Διεθνή

Πάβελ Ντούροφ: Η εκδίκηση του Ρώσου Ζάκερμπεργκ

Πάβελ Ντούροφ: Η εκδίκηση του Ρώσου Ζάκερμπεργκ

Πηγή Φωτογραφίας: Kompas

Πάβελ Ντούροφ: Ο εμπνευστής και ιδρυτής του Telegram εκδικείται με τον καλύτερο τρόπο τον Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο Πάβελ Ντούροφ είναι ένας από τους ορκισμένους εχθρούς του Προέδρου Πούτιν. Πέρα από το ότι διαφωνεί για την εισβολή στην Ουκρανία, ο «ρώσος Ζάκερμπεργκ», όταν ήταν νεαρός θαύμαζε τα λεφτά κάποιων μετασοβιετικών Κροίσων και πήγε να τους μοιάσει, όμως ενόχλησε πολύ το Κρεμλίνο και καταδιώχθηκε απηνώς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Corriere della Sera, βρήκε τρόπο να εκδικηθεί τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου, ιδρύοντας το Telegram. «Η πλατφόρμα του χρησιμοποιείται από την ουκρανική αντίσταση» έγραψαν οι Ιταλοί, «αλλά και από Ρώσους που θέλουν να έχουν πραγματικές πληροφορίες».

Χρησιμοποιείται και από δημοσιογράφους

Κοντά σε αυτούς «το χρησιμοποιούν και οι δημοσιογράφοι», ενώ «σε καθημερινή βάση και ο ίδιος ο Ζελένσκι». Μάλιστα ο ουκρανός πρόεδρος, την επομένη της ρωσικής επίθεσης, «μέσω του Telegram απηύθυνε έκκληση στους συμπατριώτες του να αντισταθούν».

Η κόντρα του Ντούροφ με το ρωσικό κράτος, έγραψε η Corriere, ξεκίνησε όταν του ζητήθηκαν στοιχεία χρηστών του αρχικού του κοινωνικού δικτύου, ονόματι VKontakte, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν με σκοπό να οργανώσουν πορείες διαμαρτυρίες στη Μόσχα και στο Κίεβο. Υστερα από πίεση, νομοθετική και επιχειρηματική, ο Ντούροφ πούλησε τα περιουσιακά στοιχεία του και εγκατέλειψε τη Ρωσία. Το μέσο που αντικατέστησε το VKontakte το ονόμασε Telegram, όταν το έφτιαξε, το 2013. Θεωρείται μέσο ασφαλές από απόψεως ανυπαρξίας ελέγχου (αλγορίθμου), διαφημίσεων, εισβολών, παρεμβάσεων, κ.λπ., έτσι κατέστη το δημοφιλέστερο στον χώρο της τρομοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο – οι τζιχαντιστές, κατά κύριο λόγο αυτοί του ISIS, το έχουν λατρέψει.

Ο ρόλος του ως ‘‘κυβερνοελευθεριακός’’

Και εδώ αρχίζει η πικρή γεύση της επιτυχίας του Ντούροφ, σχολίασε η Corriere: ο άνθρωπος «δεν είναι ακτιβιστής των πολιτικών δικαιωμάτων, αλλά ‘‘κυβερνοελευθεριακός’’» – τουτέστιν «πιστεύει ότι η ελευθερία μπορεί να προέλθει μόνο από την τεχνολογία». Και μας πληροφόρησε ότι πριν από δύο εβδομάδες ο ίδιος είχε γράψει πως το Telegram θα κλείσει προσωρινώς για χρήστες από τη Ρωσία και από την Ουκρανία:

«Υπάρχει κίνδυνος να γίνει εργαλείο διάδοσης ψευδών ή μη επαληθευμένων ειδήσεων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υποκίνηση εθνικιστικού μίσους». Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute Ωστόσο, όπως παρατήρησε το ιταλικό Μέσο, «η ίδια η Ρωσία έχει αρχίσει πλέον να πλημμυρίζει το Telegram με στοιχεία παραπληροφόρησης, τα οποία σκοπό έχουν να συσκοτίζουν τα μεταδιδόμενα από ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης». Και η Corriere κλείνοντας μελαγχόλησε: «Κατά κάποιον τρόπο, ο Πούτιν δηλητηριάζει τα νερά του κοινωνικού δικτύου του Ντούροφ και την εκδίκηση που αυτός πήρε από το Κρεμλίνο…».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments