Διεθνή

Εξαλλος Ινδοαμερικανός βουλευτής γιατί η Ινδία αγοράζει πετρέλαιο από τη Ρωσία

Εξαλλος Ινδοαμερικανός βουλευτής γιατί η Ινδία αγοράζει πετρέλαιο από τη Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: economictimes

Η Ρωσία, σε συνεννόηση με την Ινδία, βρήκε τρόπο και να πουλήσει και η Ινδία, η οποία θα αγοράσει πετρελαίου, να μείνει μακριά από τη "τσιμπίδα" των κυρώσεων.

“Η Ρωσία φαίνεται έτοιμη να πουλήσει στην Ινδία, παλιά της σύμμαχο, 3,5 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου της σε μεγάλες εκπτώσεις”, είπαν στην “Times of India” αναλυτές και ειδικοί που γνωρίζουν πολύ καλά τις σχέσεις των κρατών.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι , μέρος της συμφωνίας, θα είναι να φροντίσει η Ρωσία “για τη ναυτιλία και την ασφάλιση για την παράδοση του αργού πετρελαίου στην Ινδία”. Μέχρι στιγμής, οι Ινδοί δεν έχουν πάρει οποιαδήποτε θέση για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας εκτός από αυτή της επίλυσης μέσω διαλόγου.

Ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε την Τρίτη πως “αν η Ινδία δεχόταν τη ρωσική προσφορά πετρελαίου με έκπτωση, δεν θα παραβίαζε τις κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσιγκτον”

Ο υπουργός Πετρελαίου Hardeep Puri είπε τη Δευτέρα στη “Rajya Sabha” ότι η Ινδία εξετάζει μια ρωσική προσφορά πετρελαίου με έκπτωση. Αν και το ποσό που συζητείται επί του παρόντος με τη Ρωσία για το αργό δεν είναι πολύ μεγάλο, μια έκπτωση θα βοηθήσει επίσης στη μείωση του κόστους για την Ινδία.

Η “TOI” ανέφερε περαιτέρω ότι το εν λόγω πετρέλαιο θα παραδοθεί σε λίγους μήνες και πως ακόμα δεν υπάρχει κατάληξη για το νόμισμα και τον μηχανισμό πληρωμής (ρουπίας-ρούβλι).

Η Ινδία εξαρτάται από τις εισαγωγές για να καλύψει το 85% των αναγκών της σε πετρέλαιο. Με 3,6 εκατομμύρια τόνους, το ρωσικό αργό αντιπροσώπευε το 2% των 176 εκατομμυρίων τόνων που εισήγαγε η Ινδία μεταξύ Απριλίου 2021 και Ιανουαρίου 2022.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν έδειξαν ότι κατανοούν τη θέση της Ινδίας και είπαν στους νομοθέτες ότι το Νέο Δελχί έχει μεγάλη εξάρτηση από τις ρωσικές στρατιωτικές προμήθειες για την εθνική του ασφάλεια. Ωστόσο, ο Ινδοαμερικανός βουλευτής  Ami Bera εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις αναφορές ότι η Ινδία σκέφτεται να αγοράσει ρωσικό πετρέλαιο με μεγάλη έκπτωση. «Εάν οι αναφορές είναι ακριβείς και η Ινδία πάρει αυτή την απόφαση να αγοράσει ρωσικό πετρέλαιο σε μειωμένη τιμή, το Νέο Δελχί θα επέλεγε να συμπαρασταθεί στο πλευρό του Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια κομβική στιγμή στην ιστορία, όταν χώρες σε όλο τον κόσμο είναι ενωμένες για την υποστήριξη του ουκρανικού λαού και κατά της φονικής εισβολή της Ρωσίας», είπε.

Σε άλλο “μέτωπο” του πετρελαίου… παγιδευμένα ανάμεσα στο lockdown Κίνας, τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και τις πυρηνικές συνομιλίες του Ιράν, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου στη Νέα Υόρκη υποχώρησαν για δεύτερη συνεδρίαση και έκλεισαν κάτω από τα 97 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent υποχώρησε κάτω από τα 100 δολάρια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments