Άποψη

Εντολή Δανειστών: Σπάστε τα καρτέλ στην αγορά

Εντολή Δανειστών: Σπάστε τα καρτέλ στην αγορά
Εντολή Δανειστών: Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr σχετικά με την εντολή των δανειστών να σπάσουν τα καρτέλ.

Σε πλήρη διαχωρισμό της ακρίβειας με την υπόθεση του πολέμου στην Ουκρανία, προχώρησαν οι δανειστές, μετά και την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στο προχθεσινό Eurogroup. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η εκτίναξη του πληθωρισμού που και οι δανειστές, δείχνουν να συμφωνούν πως ελλοχεύει ο κίνδυνος να είναι ανεξέλεγκτος, δεν συνδέεται σε απόλυτο βαθμό με τις αυξήσεις στην αγορά και ειδικά στα κοινωνικά αγαθά και προϊόντα. Για τους δανειστές η έκρηξη των τιμών οφείλεται στο μεγαλύτερο βαθμό, στην αισχροκέρδεια που παρατηρείται στις ελληνικές αγορές.

Με ιδιαίτερη σκληρή γλώσσα αντιμετώπισαν οι θεσμοί τη πορεία της ελληνικής οικονομίας και κυρίως τις αντιδράσεις της κυβέρνησης, απέναντι στο κύμα των αυξήσεων που παρατηρείται εδώ και μήνες.

Συγκεκριμένα διαχωρίζουν πλήρως την Ουκρανική κρίση από τη «τρελή» πορεία στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών.

Θεωρούν πως το σύστημα της αισχροκέρδειας που έχει στηθεί εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα, βρήκε την «απόλυτη» ευκαιρία να εκμεταλλευθεί στο μέγιστο βαθμό. Κάποιοι, μάλιστα, υπενθύμισαν στους Έλληνες εκπροσώπους της κυβέρνησης, πως η συγκεκριμένη διαπίστωση έχει κατατεθεί στις ελληνικές κυβερνήσεις από το 2012, όταν είχαν αρχίσει οι συζητήσεις για την υπογραφή νέων μνημονίων καθώς οι πολιτικές δεν κατάφερναν να περιορίσουν ή να διαλύσουν τον ιστό της αράχνης που έχει κατασκευαστεί εδώ και πολλά χρόνια.

Αναγνωρίζουν πως τα οικονομικά σύννεφα πάνω από την Ευρώπη μαζεύονται επικίνδυνα. Θεωρούν όμως, πως οι γενικές λύσεις που θα καλύπτουν το σύνολο των χωρών, δύνανται να έρθουν εν ευθέτω χρόνο και όχι αμέσως καθώς όπως εκτιμούν, η Ευρώπη μπορεί να περιμένει τις όποιες εξελίξεις στο γεωπολιτικό πεδίο, και να μη προχωρήσει υπό το πρίσμα του πανικού σε οριζόντιες λύσεις.

Πολλοί, πάντως αναμένουν τη Σύνοδο κορυφής στις 24 Μαρτίου, χωρίς, όμως, να δίνουν και πολλά περιθώρια άμεσων προτάσεων. Η παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ είναι δεδομένο πως θα επικεντρώσει τη συζήτηση στα ευρύτερα γεωπολιτικά θέματα που συνδέονται άμεσα με την Ουκρανική κρίση. Δεν αποκλείουν, όμως, πως ο Τζο Μπάϊντεν να καταθέσει δέσμη ενεργειακών προτάσεων προς την Ευρώπη, με απώτερο σκοπό φυσικά, την απαγκίστρωση της Γηραιάς Ηπείρου, από τη Ρωσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments