Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το ΔΝΤ δεν αποκλείει χρεοκοπία της Ρωσίας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το ΔΝΤ δεν αποκλείει χρεοκοπία της Ρωσίας
Οι μαζικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα υποχρεώσουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, όπως δήλωσε την Πέμπτη η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία προειδοποίησε ότι μία χρεοκοπία της Ρωσίας δεν είναι πλέον απίθανη

Συρρίκνωση του παγκοσμίου εμπορίου και απότομη αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Παράλληλα, οι μαζικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα υποχρεώσουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναθεωρήσει επί τα χείρω, τον επόμενο μήνα, τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, όπως δήλωσε την Πέμπτη η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Όπως τόνισε, οι άνευ προηγουμένου κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, προκάλεσαν ραγδαία συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με «βαθιά ύφεση» φέτος.

Μάλιστα, η ίδια προειδοποίησε ότι μία χρεοκοπία της Ρωσίας δεν είναι πλέον «απίθανη».

Η Γκεοργκίεβα σημείωσε ότι το ΔΝΤ δεν είχε κάποιο πρόγραμμα σε σχέση με τη Ρωσία στην παρούσα φάση και το γραφείο του στη Μόσχα δεν λειτουργεί.

Τα μέλη του έχουν καταδικάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν υπήρξε συζήτηση για τον τερματισμό της συμμετοχής της Ρωσίας στο ΔΝΤ.

Υπενθυνμίζεται ότι ανάλογη εκτίμηση για χρεοκοπία της Ρωσίας έχει κάνει και η Morgan Stanley η οποία μάλιστα δίνοντας ένα χρονοδιάγραμμα την προσδιόρισε στα μέσα Απριλίου.

Όπως ανέφερε οι πιθανότητες η Ρωσία να πραγματοποιήσει τις πληρωμές του εξωτερικού χρέους της μειώνονται καθώς οι τιμές των ομολόγων πέφτουν, η ύφεση στη χώρα πλησιάζει και διάφοροι περιορισμοί πληρωμών συσσωρεύονται μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

«Βλέπουμε μια χρεοκοπία ως το πιο πιθανό σενάριο», έγραψε ο Σάιμον Γουίβερ, επικεφαλής της πιστωτικής στρατηγικής της εταιρείας στις αναδυόμενες αγορές, προσθέτοντας ότι η χρεοκοπία αυτή θα μοιάζει με την περίπτωση της Βενεζουέλας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments