Άποψη

Σύνοδος Κορυφής: Μικρό παράθυρο για το Νότο

Σύνοδος Κορυφής: Μικρό παράθυρο για το Νότο

Πηγή Φωτογραφίας: Euroactive

Σύνοδος Κορυφής: O Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr σχετικά με την επικείμενη Σύνοδο και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα για τον Νότο.

Οι ηγέτες της Ευρώπης, παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν καλούνται να αποφασίσουν το επόμενο διήμερο, για το ενεργειακό μέλλον. Ίσως, μια από τις κρισιμότερες Συνόδους Κορυφής στην ιστορία της Ευρώπης. Η απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας και ταυτοχρόνως η πράσινη πολιτική της Γηραιάς Ηπείρου, αποτελούν τα αγκάθια της συζήτησης.

Ο ευρωπαϊκός Νότος, αναμένει την Ευρώπη να στηθεί στο ύψος των περιστάσεων. Τα νέα από τις Βρυξέλλες δεν είναι και τα πιο ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με πληροφορίες η υπόθεση του εμπάργκο του ρωσικού φυσικού αερίου, δεν θα συζητηθεί ενώ ένα μικρό άνοιγμα προς τις χώρες του Νότου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι πως στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, που ουσιαστικά διαμορφώνει την ατζέντα της συζήτησης των ηγετών, ετέθησαν τα ζητήματα της φτώχειας, της επισιτιστικής κρίσης και της ενέργειας, χωρίς όμως, τη προοπτική των κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία. Είναι σαφές πως η Γερμανία δεν δύναται επί του παρόντος να προχωρήσει σε επιθετικές ενέργειες απέναντι στον Πούτιν.

Το κλίμα για τον ευρωπαϊκό Νότο, χωρίς να είναι αρνητικό δεν είναι και το καλύτερο δυνατόν.

Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ανησυχούν για την επόμενη ημέρα του πολέμου και φοβούνται μια νέα ακόμη μεγαλύτερη οικονομική κρίση. Η Ελλάδα έχει την α λύδιας στα πόδια της, του μεγάλου χρέους. Από την άλλη μεριά, όλοι αναγνωρίζουν πως ο Νότος έχει βάλει πλάτη και στην υπόθεση της Ουκρανίας και έχει υποστεί οικονομικά πλήγματα. Υπό αυτές τις συνθήκες η Αθήνα αναμένει μια οικονομική «ανάσα», χωρίς, όμως, εντυπωσιακές κινήσεις.

Η Ευρώπη καλείται να λάβει γενναίες αποφάσεις. Η Ουκρανική κρίση έχει χτυπήσει ηχηρά τη πόρτα της. Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς, βιώνουν παράλληλες αλλά,και αντίθετες την ίδια στιγμή, πολιτικές πορείες. Ο γάλλος πρόεδρος έχει μπροστά του, τις εκλογές ενώ ο Γερμανός καγκελάριος καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στις πιέσεις του ΝΑΤΟ που του απελευθέρωσαν τις αμυντικές επενδύσεις και το ενεργειακό μέλλον της χώρας του που είναι απολύτως εξαρτημένο από το ρωσικό φυσικο αέριο.

Με άλλα λόγια για το τρέχον έτος «business as usual»…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments