Πολιτική

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Απαιτείται ευρωπαϊκή αντίδραση κατά της ακρίβειας [pics,vid]

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Απαιτείται ευρωπαϊκή αντίδραση κατά της ακρίβειας [pics,vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Γραφείο του πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος

Απαιτείται ευρωπαϊκή αντίδραση ώστε να προστατεύσουμε τους πολίτες από την ακρίβεια, επισήμανε ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στις Βερσαλλίες όπου λαμβάνει χώρα η Σύνοδος Κορυφής.

Ξεκινάει σε λίγο η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βερσαλλίες και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη σε δηλώσεις κατά την είσοδό του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του είπε ότι στη Σύνοδο θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, οι επιπτώσεις των εξελίξεων στην αγορά ενέργειας.

«Έστειλα επιστολή που ζητώ ευρωπαϊκή παρέμβαση για πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου» υπενθύμισε ο πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι «απαιτείται ευρωπαϊκή αντίδραση για την αγορά του φυσικού αερίου, ειδικά για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας».

«Πιστεύουμε στην ανάγκη η Ευρώπη να ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική στρατηγική της. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί τη βίαιη ενηλικίωση της Ηπείρου μας ο πόλεμος. Διαμορφώνει όμως και τις συνθήκες για να κινηθούμε πιο γρήγορα και αποτελεσματικά στον τομέα της άμυνας», ανέφερε, καταλήγοντας ότι «ήρθε ο καιρός χώρες όπως η δική μας, που δαπανούν μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού τους στις αμυντικές δαπάνες, να μην τιμωρούνται για αυτή τους τη στρατηγική επιλογή».

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχθηκε με θέρμη ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν. Οι δύο άνδρες είχαν και μια σύντομη συνομιλία πριν ξεκινήσει η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής.

Αναλυτικά η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του στην άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βερσαλλίες:

Βρισκόμαστε εδώ, στις Βερσαλλίες, στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη σκιά του μεγαλύτερου πολέμου που έχει γνωρίσει η ευρωπαϊκή ήπειρος μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Καταρχάς, θέλω να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για όσα συνέβησαν χθες στην Μαριούπολη: οι τραγικές εικόνες που είδαμε με τον βομβαρδισμό ενός μαιευτηρίου. Και να κάνω ακόμα μία φορά μια έκκληση για κατάπαυση του πυρός όσο το δυνατόν πιο σύντομα, αλλά και για ανθρωπιστικούς διαδρόμους έτσι ώστε όσοι θέλουν να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες ζώνες, να μπορέσουν να το κάνουν με ασφάλεια.

Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις σημαντικές επιπτώσεις από αυτή την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Να επαναβεβαιώσουμε, προφανώς, την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε και να εντείνουμε -αν χρειαστεί- το πλαίσιο των κυρώσεων, έτσι ώστε να ασκήσουμε την μέγιστη δυνατή πίεση στην Ρωσία να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Θα συζητήσουμε, όμως, και τις επιπτώσεις των εξελίξεων, των γεωπολιτικών εξελίξεων, στην αγορά ενέργειας. Θέλω να θυμίσω ότι προχθές έστειλα στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μία επιστολή με την οποία ζητώ ευρωπαϊκή παρέμβαση ώστε να μπει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στη χονδρική αγορά.

Απαιτείται κοινή Ευρωπαϊκή αντίδραση

Απαιτείται μια ευρωπαϊκή αντίδραση έτσι ώστε να προστατεύσουμε καταναλωτές, επιχειρήσεις, αγρότες, από αυξομειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και κατά συνέπεια της ηλεκτρικής ενέργειας, που δεν υπαγορεύονται από κανόνες προσφοράς και ζήτησης αλλά είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά και μόνο κερδοσκοπίας στην αγορά του φυσικού αερίου.

Θα συζητήσουμε, βεβαίως, και τα ζητήματα που αφορούν τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι χώρα η οποία έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτής της συζήτησης. Πιστεύουμε στην ανάγκη η Ευρώπη να ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με τις οικονομικές της δυνατότητες. Και θα έλεγα ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία -τις τελευταίες 14 ημέρες- αποτέλεσαν ουσιαστικά τη βίαιη «ενηλικίωση» της ηπείρου μας. Και υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα και διαμορφώνεται, νομίζω, η συναίνεση για να μπορέσουμε να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο ουσιαστικά, πολύ πιο αποτελεσματικά σε αυτό το πεδίο.

Και βέβαια να εξαιρέσουμε ένα μέρος ή ενδεχομένως και όλες τις αμυντικές δαπάνες από τους υπολογισμούς του ελλείμματος, έτσι ώστε χώρες όπως η Ελλάδα οι οποίες ιστορικά ξοδεύουν περισσότερα σε αμυντικές δαπάνες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να μην τιμωρούνται γι’ αυτή τους τη στρατηγική επιλογή».

Οι 27 ηγέτες θα προσέλθουν στη συνεδρίαση χωρίς κινητά τηλέφωνα, προκειμένου να συζητήσουν τις επιλογές της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Δείτε τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments