Άποψη

Ήρθε η ώρα της κρίσης και των αποφάσεων

Ήρθε η ώρα της κρίσης και των αποφάσεων

Πηγή Φωτογραφίας: South EU Summit

Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr σχετικά με την κρισιμότητα των αποφάσεων της κυβέρνησης για την οικονομία ενόψει της νέας οικονομικής κρίσης.

Ενώπιον μιας από τις σοβαρότερες οικονομικές κρίσεις βρίσκεται η κυβέρνηση και ουσιαστικά η εθνική οικονομία. Η ενέργεια και η εκρηκτική αύξηση των τιμών στα καταναλωτικά αγαθά, πρόκειται να συνεχίσει τη πορεία της και για τους επόμενους μήνες. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως από αύριο αναμένονται νέες αυξήσεις στα καύσιμα ενώ οι τιμές στα αγαθά πρόκειται να συνεχίσουν το ράλι της ανόδου.

Στη χώρα μας, το πρώτο δίμηνο τα τρόφιμα ακρίβαιναν 5-6%/μήνα και θα ακριβύνουν 10% τον Μάρτιο σε μέσο όρο.  Σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς τροφίμων μέσα στην εβδομάδα  ακριβαίνουν τα κοτόπουλα 70% περίπου, οι καφέδες 25%. Ενώ τα ψάρια και μεσούσης της περιόδου της Σαρακοστής ήδη ακρίβυναν 20% και πολλά άλλα τρόφιμα ακολουθούν, ενώ ελλείψεις διαπιστώνονται στα ηλιέλαια και νέες αναμένονται σε αλεύρι, ζάχαρη, κρέατα. Οι ειδήμονες της αγοράς θεωρούν πως αν δεν υπάρξει, παρέμβαση των αρχών, τότε τη περίοδο του Πάσχα, δεν αποκλείεται η τιμή, στα αρνιά να σημειώσει ρεκόρ δεκαετίας.  Θεωρείται, από τους ίδιους, επίσης δεδομένο πως την εορταστική περίοδο θα υπάρξει τσουνάμι αισχροκέρδειας τόσο στα προϊόντα όσο και στην εστίαση, ειδικά μετά και τη εκρηκτική αύξηση των προϊόντων.

Όλα τα παραπάνω δεδομένα, εκτιμάται, από οικονομικούς κύκλους, πως θα επιφέρουν κλίμα ύφεσης και στις επιχειρήσεις και στην ευρύτερη αγορά.

Όπως έγραψε και χθες το pagenews.gr ο πληθωρισμός που δείχνει να ξεπερνάει τις αντοχές της οικονομίας, επιφέρει ραγδαίες εξελίξεις και στην υπόθεση του κατώτατου μισθού. Τα παραπάνω δεν αποτελούν αποσπασματικούς παράγοντες αλλά κρίκους μιας ενιαίας αλυσίδας, εις εκ των οποίων αν σπάσει, θα διαλύσει τους συνδετικούς αρμούς.

Εξ αυτών των λόγων και όχι μόνον, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας,  Γιάννης Στουρνάρας, δεν παύει να τονίζει την ανάγκη παρέμβασης με συγκεκριμένα μέτρα σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων με στόχο την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Για τη κυβέρνηση, η τρέχουσα εβδομάδα αποτελεί έναν από τους κρίσιμους σταθμούς της οικονομίας. Η Σύνοδος Κορυφής και με τη παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν, πρόκειται να φωτογραφίσει και τις διαθέσεις της Ευρώπης συνολικά απέναντι στην ενεργειακή  κρίση. Αν και η επόμενη Σύνοδος του Απριλίου, μάλλον, θα έχει ουσιαστικότερα αποτελέσματα.

Η ανάγκη μιας γενικής λύσης αποτελεί μονόδρομο για την ελληνική οικονομία. Προσώρας η στάση των ευρωπαίων και ειδικά του Βορρά δεν ενθαρρύνει τις αισιόδοξες προβλέψεις. Μια συγκρατημένη ευρωπαϊκή στάση και επιμονή στις υφεσιακές λογικές θα αποδυναμώσει πλήρως την εθνική οικονομία ενώ θα αλλάξει προς το αρνητικό το θετικό κλίμα που υπάρχει στους οίκους αξιολόγησης. Μόνο τυχαία δεν ήταν η άρνηση του οίκου Moody’s να προβεί σε αξιολόγηση λόγω των αβεβαιοτήτων, για τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και εξαιτίας της Ουκρανικής κρίσης…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments