Διεθνή

Αμπράμοβιτς: Οι «διεφθαρμένες συμφωνίες» του μεγιστάνα, που έφερε στο φως το BBC

Αμπράμοβιτς: Οι «διεφθαρμένες συμφωνίες» του μεγιστάνα, που έφερε στο φως το BBC

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Το BBC Panorama επικαλείται μυστικές πηγές και ένα πεντασέλιδο έγγραφο που πιστεύεται ότι είχε βγει λαθραία από τη Ρωσία.

Νέα στοιχεία σχετικά με τις διεφθαρμένες συμφωνίες, με τις οποίες έκανε την περιουσία του ο Ρομάν Αμπράμοβιτς αποκάλυψε μια έρευνα του BBC. Η έρευνα έφερε στο φως νέα στοιχεία σχετικά με κάποιες  «διεφθαρμένες συμφωνίες», βάσει των οποίων δημιούργησε τη μεγάλη περιουσία του ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος. Η έρευνα επικαλείται δε μυστικά έγγραφα από τις ρωσικές αρχές

Το BBC Panorama έλαβε μάλιστα ένα έγγραφο που πιστεύεται ότι είχε βγει λαθραία από τη Ρωσία. Οι πληροφορίες δόθηκαν στο πρόγραμμα από μία εμπιστευτική πηγή, η οποία λέει ότι αντιγράφηκαν κρυφά από αρχεία που κρατούσαν για τον κ. Αμπράμοβιτς οι ρωσικές Αρχές. Το BBC δεν μπόρεσε να το επαληθεύσει, αλλά οι έλεγχοι με άλλες πηγές στη Ρωσία επιβεβαίωσαν πολλές από τις λεπτομέρειες του πεντασέλιδου εγγράφου.

Η στημένη δημοπρασία το 1995

Όπως αναφέρει το βρετανικό κανάλι, ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι απέκτησε δισεκατομμύρια αφού αγόρασε μια εταιρεία πετρελαίου από τη ρωσική κυβέρνηση σε μια «στημένη δημοπρασία το 1995», πληρώνοντας περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια για τη Sibneft, πριν την πουλήσει πίσω στη ρωσική κυβέρνηση για 13 δισεκατομμύρια δολάρια το 2005.

Οι δικηγόροι του, λένε ότι δεν υπάρχει βάση για τον ισχυρισμό ότι έχει συγκεντρώσει πολύ σημαντικό πλούτο μέσω εγκληματικότητας. Στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο επιβλήθηκαν κυρώσεις από τη βρετανική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα λόγω των δεσμών του με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία του έχουν «παγώσει» και του έχει αφαιρεθεί η προεδρία της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι.

Η παραδοχή του Ρώσου δισεκατομμυριούχου

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος έχει ήδη παραδεχτεί ενώπιον δικαστηρίου της Βρετανίας ότι «έκανε πληρωμές διεφθαρμένων για να βοηθήσει στην προώθηση της συμφωνίας Sibneft», σημειώνει το BBC, το οποίο προσθέτει πως είχε μηνυθεί στο Λονδίνο από τον πρώην συνεργάτης του Μπόρις Μπερεζόφσκι το 2012.

Ο Αμπράμοβιτς κέρδισε την υπόθεση, αλλά περιέγραψε στο δικαστήριο πώς «η αρχική δημοπρασία της Sibneft ήταν στημένη υπέρ του και πώς έδωσε στον Μπερεζόφσκι 10 εκατομμύρια δολάρια για να πληρώσει έναν αξιωματούχο του Κρεμλίνου».

Οι ρωσικές αρχές ήθελαν να κατηγορήσουν τον Αμπράμοβιτς για απάτη

Το έγγραφο αναφέρει ότι η ρωσική κυβέρνηση εξαπατήθηκε για 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια στη συμφωνία Sibneft – ένας ισχυρισμός που υποστηρίχθηκε από μια ρωσική κοινοβουλευτική έρευνα του 1997 – ενώ το το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι οι ρωσικές αρχές ήθελαν να κατηγορήσουν τον Αμπράμοβιτς για απάτη.

«Οι ανακριτές του Τμήματος Οικονομικών Εγκλημάτων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αν ο Αμπράμοβιτς είχε παραπεμφθεί να δικαστεί, θα είχε αντιμετωπίσει κατηγορίες για απάτη… από μια οργανωμένη εγκληματική ομάδα», σύμφωνα με το BBC το οποίο συμπληρώνει ότι εντόπισε τον πρώην γενικό εισαγγελέα της Ρωσίας, που ερεύνησε τη συμφωνία τη δεκαετία του 1990.

Ο πρώην εισαγγελέας Γιούρι Σκουράτοφ δήλωσε πως δεν γνώριζε για το μυστικό έγγραφο, αλλά επιβεβαίωσε πολλές από τις λεπτομέρειες σχετικά με την πώληση της Sibneft.

Ήταν ένα δόλιο σχέδιο 

Ο Σκουράτοφ είπε στο BBC: «Βασικά, ήταν ένα δόλιο σχέδιο, όπου όσοι συμμετείχαν στην ιδιωτικοποίηση σχημάτισαν μια εγκληματική ομάδα που επέτρεψε στον Αμπράμοβιτς και στον Μπερεζόφσκι να ξεγελάσουν την κυβέρνηση και να μην πληρώσουν τα χρήματα που άξιζε πραγματικά αυτή η εταιρεία».

Το έγγραφο υποδηλώνει επίσης ότι ο Αμπράμοβιτς προστατευόταν από τον πρώην πρόεδρο της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν, υποστηρίζει το BBC και συμπληρώνει ότι οι φάκελοι επιβολής του νόμου για τον Αμπράμοβιτς μεταφέρθηκαν στο Κρεμλίνο και ότι η έρευνα του κ. Σκουράτοφ σταμάτησε από τον τότε Ρώσο πρόεδρο.

Το έγγραφο αναφέρει: «Ο Σκουράτοφ ετοίμαζε ποινική υπόθεση για την κατάσχεση της Sibneft με βάση την έρευνα για την ιδιωτικοποίησή της. Η έρευνα σταμάτησε από τον Πρόεδρο Γέλτσιν. Ο Σκουράτοφ αποπέμφθηκε από το γραφείο του»

Ο κ. Σκουράτοφ απολύθηκε μετά τη δημοσίευση ενός σεξουαλικού βίντεο το 1999, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι ήταν στημένο για να δυσφημήσει τον ίδιο και την έρευνά του. «Όλο αυτό το πράγμα ήταν προφανώς πολιτικό, γιατί στις έρευνές μου ήρθα πολύ κοντά στην οικογένεια του Μπόρις Γέλτσιν, μεταξύ άλλων μέσω αυτής της έρευνας για την ιδιωτικοποίηση της Sibneft».

Στον στενό κύκλο του Κρεμλίνου

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς παρέμεινε στον στενό κύκλο του Κρεμλίνου όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανήλθε στην εξουσία το 2000, επισημαίνει το BBC, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει πως το έγγραφο περιέχει λεπτομέρειες μιας άλλης στημένης δημοπρασίας δύο χρόνια αργότερα, στην οποία εμπλέκεται μια ρωσική εταιρεία πετρελαίου που ονομάζεται Slavneft.

Σε αυτήν την υπόθεση, ο Αμπράμοβιτς έκανε συνεργασία με μια άλλη εταιρεία για να αγοράσει τη Slavneft, αλλά μια ανταγωνιστική κινεζική εταιρεία σχεδίαζε να προσφέρει σχεδόν διπλάσια. «Πολλοί ισχυροί άνθρωποι – από το Κρεμλίνο μέχρι το ρωσικό κοινοβούλιο – θα είχαν χάσει εάν οι Κινέζοι κέρδιζαν τη δημοπρασία» σημειώνει και προσθέτει πως βάσει του εγγράφου, ένα μέλος της κινεζικής αντιπροσωπείας απήχθη όταν έφτασε στη Μόσχα για τη δημοπρασία.

Η ιστορία της απαγωγής 

«Η CNPC, κινεζική εταιρεία, ένας πολύ ισχυρός ανταγωνιστής, αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τη δημοπρασία αφού ένας εκπρόσωπός της απήχθη κατά την άφιξη στο αεροδρόμιο της Μόσχας και αφέθηκε ελεύθερος μόνο αφού η εταιρεία δήλωσε την απόσυρσή της», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Η ιστορία της απαγωγής υποστηρίζεται από ανεξάρτητες πηγές που δεν γνώριζαν για το έγγραφο», υπογραμμίζει το BBC.

Ο Βλαντιμίρ Μίλοφ τότε αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας ενόψει της πώλησης της Slavneft δεν σχολίασε την ιστορία της απαγωγής, αλλά είπε ότι ανώτερα πολιτικά στελέχη είχαν ήδη αποφασίσει πως ο Αμπράμοβιτς θα κέρδιζε τη δημοπρασία.

Οι Κινέζοι θα αποσυρθούν με κάποιον τρόπο

«Είπα, κοιτάξτε, οι Κινέζοι θέλουν να έρθουν και θέλουν να πληρώσουν πολύ μεγαλύτερη τιμή. Λένε ότι δεν έχει σημασία, σκάστε, δεν σας αφορά. Έχει ήδη αποφασιστεί. Η Slavneft πηγαίνει στον Αμπράμοβιτς, το τίμημα έχει συμφωνηθεί. Οι Κινέζοι θα αποσυρθούν με κάποιον τρόπο».

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Αμπράμοβιτς γνώριζε τίποτα για το σχέδιο απαγωγής ή ότι έπαιξε κάποιο ρόλο σε αυτό, προσθέτει το BBC, με τους δικηγόρους του να αναφέρουν ότι ο ισχυρισμός της απαγωγής «είναι εντελώς αβάσιμος» και ότι «δεν γνωρίζει τέτοιο περιστατικό».

Επίσης, οι δικηγόροι του ανέφεραν ότι οι ισχυρισμοί για διαφθορά στις συμφωνίες Slavneft και Sibneft είναι ψευδείς και ο ίδιος αρνείται ότι προστατευόταν από τον τότε Ρώσο πρόεδρο Γέλτσιν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments