Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αποκάλυψη New York Times – Οι ΗΠΑ θέλουν τους S400 της Τουρκίας στην Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αποκάλυψη New York Times – Οι ΗΠΑ θέλουν τους S400 της Τουρκίας στην Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: bankingnews

Ως αντιπρόταση οι ΗΠΑ πρότειναν να στείλει η Τουρκία τους S 400 στην Ουκρανία ώστε να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35

Τα “ανταλλάγματα” που ζήτησε ο Ερντογάν φαίνεται πως έχουν αντίτιμο, καθώς οι ΗΠΑ εμφανίζονται να έχουν κάνει μία αντιπρόταση “βόμβα” στην Τπυρκία.

Όπως αποκαλύπτουν οι New York Times, η αμεριξανική πρόταση στη Τουρκία είναι να στείλει στην Ουκρανία τους S-400 που έχει αγοράσει από τη Ρωσία, ώστε να αρθούν οι κυρώσεις και να “επιστρέψει” η Άγκυρα στο πρόγραμμα των F-35!

Το σενάριο της αποστολής των S-400 που έχει (αναξιοποίητους) η Τουρκία στην Ουκρανία «κυκλοφορεί» στα αμερικανικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο των New York Times, Ντέιβιντ Σάνγκερ, η πρόταση έχει γίνει από τις ΗΠΑ, αλλά η τουρκική πλευρά δεν έχει απαντήσει.

Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, οι ΗΠΑ θέλουν να στείλει η Τουρκία το αντιαεροπορικό / αντιπυραυλικό σύστημα των S-400 για να χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία ενάντια στη Ρωσία. Αν η Άγκυρα δεχτεί, οι ΗΠΑ διαμηνύουν ότι θα μπορούσε να εξεταστεί ως αντάλλαγμα το ενδεχόμενο να επιστρέψει και πάλι η Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35.

Από το πρόγραμμα, δηλαδή, από το οποίο εκδιώχθηκε η Τουρκία όταν είχε αγοράσει από τη Ρωσία τους S-400!Πάντως, το σενάριο είναι δύσκολο να υλοποιηθεί. Και αυτό, κυρίως, γιατί αν η Τουρκία δεχτεί την πρόταση των ΗΠΑ, θα προκαλούσε σοβαρότατη κρίση στις σχέσεις της με τη Ρωσία, ενώ η Άγκυρα επιχειρεί από την πρώτη στιγμή να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή.

Εάν η Άγκυρα προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση, το πιο πιθανό είναι πως θα ακολουθούσε μια σοβαρότατη κρίση στις σχέσεις της με τη Ρωσία. Και δικαιολογημένα, καθώς οι Τούρκοι θα είχαν στείλει ρωσικά όπλα στους Ουκρανούς για να αντιμετωπίσουν τη ρωσική επίθεση, πράγμα που δεν θα μπορούσε φυσικά να αρέσει στη Μόσχα για λόγους πρακτικούς αλλά και για λόγους συμβολικούς.

Στο εν λόγω σενάριο πάντως πλέον αναφέρονται σοβαρές αμερικανικές πηγές, μεταξύ αυτών ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Σάνγκερ των New York Times, σύμφωνα με τον οποίο η σχετική πρόταση έχει ήδη κοινοποιηθεί από τους Αμερικανούς προς την τουρκική πλευρά, η οποία όμως τουρκική πλευρά ακόμη δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά ούτε έχει δώσει κάποια απάντηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments