Οικονομία

Ωκεάνια ενέργεια: Γιατί αυξάνονται όλο και περισσότερο οι εγκαταστάσεις της στην Ευρώπη

Ωκεάνια ενέργεια: Γιατί αυξάνονται όλο και περισσότερο οι εγκαταστάσεις της στην Ευρώπη
Ωκεάνια ενέργεια: Όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα κατά την περίοδο έναρξης της υγειονομικής κρίσης άρχισε να γίνεται όλο και πιο γνωστή η ωκεάνια ενέργεια.

Όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα κατά την περίοδο έναρξης της υγειονομικής κρίσης άρχισε να γίνεται όλο και πιο γνωστή η ωκεάνια ενέργεια. Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της είναι ότι αποτελεί ΑΠΕ, δηλαδή ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Η τεράστια ποσότητα ενέργειας που εσωκλείεται στα κύματα την κάνει πολύ ανταγωνιστική σε σχέση με τις άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τι δείχνουν τα πρόσφατα στοιχεία

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ocean Energy Europe, πέρυσι η χωρητικότητα των νέων υποδομών στην Ευρώπη έφθασε τα 2,2 μεγαβάτ, σε σύγκριση με μόλις 260 κιλοβάτ το 2020. Μάλιστα, η κυματική ενέργεια παρουσίασε τριπλάσια αύξηση φθάνοντας τα 681 κιλοβάτ. Παγκοσμίως, το 2021 εγκαταστάθηκαν 1,38 μεγαβάτ κυματικής ενέργειας ενώ η ισχύς των νέων εγκαταστάσεων παλιρροϊκής ενέργειας έφθασε τε 3,12 μεγαβάτ.

Σύμφωνα με το maxmag.gr οι συνηθέστερες μέθοδοι ωκεάνιας ενέργειας  είναι τρεις, η παραγωγή ενέργειας  από τα κύματα, από τις παλίρροιες και από τις θερμοκρασιακές διαφορές του νερού. Τα κύματα δημιουργούν κινητική ενέργεια η οποία με τη σειρά της περιστρέφει μια τουρμπίνα που παράγει ηλεκτρικό ρεύμα. Ακόμη, στην περίπτωση της παλίρροιας, δημιουργούνται φράγματα, τα οποία αποθηκεύουν το νερό που βρίσκεται στην ακτή κατά την πλημμυρίδα και στη συνέχεια αυτό ελευθερώνεται και κινεί υδροστρόβιλο όπως στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Στην τρίτη μέθοδο αξιοποιείται η διαφορά της θερμοκρασίας του νερού μεταξύ της επιφάνειας του νερού και του πυθμένα. Αυτό βασίζεται στον 2ο νόμο της θερμοδυναμικής του Carnot όπου εξάγεται μηχανική ενεργεία από τη ροή θερμότητας μεταξύ μιας θερμότερης και μιας ψυχρότερης περιοχής.

Ποιος ο στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους για τη χωρητικότητα των τεχνολογιών ωκεάνιας ενέργειας. Όπως εκτιμά, η κυματική ενέργεια μπορεί να φτάσει τα 100 MW στην ΕΕ έως το 2025 και η παλιρροιακή, και η παλιρροϊκή περίπου το 1 γιγαβάτ έως το 2030.

«Η ΕΕ πρέπει να ξεκινήσει τώρα τη στρατηγική της για τις υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να εξουσιοδοτήσει την ενέργεια των ωκεανών να προσφέρει ενεργειακή ανεξαρτησία και απαλλαγή από τις ανθρακούχες πηγές ως μέρος ενός ποικίλου συνόλου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε ο Gruet.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments