Διεθνή

Ο ρωσικός στρατός σε τέλμα διαφθοράς

Ο ρωσικός στρατός σε τέλμα διαφθοράς

Πηγή Φωτογραφίας: AP

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις μάχονται, καθηλωμένες στην Ουκρανία. Όχι μόνο στον πόλεμο, αλλά και με την ίδια τη συστημική τους καταστροφή.

Απροσδόκητα υποτονικές ήταν οι επιδόσεις της Ρωσίας τις πρώτες ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία, οι επιδόσεις της Ρωσίας. Τα ρωσικά στρατεύματα φάνηκαν αργά και ανοργάνωτα και παρά τις σφοδρές τους επιθέσεις, δεν κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο μεγάλη πόλη. Οι Ρώσοι είχαν πιστέψει το δικό τους αφήγημα, ότι  η Ουκρανία, θα ήταν “περίπατος”, όμως οι εξελίξεις τους διαψεύδουν.

Στην 16η πλέον ημέρα του πολέμου και είναι πια ξεκάθαρο, πως έπεσαν έξω, αναφορικά με την προθυμία και την ικανότητα της Ουκρανίας να πολεμήσει.

Υπάρχει δε, ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να συνέβαλε στις λανθασμένες προπολεμικές εκτιμήσεις της Ρωσίας και αυτός δεν είναι άλλος από τη συστημική διαφθορά στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας της χώρας.

Στρατιωτική διαφθορά

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η διαφθορά στις προμήθειες στον τομέα της άμυνας της Ρωσίας, είναι δεδομένη και επηρεάζει την επιμελητεία. Η κακή επιμελητεία επιβραδύνει την πρόοδο των στρατευμάτων, υπονομεύει το ηθικό τους και εμποδίζει τη στρατιωτική αποτελεσματικότητα. Στις αρχές της εισβολής, υπήρχαν αναφορές που έδειχναν ότι ορισμένοι Ρώσοι στρατιώτες έλαβαν σιτηρέσια που είχαν λήξει, ήδη από το 2015.

Οι περισσότερες εταιρείες που είναι υπεύθυνες για την παροχή τροφίμων στον ρωσικό στρατό συνδέονται με τον Yevgeny Prigozhin — τον προστάτη της PMC Wagner, της οργάνωσης μισθοφόρων και χορηγών του Internet Research Agency, που έχει κατηγορηθεί για ανάμιξη στις εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πριν από αρκετά χρόνια, οι εταιρείες του Prigozhin κατηγορήθηκαν από τον Ρώσο ηγέτη της αντιπολίτευσης Alexei Navalny, ότι δημιούργησαν ένα καρτέλ και έπαιξαν το κρατικό σύστημα υποβολής προσφορών για αμυντικές εντολές, λαμβάνοντας συμβόλαια για αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Τρόφιμα για τον στρατό, χειρότερα και από εκείνα στις φυλακές

Η ποιότητα των τροφίμων και της στέγασης στον ρωσικό στρατό φέρεται να είναι χειρότερη από ό,τι στις φυλακές του, με αδικαιολόγητα μικρά γεύματα και μερικά να φέρουν επιβλαβή βακτήρια Escherichia coli. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι οι ρωσικές προόδους στην Ουκρανία επιβραδύνθηκαν λόγω της έλλειψης καυσίμων — και αυτό σε μια χώρα πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. 

Το 2020, ο δείκτης κυβερνητικής ακεραιότητας της άμυνας της Transparency International είχε διαπιστώσει ότι η Ρωσία έχει υψηλό κίνδυνο διαφθοράς στον αμυντικό της τομέα. Η αυξημένη μυστικότητα γύρω από τη βιομηχανία περιόρισε την πολιτική εποπτεία εταιρειών που εμπλέκονται σε διαφθορές συμφωνίες με το Υπουργείο Άμυνας, με απευθείας αναθέσεις και άρα χωρίς ανταγωνισμό. 

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι περισσότερες αμυντικές εταιρείες της Ρωσίας εξέφρασαν είτε χαμηλή είτε πολύ χαμηλή δέσμευση για δράση και διαφάνεια κατά της διαφθοράς.

Για παράδειγμα το 2012, μια ρωσική εταιρεία όπλων έλαβε περίπου 26 εκατομμύρια δολάρια για να αναπτύξει ένα σύστημα αεροσκαφών για την αναχαίτιση μη στρατηγικών πυραύλων, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου. Αλλά αυτά απλώς δεν… απογειώθηκαν ποτέ. Σε μια ξεχωριστή υπόθεση το 2016, μια άλλη εταιρεία που ήταν υπεύθυνη για την προμήθεια εξοπλισμού ραδιοπλοήγησης και συστημάτων ελέγχου για πυρομαχικά υψηλής ακρίβειας, ενεπλάκη σε σκάνδαλο υπεξαίρεσης στο οποίο η ηγεσία της, προέβη σε εικονικές δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης, για να κλέψει χρήματα μέσω δόλιων συμβάσεων.

Με πληροφορίες από politico.eu 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments