Άποψη

Σκηνικό

Σκηνικό
Ο Γιώργος Σιαδήμας γράφει στο pagenews.gr σχετικά με τις υπογραφές που μπήκαν την Πέμπτη στο θρυλικό θωρηκτό Αβέρωφ για τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας.

Στο κατάστρωμα του θρυλικού θωρηκτού «Αβέρωφ» στη Μαρίνα Φλοίσβου και με θέα τη ναυαρχίδα του γαλλικού ναυτικού, το περίφημο αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ που είχε αγκυροβολήσει στον φαληρικό όρμο, μπήκαν το βράδυ της Πέμπτης οι τελικές υπογραφές για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρα μας.

Συγκεκριμένα υπογράφηκαν οι συμβάσεις απόκτησης 3+1 υπερσύγχρονων Γαλλικών φρεγατών Belhara από το Πολεμικό Ναυτικό καθώς και των έξι επιπλέον Γαλλικών μαχητικών Rafale που προστέθηκαν στην αρχική παραγγελία των 18 αεροσκαφών για την Πολεμική Αεροπορία.

Τα εξοπλιστικά προγράμματα που προώθησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιβεβαιώνουν την επιλογή της, παρα την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ σε μια περίοδο που ο πόλεμος στην Ουκρανία φερνει αναταράξεις όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο αλλά κυριως στο γεωπολιτικό παιχνίδι.

Υπογραφή των συμβάσεων απόκτησης των φρεγατών Belharra από το Πολεμικό Ναυτικό και των έξι επιπλέον Rafale, που θα προστεθούν στην αρχική παραγγελία των 18 αεροσκαφών από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, και την τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί στο θωρηκτό “Αβέρωφ”, Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022.(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η χώρας μας επέλεξε να ενισχύσει την μαχητική ικανότητα της, κάτι που πέρα από μεγαλύτερη αποτρεπτική ισχύ που φερνει αλλάζει και τις ισορροπίες στο Αιγαίο.

Μπορεί η τελευταία συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν να έφερε πιο ήπιους τόνους μεταξύ των δυο πλευρών, τουλάχιστον για την ώρα, λογω των κοινών ανησυχιών που αφορούν τη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά η ενίσχυση της χώρας μας στο εξοπλιστικό πεδίο παίζει κομβικό ρόλο σε όλο αυτό το power game.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή και επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία οτι για την παράταξη του η Άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός. Και αυτό το μήνυμα είναι σαφές τόσο στο εσωτερικό όσο κυριως στο εξωτερικό.

Άλλωστε πέρα από τα εξοπλιστικά η Αθήνα παράλληλα προχώρησε και σε δυο σημαντικές αμυντικές συμφωνίες, μια με την Γαλλία και μια με την Αμερική ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τις συμμαχίες της.

Όσο για την επιλογή του σκηνικού της τελετής των υπογραφών στο θωρηκτό Αβέρωφ μόνο τυχαία δεν ήταν.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό πολεμικό πλοίο στην ιστορία της πατρίδας μας, με καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της εθνικής της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας και στην προάσπιση των εθνικών μας δικαίων, όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατα τη διάρκεια των υπογραφών.

Συνιστά κορυφαίο συμβολισμό λοιπόν το γεγονός ότι η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε σε αυτό το πλοίο θυμίζοντας ένδοξες στιγμές του πολεμικού ναυτικού την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωράει στον εξοπλισμό του μαζί με την ενίσχυση της πολεμικής αεροπορίας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments