Διεθνή

Ρωσία: Η αναδιαμορφωμένη επιρροή της Ρωσίας σε Μεσόγειο και Μέση Ανατολή – Γιατί ανησυχεί η Τουρκία

Ρωσία: Η αναδιαμορφωμένη επιρροή της Ρωσίας σε Μεσόγειο και Μέση Ανατολή – Γιατί ανησυχεί η Τουρκία

Πηγή Φωτογραφίας: tagesanzeiger.ch

Καμιά από τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Δύση στη Ρωσία δεν θα επιλύσει τα ζητήματα που συνδέονται την Ουκρανία Μια Ρωσία που ενσαρκώνει αντιδυτικές συμπεριφορές, θα μπορούσε κάλλιστα να παραμείνει μια πολιτική άγκυρα ή τουλάχιστον ένας όχι εύκολος, αλλά πολύτιμος εταίρος.

Τι θα ξημερώσει για την Ευρώπη, τη Δύση και τη χώρα μας η επόμενη μέρα του πολέμου, κανείς μα κανείς, ούτε οιο αναλυτές, ούτε οι διπλωμάτες ούτε ο… Πούτιν μπορεί να προβλέψει. Οσο κι αν προσπαθήσουμε να δούμε πέρα από τον ορίζοντα, οποιαδήποτε πρόγνωση εμπεριέχει υψηλό ποσοστό ρίσκου. Αυτό που ίσως μπορούμε να προσεγγίσουμε με σχετική ασφάλεια είναι το νέο ρόλο της Ρωσίας στα νότια της χώρας.

Ποιος βάζει το “χέρι του στη φωτιά” ότι η σημερινή στάση της Ρωσίας δε θα παραμείνει και τους επόμενους μήνες , με την αυταρχική δομή εξουσίας να εμπλέκεται σε μόνιμη αντίπαλη σχέση με τις δυτικές χώρες και το ΝΑΤΟ; Αν συμβεί κάτι τέτοιο, και ο δυτικός κόσμος θα έπρεπε να επανεξετάσει πολλές από τις πολιτικές του, αλλά και χώρες στα νότια της Ρωσίας θα έπρεπε να συνυπολογίσουν τις αλλαγές και τις ανακατατάξεις που προκύπτουν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Μια Ρωσία που ενσαρκώνει αντιδυτικές συμπεριφορές, θα μπορούσε κάλλιστα να παραμείνει μια πολιτική άγκυρα ή τουλάχιστον ένας όχι εύκολος, αλλά πολύτιμος εταίρος. Εξάλλου, για να παραμείνουν στην εξουσία, ορισμένα καθεστώτα καταφεύγουν σε φίμωση των πολιτικών τους αντιπάλων, στην παρενόχληση των ΜΜΕ και των ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών, σε έλεγχο της δικαιοσύνης, και στη διεξαγωγή μαχών πληροφόρησης βασισμένοι σε ψευδείς αφηγήσεις.

Οι εξελίξεις θα αναδιαμορφώσουν τις σχέσεις γύρω από τη Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια και στην Υποσαχάρια Αφρική. Θα έχουν επιρροή στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, στο δίκτυο συμφωνιών που βασίζονται σε αξίες, ενδεχομένως ακόμη και στη μελλοντική τους διεύρυνση. Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους συνεργασία, είτε μέσω κοινών ασκήσεων, δικαιωμάτων, συνεργασίας στην αντιτρομοκρατία ή της κοινής παραγωγής εξοπλισμού.

Η Ρωσία και η Δύση (όπως αναφέρει και το “capital”), αναμένεται στο εξής να διαφωνούν με περισσότερη ένταση στα Ηνωμένα Έθνη.  Πολλά ερωτήματα θα γίνουν πιο έντονα και ο πόλεμος πληροφοριών θα κλιμακωθεί. Ήδη, ο διάλογος ΝΑΤΟ-Ρωσίας έχει σταματήσει και η Μόσχα έχει αποσυρθεί από τις συναντήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η αφήγηση της για μια ηθικά διεφθαρμένη, παρακμάζουσα Ευρώπη θα εξακολουθεί να έχει αντίκρισμα στον κόσμο, μόλις καταγραφούν πλήρως οι φρίκες της εισβολής στην Ουκρανία;

Σε ένα σενάριο όπου η σημερινή Ουκρανία θα σβηστεί από τον χάρτη, η Τουρκία θα έρθει αντιμέτωπη με μια νέα Ρωσία, που θα κυριαρχεί πλήρως στη Βόρεια Ακτή της Μαύρης Θάλασσας, ενισχύοντας τη ναυτική της βάση στη Σεβαστούπολη, ελέγχοντας το 1/3 των εξαγωγών σιτηρών παγκοσμίως και περισσότερο από ποτέ, ασκώντας εξουσία μέσω της προμήθειας πετρελαίου και αερίου.

Στον αμυντικό τομέα, και εκτός και αν συμβεί κάτι δραστικό, το αμυντικό πυραυλικό σύστημα S400 που παραδόθηκε στην Τουρκία το 2019, θα παραμείνει πλήρως εξαρτώμενο από τη Ρωσία για εκπαίδευση, συντήρηση και ανεφοδιασμό. Επιπλέον, η Τουρκία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυξανόμενες δυσκολίες στις συναλλαγές της με τη Ρωσία σχετικά με τη Συρία.

Ορισμένες χώρες στα νότια της Ρωσίας , με το σενάριο της μόνιμα αντίπαλης, θα βρεθούν αντιμέτωπες με δύσκολες επιλογές σε μια τεράστια ποικιλία τομέων -επισιτιστική ασφάλεια, εμπόριο, ενεργειακές προμήθειες, προμήθειες όπλων και στρατιωτικές συμμαχίες. Τελικά, θα μπορούσαν να οδηγηθούν να επιλέξουν μεταξύ της πολιτικής ευθυγράμμισης με τη Ρωσία (το οποίο θα υποδήλωνε απολυταρχικό καθεστώς) και καλές σχέσεις με τη Δύση (που θα σημαίνει δημοκρατία).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments