Ειδήσεις

Το Ουζμπεκιστάν, σύμμαχος της Ρωσίας, ζητά ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης

Το Ουζμπεκιστάν, σύμμαχος της Ρωσίας, ζητά ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης

Πηγή Φωτογραφίας: m.akipress.com

Το Ουζμπεκιστάν κάλεσε σήμερα για διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και διαμήνυσε ότι  «η βία πρέπει να σταματήσει αμέσως».

Στην ισχυρότερη αντιπολεμική δήλωση που έχει γίνει από τους πρώην σοβιετικούς συμμάχους της Ρωσίας μέχρι στιγμής, ο υπουργός Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν Αμπντουλαζίζ Καμίλοφ είπε στο Κοινοβούλιο ότι ενώ η Τασκένδη ήθελε να διατηρήσει καλές σχέσεις τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο, αντιτάχθηκε στον πόλεμο.

«Πρώτον, το Ουζμπεκιστάν ανησυχεί σοβαρά για την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία.  Δεύτερον, είμαστε  υποστηρικτές της εξεύρεσης ειρηνικής λύσης σε αυτήν την κατάσταση και της επίλυσης της σύγκρουσης με πολιτικά και διπλωματικά μέσα. Αλλά για να γίνει αυτό, πρώτα από όλα, οι εχθροπραξίες και η βία πρέπει να σταματήσουν αμέσως», υποστήριξε ο Καμίλοφ.

Η οικονομία του Ουζμπεκιστάν βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές στη Ρωσία καθώς και στα εμβάσματα από Ουζμπέκους που εργάζονται στη Ρωσία.  Είχε ρόλο παρατηρητή σε ένα οικονομικό μπλοκ υπό την ηγεσία της Ρωσίας το 2020, αν και έμεινε εκτός ενός παρόμοιου μετασοβιετικού στρατιωτικού μπλοκ.

Κανένας από τους άλλους συμμάχους της Ρωσίας στην Κεντρική Ασία που βρίσκονταν στην παλιά Σοβιετική Ένωση και ελέγχεται από τη Μόσχα δεν καταδίκασε την εισβολή. Εκτός από το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν δήλωσαν ότι θα παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments