Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: Οι 27 δεν επιβάλλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Σύνοδος Κορυφής: Οι 27 δεν επιβάλλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: AP

Σύνοδος Κορυφής: Το Συμβούλιο δηλώνει έτοιμο για υιοθέτηση επιπλέον κυρώσεων, όμως δίνει βάρος στις ήδη υφιστάμενες και καλεί τις χώρες να διασφαλίσουν ότι αυτές τηρούνται όπως έχουν συμφωνηθεί.

Δεν αναμένεται να ανακοινωθούν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από τους 27 στη Σύνοδο Κορυφής. Σύμφωνα με την ΕΡΤ αυτό προκύπτει από το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου, το οποίο, σύμφωνα με την ΕΡΤ, αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, που έχουν σημαντικό αντίκτυπο.

Το Συμβούλιο δηλώνει έτοιμο για υιοθέτηση επιπλέον κυρώσεων, όμως δίνει βάρος στις ήδη υφιστάμενες και καλεί τις χώρες να διασφαλίσουν ότι αυτές τηρούνται όπως έχουν συμφωνηθεί.

Σύνοδος Κορυφής: Εκπέμπει SOS o Μακρόν για διατροφική κρίση

Σήμα κινδύνου για μεγάλη διατροφική κρίση, «άνευ προηγουμένου», έστειλε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ως απόρροια των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία.

Λίγο μετά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής της ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε τις ανησυχίες τους για την επάρκεια τροφίμων, δεδομένου του ότι η Ουκρανία και η Ρωσία αποτελούν δύο από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο.

Πηγή φωτογραφίας: AP

Πηγή φωτογραφίας: AP

«Εισερχόμαστε σε μια διατροφική κρίση άνευ προηγουμένου» τόνισε ο Μακρόν, υπογραμμίζοντας πως η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη για τους επόμενους 12 με 18 μήνες καθώς η Ουκρανία δεν θα μπορεί να σπείρει σιτηρά. Μιλώντας για το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων από την πλευρά της ΕΕ στη Ρωσία, ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως δεν υπάρχει απόφαση για νέα μέτρα που θα στοχεύουν τον κλάδο της ενέργειας στη Ρωσία.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Μόσχα δεν μπορεί να μας εκβιάσει – Καμία πληρωμή σε ρούβλια

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό το αίτημα της Ρωσίας να πληρωθεί σε ρούβλια και πως πλέον έχει παρέλθει ο χρόνος που η Ρωσία μπορούσε να εκβιάζει την Ευρώπη.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι δεν θα επιτραπεί στην Ρωσία να απαιτήσει πληρωμή σε ρούβλια για το πετρέλαιο και το φυσικό της αέριο, όπως ανακοίνωσε η Μόσχα ότι θα πράξει, καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε με παράκαμψη των κυρώσεων. «Αυτό θα ήταν μια μονομερής απόφαση και μια σαφής παραβίαση της σύμβασης», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Θα ήταν μια προσπάθεια παράκαμψης των κυρώσεων. Δεν θα επιτρέψουμε να παρακαμφθούν οι κυρώσεις μας. Η εποχή που η ενέργεια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να μας εκβιάσει έχει τελειώσει» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments