Διεθνή

Ρώσοι ολιγάρχες κατά Πούτιν: Σχεδιάζουν “απομάκρυνσή” του λέει η ουκρανική κατασκοπεία

Ρώσοι ολιγάρχες κατά Πούτιν: Σχεδιάζουν “απομάκρυνσή” του λέει η ουκρανική κατασκοπεία

Πηγή Φωτογραφίας: calcalistech

Το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform, επικαλείται ανακοίνωση των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας σύμφωνα με την οποία έγινε συνάντηση δύο Ρώσων ολιγαρχών στη Μόσχα με αντικείμενο τις επόμενες κινήσεις τους

Μεγάλη μερίδα Ρώσων ολιγαρχών έχει πληγεί από τις δυτικές κυρώσεις και εμφανίζονται ιδιαίτερα ενοχλημένοι με την πολιτική του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία τους οδήγησε σε διεθνή απομόνωση με τις περιουσίες τους να “εξανεμίζονται” και συζητούν σενάρια απομάκρυνσής του από την εξουσία.

Όπως μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform, σχετική ανακοίνωση έκανε η υπηρεσία Τύπου της Κύριας Διεύθυνσης Κατασκοπείας του υπουργείου Άμυνας, με ανάρτησή της στο Facebook.

«Στην Μόσχα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Ρώσου ολιγάρχη Πιοτρ Άβεν και του Καζάκου δισεκατομμυριούχου Αλεξάντερ Μασκέβιτς. Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο Άβεν επισήμανε ότι οι Ρώσοι ολιγάρχες είναι εξαιρετικά ενοχλημένοι από την πολιτική του Πούτιν. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία και σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, έπληξαν σκληρά τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων δισεκατομμυριούχων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επισημαίνεται επίσης ότι έγινε λόγος για το ότι εκπρόσωποι των Ρώσων μεγαλοεπιχειρηματιών αυτή την στιγμή αναζητούν τρόπους για να επηρεάσουν τον Πούτιν ή πρόσωπα που είναι κοντά του και ανήκουν στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή οι προσπάθειες αυτές δυσχεραίνονται από το ότι ο Πούτιν βρίσκεται σε αυστηρή απομόνωση και στην ουσία δεν αφήνει κανέναν να τον δει. Ωστόσο, οι μεγάλες ρωσικές επιχειρήσεις είναι ήδη έτοιμες να προχωρήσουν σε ριζοσπαστικά βήματα. Ορισμένοι ολιγάρχες συζητούν ακόμη και τη φυσική απομάκρυνση του Πούτιν, δήλωσαν πηγές των μυστικών υπηρεσιών.

O Πιοτρ Άβεν είναι Ρώσος πολιτικός, επιχειρηματίας και πρόεδρος της ρωσικής εμπορικής τράπεζας “Alpha-Bank”. Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes, το 2021 ο Άβεν βρισκόταν στην 30η θέση των 200 πιο πλούσιων Ρώσων, με περιουσιακά στοιχεία της τάξεως των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Αλεξάντρ Μασκέβιτς, δισεκατομμυριούχος από το Καζακστάν με καταγωγή από την Κιργιζία είναι υπήκοος Καναδά και ζει στο Τελ-Αβίβ. Σύμφωνα με το Forbes, το 2016 η περιουσία του έφθανε το 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο παράγοντας Αμπράμοβιτς

Σύμφωνα με δημοσίευμα της WST, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, φέρεται να ζήτησε από τον Πρόεδρο Μπάιντεν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δυο τους, να καθυστερήσει την επιβολή κυρώσεων στον Ρώσο ολιγάρχη, καθώς μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό πρόσωπο διαμεσολάβησης με τη Ρωσία και να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη και στην πολυπόθητη εκεχειρία.

Twitter

«Ουδέν σχόλιον» περί Αμπράμοβιτς από Ουάσιγκτον και Κίεβο

Οι πληροφορίες ήθελαν τον πρόεδρο Μπάιντεν να συμβουλεύεται τον πρόεδρο της Ουκρανίας για μια σειρά κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που στόχευαν τον Αμπράμοβιτς.

«Δεν πρόκειται να διαβάσουμε ιδιωτικές συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του προέδρου Ζελένσκι», δήλωσε η Έμιλι Χορν, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και το γραφείο του ουκρανικού προέδρου και η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ουάσιγκτον δεν απάντησαν σε αίτημα της WSJ για κάποιο σχόλιο.

«Για τις διαπραγματεύσεις και την επιτυχία τους, δεν είναι χρήσιμο να σχολιάζουμε τη διαδικασία ούτε την ανάμειξη του κ. Αμπράμοβιτς. Όπως έχει ήδη αναφερθεί, βάσει αιτημάτων μεταξύ των οποίων και από εβραϊκές οργανώσεις στην Ουκρανία, ο κ. Αμπράμοβιτς έκανε ό,τι μπορεί για να στηρίξει τις προσπάθειες που στοχεύουν στην αποκατάσταση της ειρήνης το συντομότερο δυνατό», ανέφερε σε δήλωση η εκπρόσωπος του Ρώσου ολιγάρχη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments