Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δύο «μακελάρηδες» μονομαχούν στην ίδια χώρα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δύο «μακελάρηδες» μονομαχούν στην ίδια χώρα
Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι δύο ηγέτες, ο ένας των Τσετσένων και ο άλλος του τάγματος Αζόφ μονομαχούν στην ίδια χώρα.

Αντρέι Μπιλιέτσκι V Ραμζάν Καντίροφ. Από τη μία, ο άνθρωπος που διοικεί το Τάγμα Αζόφ. Από την άλλη, ο αρχηγός των Τσετσένων. «Θα σε σκοτώσω», λέει ο πρώτος. «Επιτέλους θα περιφέρω το κεφάλι σου σαν έπαθλο», απαντάει ο δεύτερος, προσθέτοντας ότι «αυτό θα είναι ένα αξέχαστο καλωσόρισμα για εσένα, Δον».

Δύο από τους πιο επικίνδυνους άνδρες και θανάσιμους εχθρούς βρίσκονται στην ίδια χώρα -την Ουκρανία- μετρώντας αντίστροφα για μία μετωπική σύγκρουση. Κατά πολλούς, είνα ζήτημα χρόνου η σύγκρουση της ναζιστικής παραστρατιωτικής οργάνωσης που τρομοκρατούσε τους ρωσόφωνους της Ουκρανίας με την επίλεκτη μονάδα των Τσετσένων μαχητών του Ραμζάν Καντίροφ.

Ποιος είναι ο Ραμζάν Καντίροφ

Ο πρώτος είναι ο Ραμζάν Καντίροφ, ο ισχυρός άνδρας της Τσετσενίας, της συντηρητικής δημοκρατίας του Καυκάσου που σπαράχθηκε από δύο αυτονομιστικές συγκρούσεις στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Ή αλλιώς ο άνθρωπος που έχει δηλώσει ότι «έχω ήδη σκοτώσει όποιον έπρεπε να σκοτώσω. Και θα σκοτώσω μέχρι τον τελευταίο. Θα σκοτώνω όσο ζω…»

Όποιος σταθεί απέναντί του, συνήθως δολοφονείται ή εξαφανίζεται. Διοικεί την Τσετσενία, έχοντας στο πλευρό του τις περίφημες μονάδες παραστρατιωτικών, γνωστές και ως «καντιρότσκι». Αυτές είναι που επιβάλουν την τάξη για λογαριασμό του, προστατεύοντας το καθεστώς του και σπέρνοντας τον φόβο και τον τρόμο. Οι «υπηρεσίες ασφαλείας» αυτές λέγεται ότι επιχειρούν πολύ πέρα από τα σύνορα, απαγάγωντας ολόκληρες οικογένειες και πολιτικούς αντιπάλους εκτός Τσετσενίας.

Ο νεαρός άνδρας κερδίζει τις εκλογές, με ποσοστά της τάξεως του 99%. Στην Τσετσενία, τα πορτρέτα του Καντίροφ, του πατέρα του, καθώς και του Βλαντίμιρ Πούτιν συναντιούνται παντού. Ο ίδιος ξεκίνησε ως αυτονομιστής και σταδιακά προσκολλήθηκε στον Βλαντιμίρ Πούτιν, κυβερνώντας δίχως αντίπαλο στην Τσετσενία. Πράγματι, με τη βοήθεια του Κρεμλίνου διοικεί την Τσετσενία με σιδηρά πυγμή εδώ και δεκαετίες, καλλιεργώντας την προσωπολατρία γύρω από την οικογένειά του.

Λίγα λόγια για τον Μπιλιέτσκι

Ο Μπιλιέτσκι είναι ο επικεφαλής της ομάδας αυτής, του τάγματος, το οποίο σύμφωνα με τα λεγόμενά του έχει ως στόχο «να οδηγήσει τις λευκές φυλές του κόσμου σε μια τελική σταυροφορία… εναντίον των Untermenschen [κατώτερων φυλών]» Πρόκειται για μια ακροδεξιά, εθελοντική στρατιωτική μονάδα πεζικού, της οποίας τα μέλη είναι υπερεθνικιστές και νοσταλγοί των Ναζί. Πιστεύουν στο δόγμα της λευκής υπεροχής. Ιδρύθηκε ως εθελοντική ομάδα τον Μάιο του 2014 από την υπερεθνικιστική συμμορία Patriot of Ukraine και την νεοναζιστική ομάδα SNA, αλλά λειτουργεί πολύ νωρίτερα.

Από τις αρχές του 2000 πραγματοποιεί αποτρόπαιες επιθέσεις κατά μεταναστών, Ρομά και Ρώσων. Το Τάγμα Αζόφ ήταν που πολέμησε και στην πρώτη γραμμή κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντόνετσκ, την ανατολική περιοχή της Ουκρανίας. Συνδέθηκε με την επίσημη κυβέρνηση, όταν το 2014 ενσωματώθηκε και επίσημα στην Εθνική Φρουρά της χώρας. Ο τότε πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είχε πει χαρακτηριστικά: «Αυτοί είναι οι καλύτεροι πολεμιστές μας. Οι καλύτεροι εθελοντές μας».

Το 2010, ο Αντρέι Μπιλιέτσκι ήταν ο πρώτος διοικητής του τάγματος. Σκληρός, βίαιος, σαδιστής, φανατικός και φασίστας περιγράφεται από τους αντιπάλους του. Τέσσερα χρόνια αργότερα, εξελέγη στο κοινοβούλιο και αποχώρησε, επισήμως τουλάχιστον, από το τιμόνι του τάγματος. Ίδρυσε το ακροδεξιό κόμμα National Corps τον Οκτώβριο του 2016, του οποίου η βασική βάση είναι οι βετεράνοι του Αζόφ.

Πλέον, συνεχίζει να έχει τον έλεγχο της παραστρατιωτικής αυτής μονάδας, η οποία παραμένει δραστήρια. Μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, ανέβηκε στο Διαδίκτυο ένα βίντεο με τους μαχητές του Τάγματος του Αζόφ να επικαλυπτουν τις σφαίρες τους με λαρδί. «Θα τις χρησιμοποιήσουμε εναντίον των Μουσουλμάνων Τσετσένων – συμμάχων της Ρωσίας – που αναπτύσσονται στην Ουκρανία, έτσι ώστε αυτοί που ασπαζονται την μουσουλμανική θρησκεία να… μην μπορουν να φτάσουν στο παράδεισο». Ως γνωστόν οι μουσουλμάνοι δεν επιτρέπεται να τρώνε χοιρινό….

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments