Άποψη

Σε προεκλογικούς ρυθμούς η Κουμουνδούρου

Σε προεκλογικούς ρυθμούς η Κουμουνδούρου

Πηγή Φωτογραφίας: Φώτο αρχείου

O Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr σχετικά με το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα μετά το συνέδριο και μέχρι τις εκλογές.

Μπορεί ο πρωθυπουργός να το απέκλεισε δημοσίως και εντός κοινοβουλίου, μπορεί τα στελέχη της κυβέρνησης να μην ασχολούνται-ή για να είμαστε πιο ακριβείς δεν ασχολούνται πια- αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να επιμένουν πως «θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, για να έχει τη πιθανότητα να κερδίσει τις εκλογές».

Στη Κουμουνδούρου δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη σχεδιάζει αλλαγές επί της  βάσης του υπάρχοντος εκλογικού νόμου. Θεωρούν πως οι αλλαγές θα είναι στη προοπτική δυο παραμέτρων: του αριθμού της κοινοβουλευτικής δύναμης του πρώτου κόμματος και του ικανού και αναγκαίου ποσοστού, της αυτοδυναμίας.

Πιστεύουν πως για να μην φανεί ο πρωθυπουργός πως αυτοδιαψεύδεται, μετά και την επίσημη  δήλωση του, δεν θα είναι ένας νέος εκλογικός νόμος αλλά κάποιες συγκεκριμένες αλλαγές που θα κατατεθούν ως προσθήκη σε κάποιο άλλο μόνο.

Η κυβέρνηση, θα βαφτίσει αυτές τις αλλαγές ως «διορθωτικές παρεμβάσεις επί του ισχύοντος εκλογικού νόμου».  «Με το τρόπο αυτό επισήμως και τυπικώς δεν αλλάζει ο νόμος, ισχύει η δήλωση του πρωθυπουργού και επί της ουσίας υπάρχει ένας νέος εκλογικός νόμος», σημειώνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συγκεκριμένη εκτίμηση, βασίζεται, μάλιστα, σε μια ευρεία αντίληψη  περί πρόωρου προεκλογικού κλίματος, χωρίς βέβαια να έχουν κηρυχθεί εκλογές. Στη Κουμουνδούρου κινούνται ουσιαστικά με εκλογικούς ρυθμούς. Εξετάζονται και αρχίζουν να συγκροτούνται όλα τα ψηφοδέλτια, διερευνώνται επαφές με πρόσωπα ευρείας αποδοχής, ανασυντάσσεται ολόκληρος ο κομματικός μηχανισμός.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται διατεθειμένος να προχωρήσει μετά το συνέδριο του κόμματος (14-17) Απριλίου σε ριζικές αλλαγές στο κομματικό μηχανισμό που ουσιαστικά θα φωτογραφίζει  και τη διάθεση του για αλλαγές στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Για το πρόεδρο του κόμματος η Κυριακή της απλής αναλογικής, είναι η κυρία εκλογική αναμέτρηση. Καθώς εκτιμά πως από τη Κυριακή αυτή θα υπάρξει η δυνατότητα σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης. Κάτι που τονίζει επανειλημμένως στους συνεργάτες του αλλά και στις συνεδριάσεις του Πολιτικού Κέντρου, στέλνοντας μηνύματα με πολλούς αποδέκτες και προς τη Χαριλάου Τρικούπη αλλά και εντός του κόμματος του…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments