Οικονομία

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Συμβουλές για ένα πετρελαϊκό σοκ

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Συμβουλές για ένα πετρελαϊκό σοκ

Πηγή Φωτογραφίας: albawaba

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας φοβάται «σοκ» στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου για τους επόμενους μήνες λόγω του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία

  Για τη γρήγορη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου, ο Οργανισμός συμβουλεύει, μεταξύ άλλων, τις ενδιαφερόμενες χώρες να ταξιδεύουν λιγότερο, να χρησιμοποιούν συχνότερα τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή να οδηγούν πιο αργά. 

«Λόγω της αδικαιολόγητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, εκτιμούμε ότι από τον επόμενο μήνα θα υπάρχει έλλειψη δυόμισι εκατομμυρίων βαρελιών ρωσικού πετρελαίου την ημέρα», δήλωσε ο Φ. Μπιρόλ, Γενικός Διευθυντής Οργανισμού.

«Ένας δεύτερος λόγος που θα αυξήσει την πίεση στην αγορά είναι το ότι εισερχόμαστε σε μια εποχή μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου, κατά τη διάρκεια της οποίας η ζήτηση φθάνει στο απόγειό της. Ένας τρίτος λόγος είναι το γεγονός ότι τα αποθέματα της πετρελαϊκής βιομηχανίας κινούνται σε ιστορικά χαμηλά. Αυτοί οι τρεις λόγοι σημαίνουν ότι η κατάσταση της αγοράς θα είναι πολύ σύντομα χειρότερη από ό,τι είναι σήμερα».

Η τιμή του βαρελιού πάνω από 100 δολάρια 

Ως εκ τούτου, ο Οργανισμός προτείνει τη μείωση της επιτρεπόμενης ταχύτητας στον αυτοκινητόδρομο κατά τουλάχιστον 10 χλμ./ώρα, την τηλεργασία έως και τρεις ημέρες την εβδομάδα ή ακόμη και τη διοργάνωση Κυριακών χωρίς αυτοκίνητα στις πόλεις. Συστήνει, επίσης, τη μείωση της τιμής των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, την ενθάρρυνση του περπατήματος και της χρήσης ποδηλάτου, τη χρήση του τρένου αντί του αεροπλάνου, όπου αυτό είναι δυνατό, ή ακόμη και την αύξηση της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων.

Όλα αυτά τα μέτρα θα επιτρέψουν στις προηγμένες χώρες να μειώσουν την ημερήσια κατανάλωση πετρελαίου κατά 2,7 εκατομμύρια βαρέλια σε τέσσερις μήνες, ισοδύναμο με την κατανάλωση του στόλου αυτοκινήτων στην Κίνα, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού.

Ο Οργανισμός καλεί τις χώρες παραγωγής πετρελαίου να αυξήσουν την παραγωγή τους, προκειμένου να αυξηθεί η προσφορά στην αγορά. Ο Οργανισμός ευελπιστεί σε μια χειρονομία καλής θέλησης στην επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ που έχει προγραμματιστεί για το τέλος του μήνα. Στο μεταξύ, όμως, οι τιμές του μαύρου χρυσού συνεχίζουν να ανεβαίνουν και οι φόβοι για παρατεταμένη σύγκρουση απλώς παγιώνουν την τιμή του πετρελαίου ανά βαρέλι σε πάνω από 100 δολάρια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments