Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: Αυτό είναι το 4o πακέτο νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Σύνοδος Κορυφής: Αυτό είναι το 4o πακέτο νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Έξι νέες κυρώσεις περιλαμβάνει το 4ο πακέτο της ΕΕ κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία - Κοινή απόφαση Ευρώπης - ΗΠΑ για ανάκληση της ρήτρας μάλλον ευνοούμενου κράτους από τη Ρωσία

Το τέταρτο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία παρουσίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως είχε προαναγγείλει σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βερσαλίες, και λίγες ώρες αφότου προηγήθηκαν οι ανάλογες κυρώσεις από πλευράς ΗΠΑ.

Οι κυρώσεις του 4ου πακέτου

Πρώτον, θα αφαιρέσουμε από τη Ρωσία το καθεστώς του «μάλλον ευνοούμενου κράτους» στις αγορές μας.

Δεύτερον, θα συνεχίσουμε να πιέζουμε τις ρωσικές ελίτ που βρίσκονται κοντά στον Πούτιν καθώς και τις οικογένειές τους και τους βοηθούς τους.

Τρίτον, διασφαλίζουμε ότι το ρωσικό κράτος και οι ελίτ του δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν κρυπτογραφικά στοιχεία για να παρακάμψουν τις κυρώσεις.

Τέταρτον, θα απαγορεύσουμε την εξαγωγή οποιωνδήποτε προϊόντων πολυτελείας της ΕΕ από τις χώρες μας στη Ρωσία

Πέμπτον, θα απαγορεύσουμε την εισαγωγή βασικών αγαθών στον τομέα του σιδήρου και του χάλυβα από τη Ρωσική Ομοσπονδία

Τέλος, θα προτείνουμε μεγάλη απαγόρευση νέων ευρωπαϊκών επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας

ΗΠΑ: Stop στις εισαγωγές βότκας και διαμαντιών

Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόερος ανακοίνωσε δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αποκλείοντας από την πλευρά τους, επίσης τη Ρωσία από τη ρήτρα μάλλον ευνοούμενου κράτους.

Παράλληλα, ανακοίνωσε επιπρόσθετα μέτρα για την απαγόρευση βασικών τομέων της ρωσικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των θαλασσινών, της βότκας και των διαμαντιώ.

Τι σημαίνει η ρήτρα μάλλον ευνοούμενου κράτους

Η ρήτρα του μάλλον ευνοούμενου κράτους είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του ελευθέρου εμπορίου και εγγυάται την αρχή της αμοιβαιότητας και της μη διακριτικής μεταχείρισης, οι οποίες διέπουν τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των κρατών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου απαιτεί κάθε εμπορικό πλεονέκτημα, όπως η μείωση των τελωνειακών δασμών, που δίνεται από ένα μέλος του οργανισμού, εφαρμόζεται αυτομάτως στα υπόλοιπα

Συγκεκριμένα, η στέρηση της ρήτρας του μάλλον ευνοούμενου κράτους από την Ρωσία θα επιτρέψει στους εμπορικούς εταίρους να της επιβάλουν υψηλότερους τελωνειακούς δασμούς, τιμωρώντας τις ρωσικές εξαγωγές και πλήττοντας περαιτέρω την ρωσική οικονομία που κατευθύνεται προς την βαθιά ύφεση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments