Διεθνή

Ουκρανία: Ρώσοι άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών στην Χερσώνα

Ουκρανία: Ρώσοι άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών στην Χερσώνα
Ουκρανία: Οι Ρώσοι άνοιξαν πυρ κατά την διάρκεια συγκέντρωσης στην Χερσώνα. Στο βίντεο δε ακούγονται πυροβολισμοί.

Η Ουκρανία προχώρησε στην απόρριψη του τελεσίγραφου της Μόσχας για την Μαριούπολη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μόσχα είχε δώσει διορία έως τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Κίεβο για παράδοση της Μαριούπολης, σύμφωνα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Στη Χερσώνα, Ρώσοι άνοιξαν πυρ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης για την Ουκρανία. Σε βίντεο που αναρτήθηκε από τοπικά τηλεγραφικά κανάλια, ακούγονται οι ήχοι πυροβολισμών και σε ένα από τα βίντεο διαδηλωτές κουβαλούν έναν ματωμένο άνδρα.

O βομβαρδισμός στην Χερσώνα

Μια γυναίκα πίσω απ΄την κάμερα λέει ότι τραυματίστηκε ένας συνταξιούχος. Το ασθενοφόρο έχει ήδη κληθεί. Επίσης κοντά στο σπίτι του πρώην δημάρχου της Χερσώνας πυροβολήθηκε αυτοκίνητο. Ο Slobodchikov φέρεται να σκοτώθηκε και η γυναίκα του τραυματίστηκε.

Η εκτέλεση έγινε κοντά στο σπίτι του Σάλντο. Ο πρώην δήμαρχος στήριξε τους Ρώσους την προηγούμενη μέρα και εντάχθηκε στην «Επιτροπή Σωτηρίας για την Ειρήνη και την Τάξη», που δημιούργησαν οι Ρώσοι.

Το ρωσικό τελεσίγραφο για Μαριούπολη

Η Ουκρανία απάντησε μέσα στη νύχτα ότι δεν παραδίδει τον έλεγχο της Μαριούπολης, απορρίπτοντας έτσι το ρωσικό τελεσίγραφο που στάλθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής. Η πόλη, που έχει ισοπεδωθεί σε μεγάλο βαθμό από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, αποτελεί για τη Μόσχα κομβικό σημείο της επιχείρησης για τον έλεγχο της Αζοφικής και τη σύνδεση της Κριμαίας με τις περιοχές του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, που έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες το Κρεμλίνο.

Ο Ζελένσκι είχε πει από το μεσημέρι της Κυριακής ότι δεν θα μπει σε συζήτηση για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ενώ η αντιπρόεδρος της Ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ, ξεκαθάρισε τη νύχτα, ώρες πριν εκπνεύσει το ρωσικό τελεσίγραφο, ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση οποιασδήποτε παράδοσης, κατάθεσης όπλων και παράδοσης της Μαριούπολης».

Οι ρώσοι ενισχύουν τις δυνάμεις τους στα μέτωπα, πιέζουν όλο και πιο ασφυκτικά το Κίεβο, ενώ χρησιμοποιούν πλέον και τους βαλλιστικούς υπερηχητικούς πυραύλους «Kinzhal», αλλά και πυραύλους Κρουζ τύπου «Zircon», για τους οποίους το Κρεμλίνο θεωρεί ότι δεν υπάρχουν αντιαεροπορικά συστήματα ικανά να τους αντιμετωπίσουν. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας οι πύραυλοι αυτοί «υψηλής ακρίβειας» έπληξαν κέντρο εκπαίδευσης των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων στη Ζιτόμιρ, 150 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 100 ξένων μισθοφόρων. Στόχος έγινε και μία αποθήκη καυσίμων στην περιοχή του Μικολάεβ. Ενδεικτική ίσως της ενίσχυσης της επιχειρησιακής ικανότητας των ρώσων είναι και η πληροφορία ότι κάποιοι από αυτούς τους πυραύλους εκτοξεύτηκαν από την Κασπία θάλασσα.

Θολή η εικόνα για τις διαπραγματεύσεις

Τo BBC μετέδωσε το βράδυ της Κυριακής ότι ο Πούτιν είναι έτοιμος να συναντήσει τον Ζελένσκι, κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνεται από τη Μόσχα, την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος πάντως επιμένει στην ανάγκη μίας απευθείας συνομιλίας κορυφής, προειδοποιώντας – μέσω συνέντευξής του στο CNN ότι εάν οι διαπραγματεύσεις δεν επιτύχουν τότε «πάμε για τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Για σήμερα είναι πολύ πιθανό να διεξαχθεί και ένας νέος γύρος επαφών ανάμεσα στις διαπραγματευτικές ομάδες Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά ουδείς μπορεί να εκτιμήσει σε ποιο σημείο βρίσκονται και εάν έχουν κάποια ελπίδα να τελεσφορήσουν γρήγορα αυτές οι συζητήσεις.

Από τα όσα υποστηρίζουν η Μόσχα και το Κίεβο, τουλάχιστον με τις δημόσιες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων τους, η συμφωνία δεν είναι κοντά. Τουναντίον και εφόσον το Κρεμλίνο επιμείνει στις βασικές εκ των αρχικών αξιώσεών του, η οποιαδήποτε λύση θα αργήσει. Ειδικά για την όποια συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι, δηλώνει ότι αυτή θα είναι για επικύρωση μιας συμφωνίας και όχι για διαπραγματεύσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments