Άποψη

Το χιόνι, η βενζίνη και οι…εκλογές

Το χιόνι, η βενζίνη και οι…εκλογές
Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr σχετικά με τις προκλήσεις που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση και τις πρόωρες εκλογές.

Το αγαπημένο θέμα των απανταχού δημοσιογράφων είναι η «μεγάλη αναστάτωση». Από το πόλεμο μέχρι τη τιμή της αμόλυβδης και από το νέο χιονιά μέχρι και τη Κυριακή, όχι των Βαϊων αλλά των εκλογών. Γιατί η πρώτη πέφτει στις 10 Απριλίου και η δεύτερη, περί τα μέσα ή το τέλος του χρόνου!

Εκτός και αν οι επίμονες εισηγήσεις των Δημητριάδη-Οικονόμου, στενότατων συνεργατών του πρωθυπουργού, αποβούν μοιραίες. Συγκεκριμένα η πρόταση τους- που φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους και πολλούς υπουργούς μεταξύ των οποίων και ο κ. Πέτσας και λίγο ως πολύ ο Αδωνης Γεωργιάδης, ο κ. Βορίδης, λιγότερο ο κ. Χατζηδάκης, χωρίς αντίρρηση αλλά με θεσμική στάση ο κ. Δένδιας, δηλαδή εξάντληση της τετραετίας-είναι εκλογές το αργότερο τον Μάιο!

Τα υπέρ και τα κατά έχουν λεχθεί πλειστάκις.

Η οικονομία, οι συγκυρίες, τα επιδόματα, η στάση της Ευρώπης, ο ισχυρός πρωθυπουργός και η «αστική αυτοπεποίθηση» του Αλέξη Τσίπρα. Ο τελευταίος, μάλιστα, φέρεται αποφασισμένος να αυξήσει την ένταση απέναντι στη κυβέρνηση, αλλά ο πόλεμος του «συντρόφου» Πούτιν έφερε τα πάνω κάτω ενώ παρολίγον να χαρακτηριστεί συνολικά η αξιωματική αντιπολίτευση ως το νέο «Ρωσικό Κόμμα» της Ελλάδος…

Είναι γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται εν μέσω, ίσως, της μεγαλύτερης πολιτικής του πρόκλησης. Μέχρι τώρα. Η απόφαση για πρόωρες εκλογές μπορεί να τον οδηγήσει σε θριαμβευτική νίκη μπορεί, όμως, να αποτελέσει και το Κύκνειο Άσμα του. Η κάλπη είναι έγκυος, έλεγε ο Χαρίλαος Φλωράκης. Οι εισηγήσεις που δέχεται το πρωθυπουργικό γραφείο, για αλλαγή του εκλογικού νόμου, μάλλον δείχνουν το άγνωστο της γέννησης…

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει στην άποψη του, για ολοκλήρωση της τετραετίας, διότι ξέρει το αρνητικό αντίκτυπο της διεθνούς κοινότητας και γνωρίζει πως θα διαχειριστεί την οικονομία καλύτερα, προϊόντος των διεθνών οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων. Η Γαλλία έχει εκλογές τον Ιούνιο και ο Μπάιντεν, περνά κρίσιμη δοκιμασία τον Νοέμβριο», σημείωνε με δηκτικό τρόπο εις εκ των αριστέων οικονομικών παραγόντων της χώρας που αν και δεν ανήκει στο κυβερνητικό στρατόπεδο, χαίρει εκτιμήσεως από το σύνολο του πολιτικού κόσμου.

Η τιμή της βενζίνης θα φτάσει τα 2,7 ευρώ, το αργότερο μέσα στις επόμενες ημέρες.

Κοντολογίς μέχρι το τέλος του χρόνου μπορεί η βενζίνη να τιμάται στην Ελλάδα, περί τα 3 ευρώ! Η άποψη των βενζινοπωλών είναι πως μετά το Νοέμβριο να περιμένουμε σταδιακή απομείωση στις τιμές. Εκτίμηση που δεν αποδέχονται, όμως, οι οικονομολόγοι που θεωρούν πως η ενεργειακή κρίση θα προκαλέσει επί μακρού χρονικού διαστήματος, αλλεπάλληλα σοκ στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Οι επιπτώσεις στα αγαθά θα είναι τεράστιες. Σε είδη που δεν μπορούμε να φανταστούμε, όπως για παράδειγμα το ψωμί. Η υπόθεση των σιτηρών, δύναται να αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες σε παγκόσμιο επίπεδο κρίσεις. Η Ρωσία και η Ουκρανία παράγουν το 85% των σιτηρών, παγκοσμίως.

«Εδώ καράβια και..βενζίνες χάνονται και εμείς συζητάμε για εκλογές», σημείωνε με ειρωνικό τρόπο, υψηλόβαθμος οικονομικός παράγοντας που δεν θέλει να ακούσει τη λέξη «εκλογές». Εξηγώντας πως μια δεύτερη, μετά τη Γαλλία, εκλογική αναμέτρηση στην Ευρώπη, που δέχεται κυριολεκτικά επίθεση, θα αποτελούσε « ενδοοικογενειακή» σύρραξη, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνει να αρνείται. Φέρεται αποφασισμένος να φτάσει μέχρι το τέλος. Ακόμη και αν αυτό είναι μετά τη ΔΕΘ. Ακόμη και αν αυτό έχει χριστουγεννιάτικο χρώμα.

Εξάλλου the big picture, δεν έχει καμία σχέση με τη πεπερασμένη ελληνική πραγματικότητα.

Το «δάσος» είναι η Ευρώπη. Το ζητούμενο είναι η ωριμότητα του πολιτικού συστήματος να αντιμετωπίσει το νέο κόσμο που δημιουργείται και τη γειτνίαση με τον Ταγίπ Ερντογάν…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments