Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η πολωνική πρόταση για τα MiG-29

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η πολωνική πρόταση για τα MiG-29
Πόλεμος στην Ουκρανία: Αν και η Πολωνία πρότεινε να δώσει τα MiG 29 για να αποσταλούν στο Κίεβο, οι Αμερικανοί αρνήθηκαν.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με την Δύση να βοηθά μόνο ανθρωπιστικά και με κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Παρόλα αυτά, η Πολωνία πρότεινε στο ΝΑΤΟ να αποσταλούν ως βοήθεια τα MiG 29 για να βοηθήσουν τον ουκρανικό στρατό. Αξίζει αναφερθεί ότι η πολωνική Πολεμική Αεροπορία έχει στον στόλο της 27 επιχειρησιακά μαχητικά MiG-29, 21 μονοθέσια και 6 διθέσια.

Έτοιμη να αναπτύξει όλα τα MiG-29 που διαθέτει στην αμερικανική βάση στο Rammstein της Γερμανίας, εμφανίστηκε η Πολωνία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ. Μάλιστα προέτρεψε και τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ που διαθέτουν ίδιου τύπου αεροσκάφη να πράξουν το ίδιο. Το μοναδικό «αντάλλαγμα» που ζητά είναι «μεταχειρισμένα» αεροσκάφη των ΗΠΑ με τις ίδιες δυνατότητες.

Απέρριψε την πολωνική πρόταση το Πεντάγωνο

Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν την πρόταση της Πολωνίας να μεταφέρει τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 στις Ηνωμένες Πολιτείες για παράδοση στην Ουκρανία. Το Πεντάγωνο βρίσκεται σε επαφή με την πολωνική κυβέρνηση για το θέμα, αλλά η πρόταση της Βαρσοβίας δείχνει την «πολυπλοκότητα» της μεταφοράς των μαχητικών στην Ουκρανία, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Από ότι φαίνεται, ο Κίρμπι εκτίμησε ότι η ιδέα, όπως διατυπώθηκε από την Πολωνία, ήταν πολύ επικίνδυνη, καθώς οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επιδιώκουν να αποφύγουν μια καθαρή σύγκρουση μεταξύ της συμμαχίας και της Ρωσίας.

Τι είναι το MiG 29

Το Mikoyan MiG-29 είναι μαχητικό αεροσκάφος σχεδιασμένο στη Σοβιετική Ένωση για το ρόλο αεροπορικής υπεροχής. Αναπτύχθηκε την δεκαετία του 1970 από το σχεδιαστικό γραφείο Μικογιάν και μπήκε σε υπηρεσία το 1983. Παραμένει σε υπηρεσία στη Ρώσικη πολεμική αεροπορία και σε πολλά άλλα κράτη. Από την είσοδό του σε υπηρεσία (1977) μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει πολλές εκδόσεις με βελτιώσεις στα ηλεκτρονικά, τους κινητήρες, το απόθεμα καυσίμου, τον οπλισμό κ.α.

To MiG-29 με διαφορετική δομή, πτέρυγα και κινητήρες αποτέλεσε το MiG-29M (μετέπειτα γνωστό σαν MiG-33) το οποίο ήταν μια προσπάθεια για δημιουργία του πρώτου πραγματικά πολλαπλών ρόλων MiG-29 με επαρκή αυτονομία εγκαταλείποντας το δόγμα του μαχητικού άμυνας σημείου.Οι εκδόσεις που προσφέρονται τώρα είναι το MiG-29SMT,MiG-29K/KUB κ MiG-35 (στην ουσία ένα MiG-29K ξηράς με κατευθυνόμενη ώση και ραντάρ AESA).

Το αεροσκάφος αυτό κατασκευάστηκε για να ανταγωνιστεί μαχητικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας των Η.Π.Α. όπως το F-16 Fighting Falcon, F-15E Strike Eagle, F/A-18 Hornet και F-14 Tomcat. Το 1969 ηΣοβιετική Ένωση έμαθε για το πρόγραμμα της Πολεμικής Αεροπορίας των Η.Π.Α., F-Χ, το οποίο οδήγησε στο F-15 Eagle . Η σοβιετική ηγεσία σύντομα συνειδητοποίησε ότι το νέο αμερικανικό μαχητικό θα αντιπροσώπευε ένα σοβαρό τεχνολογικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα υπάρχοντα σοβιετικά μαχητικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments