Διεθνή

Μήνυμα Ζελένσκι: Να οδηγηθούν οι εισβολείς στη Δικαιοσύνη

Μήνυμα Ζελένσκι: Να οδηγηθούν οι εισβολείς στη Δικαιοσύνη
Μήνυμα Ζελένσκι: Ο πρόεδρος της Ουκρανίας μίλησε ξανά με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα λέγοντας πως οι εισβολείς θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Νέο μήνυμα μέσω Facebook απηύθυνε, πριν λίγη ώρα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ουκρανός Πρόεδρος ανέφερε νωρίτερα αφήνοντας ενδεχόμενο εύρεσης λύσης, πως κάθε σύρραξη οδηγεί σε μία διαπραγμάτευση.

Όπως λέει ο ίδιος στο βίντεο που δημοσίευσε, «Κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να φέρουμε τους εισβολείς στη δικαιοσύνη. Πρέπει να υπάρχει διεθνές δικαστήριο. Για όλα όσα έκαναν κατά της Ουκρανίας. Εναντίον του λαού μας. Για κάθε τρομοκρατική ενέργεια των ρωσικών στρατευμάτων στα εδάφη μας».

Κίεβο: «Θέλουμε πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας»

Η Ουκρανία απαιτεί «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στην Ρωσία, απαντώντας στην ιδέα της εφαρμογής ενός «αυστριακού ή σουηδικού» μοντέλου «ουδετερότητας», ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική προεδρία.

«Η Ουκρανία βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε κατάσταση απευθείας πολέμου με την Ρωσία. Κατά συνέπεια, το μοντέλο δεν μπορεί παρά να είναι “ουκρανικό”», δήλωσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, ένας εκ των ουκρανών διαπραγματευτών, σε σχόλια που δόθηκαν στην δημοσιότητα από την ουκρανική προεδρία.

Διευκρινίζει δε ότι απαιτούνται «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στην Ρωσία, στο πλαίσιο των οποίων οι συμβαλλόμενοι θα δεσμεύονται να επέμβουν στο πλευρό της Ουκρανίας σε περίπτωση επίθεσης.

Η περίπτωση της Αυστρίας

Η Αυστρία έχει δικό της στρατό, αλλά δεσμεύεται σε ουδετερότητα από τη Συνθήκη του 1955 και το σύνταγμά της, που απαγορεύει την είσοδο σε στρατιωτικές συμμαχίες και τη δημιουργία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο αυστριακό έδαφος.

Σύμφωνα με μια παρόμοια ρύθμιση, είναι πιθανό η Ουκρανία να μην καταφέρει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, κάτι που έχει ζητήσει επίμονα η Ρωσία.

Η δήλωση του Κρεμλίνου έρχεται αφότου ένας ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι είπε ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία ήταν «πολύ δύσκολες», αλλά «υπάρχουν σίγουρα περιθώρια για συμβιβασμό».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments