Άποψη

Τρία μέτωπα και τα μηνύματα με διπλό αποδέκτη

Τρία μέτωπα και τα μηνύματα με διπλό αποδέκτη

Πηγή Φωτογραφίας: newmoney.gr

Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr αναφορικά με την Κυβέρνηση παρακολουθεί τις κινήσεις στην αγορά καυσίμων και ενέργειας, παρεμβαίνει και κάνει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πόλεμος της Κυβέρνησης στο πεδίο της ενέργειας, όπως όλα δείχνουν θα είναι ο πλέον σκληρός της θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη, από τον Ιούλιο του 2019. Σκληρότερος, ενδεχομένως και από εκείνον με την πανδημία. Κι αν σε κάποιους φαντάζει αυτό υπερβολικό, τότε θα πρέπει να σκεφθούν ότι η πανδημία ηταν ένα παγκόσμιο γεγονός, το οποίο άργησε να λάβει εσωτερικές πολιτικές προεκτάσεις και παρενέργειες, ενώ στην πρώτη φάση οι κυβερνητικοί χειρισμοί ήταν απολύτως επιτυχείς.

Με το ζήτημα της ενεργειακής ακρίβειας όμως, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Και τούτο διότι τα αποτελέσματά της πλήττουν την καθημερινότητα του πολίτη, κι άρα παράγει καθημερινή δυσαρέσκεια και ανησυχία. Παράλληλα όμως, πλήττει κι ένα μέρος, την οικονομία, του Εθνικού ιστού που έχει δοκιμαστεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Την ίδια ώρα -είτε το θέλουμε είτε όχι- βρισκόμαστε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο κι άρα οτιδήποτε θα μπορούσε να πλήξει την εικόνα της κυβέρνησης, ή οτιδήποτε μπορεί να πολλαπλασιάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια αποτελούν επιδιώξεις και σταθερό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα μέτωπα

Έτσι λοιπόν η Κυβέρνηση έχει να δώσει μάχες σε τρία μέτωπα για την ενέργεια: στην πολιτική (ΣΥΡΙΖΑ και αντιπολίτευση), στην κοινωνία (πως θα εισπράξει και πως θα αξιολογήσει ο κόσμος τις παρεμβάσεις) και στην αγορά (πως θα κινηθούν οι τιμές). Διότι, η ενεργειακή κρίση δεν περιορίζεται μόνο στα τιμολόγια των παρόχων και δεν εξαντλείται στις αντλίες των καυσίμων. «Χτυπάει» και όλα τα προϊόντα προκαλώντας αλυσιδωτές αυξήσεις και…απανωτά «εμφράγματα» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει τη μάχη της πειθούς. Και η αλήθεια είναι ότι ενώ για την ενέργεια, τα μέτρα φαίνεται ότι βρίσκουν καλύτερη υποδοχή, στο ζήτημα των καυσίμων, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Οι πρόσφατα εξαγγελθείσες παρεμβάσεις (βενζίνη και πετρέλαιο) δεν έτυχαν της υποδοχής που θα ήθελε η κυβέρνηση. Η αλήθεια είναι ότι προς αυτήν την κατεύθυνση….«βοήθησαν» και σειρά ατυχέστατων δημοσίων παρεμβάσεων στελεχών της κυβέρνησης, τα οποία αντί να φανούν ότι βρίσκονται δίπλα στον πολίτη και κατανοούν το πρόβλημά του, επεδίωξαν μέχρι και να…παρουσιάσουν μιαν άλλη πραγματικότητα.

Παρέμβαση για τις μονομερείς αλλαγές στο ρεύμα

Το θετικό, όπως προκύπτει και από τις μετρήσεις, είναι ότι τα μέτρα για την ενέργεια βρήκαν καλύτερη ανταπόκριση. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αναμένεται άμεση αντίδραση για τους ιδιώτες παρόχους που σύμφωνα με δημοσιεύματα προχωρούν σε μονομερείς αλλαγές στο τιμολόγια ρεύματος: αφενός θα κάνει διευκρινίσεις το αρμόδιο Υπουργείο, αφετέρου, όπου χρειαστεί θα παρέμβει η ΡΑΕ για να υπάρξει αποκατάσταση….

Και αυτή η παρέμβαση, αλλά και όσες ακολουθήσουν θεωρούνται σημαντικές σε επικοινωνιακό επίπεδο, καθώς -όπως διαπιστώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου- ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να «οικοδομήσει» ένα αφήγημα για να εμφανίζεται η κυβέρνηση υποχωρητική έναντι των επιχειρηματιών ενέργειας και καυσίμων….

Δυο αποδέκτες: ο εξής ένας!

Σ αυτό λοιπόν το σημείο, ξεκινά η αποστολή μηνυμάτων από την κυβέρνηση με διπλό αποδέκτη!

Δηλαδή:

– Αφού δεν πείσθηκαν τόσοι όσοι θα ήθελε η Κυβέρνηση για τα μέτρα (μιας και βρίσκει έδαφος το επιχείρημα «δεν είναι αρκετά τα μέτρα»)…

– Αφού δεν μπορούν ευθέως να πουν τα Κυβερνητικά στελέχη «τόσο αντέχει η Οικονομία, αλλιώς οδεύουμε σε νέο Μνημόνιο»…

– Αφού οι αποτυχημένες και επιθετικές (προς τους πολίτες) παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών πέτυχαν αντίθετα αποτελέσματα…

– Και με δεδομένο ότι υπάρχει πίεση και δυσαρέσκεια στους πολίτες…

…για όλα τα παραπάνω η Κυβέρνηση δείχνει να υιοθετεί τη ρήση «τα λέω στη νύφη για να τα ακούει η πεθερά». Όπου «νύφη» είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και «πεθερά» οι πολίτες που δεν πείθονται. Και ίσως μ αυτήν την προσέγγιση επιτευχθούν δυο στόχοι: να πολλαπλασιαστεί το μήνυμα των παρεμβάσεων από τη μία, αλλά και να αποδομηθεί το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ και να εμφανιστεί ως «δύναμη δημαγωγίας».

Μείωση φόρων;

Από την Κυβέρνηση, λοιπόν, επιχειρούν να αποδομήσουν ένα προς ένα τα επιχειρήματα για τα καύσιμα και την ενέργεια, αποδίδοντας τα στη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έτσι κι αλλιώς έχει υιοθετήσει άκρως επιθετική τακτική επί του θέματος…

«Είναι τουλάχιστον υποκριτικό» λένε από την Κυβέρνηση «να διατυπώνεται πρόταση για μείωση των φόρων στα καύσιμα από εκείνους που επέβαλαν 29 φόρους και μάλιστα προς μια Κυβέρνηση που από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε τη μείωσή των φόρων σε μόνιμη βάση και συνεχίζει, μετρώντας πάντοτε τις αντοχές της οικονομίας και την ανάγκη ανταπόκρισης του κράτους στις βασικές λειτουργικές και κοινωνικές υποχρεώσεις του, όπως η Υγεία, η Παιδεία και η Ασφάλεια».

Μάλιστα, όπως εξηγούν συνεργάτες του Πρωθυπουργού «μείωση των φόρων στα καύσιμα θα προκαλούσε τρύπα στα δημόσια οικονομικά». Καλούν λοιπόν την αντιπολίτευση να πει αν αυτή η τρύπα θα καλυφθεί με νέους φόρους ή με νέο δανεισμό. Διότι τρίτος δρόμος δεν υπάρχει.Εκτός αν υπάρξει διαφορετική προτεραιοποίηση, η οποία θα οδηγήσει στην αναστολή μέτρων προς κάποιες κοινωνικές ομάδες για να κατευθυνθούν τα χρήματα σε άλλες….

Κόντρα για τον ΕΦΚ

Ως προς το επιχείρημα, το οποίο διατυπώνεται εντόνως από τον ΣΥΡΙΖΑ, περί κρατικής κερδοσκοπίας στα καύσιμα με αυξημένα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, η Κυβέρνηση σημειώνει ότι «είναι αβάσιμος, καθώς ο φόρος αυτός επιβάλλεται με βάση την ποσότητα και όχι την τιμή και στη φάση αυτή οι ποσότητες δεν είναι αυξημένες, αλλά μειωμένες. Από τη στιγμή λοιπόν ο φόρος επιβάλλεται στην ποσότητα είναι μύθος ότι το κράτος εισπράττει μεγαλύτερο ΕΦΚ από την άνοδο της τιμής».

Από την άλλη πλευρά, παραδέχονται και στο Μέγαρο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνηση ότι «Πράγματι, υπάρχουν κάποιες χώρες που χρησιμοποιούν τα φορολογικά εργαλεία για τη μείωση των ανατιμήσεων. Κάποιες μάλιστα από αυτές θα αρχίσουν να εφαρμόζουν μέτρα από τον επόμενο μήνα ή και αργότερα», αλλά διευκρινίζουν: «Κάποιες έχουν μικρότερο βαθμό εξάρτησης των δημοσίων εσόδων τους από τους φόρους αυτούς σε σχέση με την Ελλάδα. Δεν εξαρτώνται δηλαδή τα έσοδά τους τόσο πολύ από τους φόρους καυσίμων».

Μέτρα και αντεπίθεση

Η Κυβέρνηση έχει δώσει στη δημοσιότητα μια λίστα με το τι έχει κάνει κάθε χώρα και τι μέτρα έχει λάβει, εμφανίζοντας την Ελλάδα να είναι σε μια καλή κατάσταση. Εξηγώντας δε την τακτική τους, τα κυβερνητικά στελέχη λένε: «Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα αναλογικά με τον πληθυσμό της και τις δυνατότητες της οικονομίας της έχει πάρει πολύ σημαντικά μέτρα σε κόστος για τον μετριασμό των επιπτώσεων της ακρίβειας».

Ασχέτως των στοιχείων που επικαλείται το Μέγαρο Μαξίμου, δεν χάνουν ευκαιρία είτε οι πολύ στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού είτε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, είτε ο Υπουργός Οικονομικών να «δείχνουν» τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας: «έχει αποδείξει – το έκανε και στη πανδημία- ότι επενδύει στις εξωγενείς προκλήσεις και προσδοκά τη μεγέθυνσή τους για να τις εκμεταλλευτεί κομματικά, ότι αρέσκεται να μεγεθύνει και να εντείνει τις κρίσεις και όχι να συμβάλλει στην αντιμετώπισή τους. Επιδιώκει με υπερβολές, ασυναρτησίες και αδόκιμες συγκρίσεις να καλλιεργήσει ανασφάλεια και αβεβαιότητα, να ξαναφέρει την Ελλάδα στο 2015».

Να κρατήσετε την τελευταία πρόταση: «Η Ελλάδα του 2015». Σε συνδυασμό με την «Ελλάδα που αλλάζει» θα είναι η βασική αντίστιξη των εκλογών. Και εννοείται ότι θα προηγηθεί η σύγκριση: «Κυριάκος Μητσοτάκης Vs Αλέξης Τσίπρας: ποιόν εμπιστεύεστε;». Αλλά αυτά…στις εκλογές!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments