Διεθνή

Μπάιντεν -Ερντογάν: “Ανταλλάγματα” ζήτησε ο Σουλτάνος για τον “ειρηνευτικό” ρόλο του

Μπάιντεν -Ερντογάν: “Ανταλλάγματα” ζήτησε ο Σουλτάνος για τον “ειρηνευτικό” ρόλο του

Πηγή Φωτογραφίας: dailysabah.com

Ο Τούρκος πρόεδρος σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομολογό του, του ζήτησε να ανακαλέσουν οι ΗΠΑ τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία

Σε τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 45 λεπτών που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Τούρκος ομόλογός του ζήτησε “ανταλλάγματα” προκειμένου να μεσολαβήσει ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις και να οδηγηθούν σε εκεχειρία Ρωσία και Ουκρανία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε εμμέσως πλην σαφώς στον Τζο Μπάιντεν ότι «για να παίξουμε αυτό τον ρόλο απαιτούμε να κάνετε πίσω όσον αφορά τις κυρώσεις για τους πυραύλους S-400. Επιπροσθέτως, ζητούμε να πάρουμε άμεσα 40 καινούργια F-16».

Από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν απάντησε ότι για να εγκριθεί κάτι τέτοιο πρέπει να περάσει πρώτα από το Κογκρέσο.

Υπενθυμίζεται ότι η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο προέδρων γίνεται στον απόηχο της άκαρπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα, στην Αττάλεια, με τη μεσολάβηση του τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η συνομιλία διήρκησε πάνω από μία ώρα και οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις των χωρών τους και την ουκρανική κρίση, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής Διεύθυνσης Επικοινωνιών.

«Είναι σημαντικό η Τουρκία να βρίσκεται σε θέση αναζήτηση λύσης, σε περίπτωση που η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας βαθύνει περαιτέρω», είπε ο Ερντογάν στον Μπάιντεν, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, προσθέτοντας πως «ακόμη και η διοργάνωση μιας τριμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας, Ρωσίας και Ουκρανίας στην Αττάλεια είναι μια διπλωματική νίκη από μόνη της».

Όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές «ο Ερντογάν σημείωσε επίσης ότι είναι καιρός να αρθούν όλες οι άδικες κυρώσεις στην Τουρκία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments