Άποψη

«Πολεμική Οικονομία»

«Πολεμική Οικονομία»

Πηγή Φωτογραφίας: Investopedia

Ο Γιώργος Σιαδήμας γράφει στο pagenews.gr σχετικά με τις προκλήσεις της οικονομίας που έχει να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση.

Σε μια περίοδο που επικρατεί η «πολεμική οικονομία» μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία η κυβέρνηση επιδιώκει με συγκεκριμένες παρεμβάσεις όχι μόνο να στηρίξει τους πολίτες αλλά να δημιουργήσει και εκείνες τις συνθήκες που θα περιορίσουν επιπλέον ανατιμήσεις.

Η κυβέρνηση γνωρίζει οτι το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο. Η ενεργειακή κρίση πέρα από τις αυξήσεις σε φυσικό αέριο και καύσιμα συμπαρασύρει τις τιμές προιόντων, ο πληθωρισμός ανεβαίνει φτάνοντας ρεκόρ δεκαετιών με το κυβερνητικό επιτελείο να αναζητεί και άλλες λύσεις και παρεμβάσεις πέρα από τα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Αυτό σημαίνει οτι οι συνθήκες της πολεμικής οικονομίας που επικρατούν πλέον αλλάζουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό ενώ όπως σημείωνα περίπου εδώ και δυο εβδομάδες πρόωρες κάλπες δεν υπάρχουν στο τραπέζι τουλάχιστον πριν το καλοκαίρι με το Μαξίμου να επιμένει οτι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν το 2023.

Με βάση οτι οι κάλπες θα στηθούν στην ώρα τους το κυβερνητικό επιτελείο καλείται να διαχειριστεί μια ιδιαιτέρως σύνθετη πραγματικότητα τους επόμενους 12 μήνες.

Φυσικά δεν θέλει με τίποτα να μείνει πίσω ο ευρύτερος σχεδιασμός που εχει να κάνει με τους κυβερνητικούς άξονες που πρέπει να προωθηθούν αλλά πλέον η στρατηγική αναπροσαρμόζεται και το βλέμμα στρέφεται στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και της επάρκειας αποθεμάτων.

Προηγουμένως όμως το Μέγαρο Μαξίμου παίρνει μια σειρά από πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με τον πρωτογενή τομέα και την εφοδιαστική αλυσίδα, παρακολουθώντας στενά όλη τα στάδια ώστε να χτυπήσει σε πρώτη φάση όσους έχουν αγοράσει φθηνά, όπως το στάρι και πωλούν ακριβά λόγω.. του πολέμου.

Σε όλο αυτό τον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της κατάστασης που διαμορφώνεται κομβικό ρόλο έχει η ίδια η Ευρώπη και οι αποφάσεις σε επίπεδο ηγετών. Η δυστοκία όμως ή καλύτερα η αργοπορία λήψης κοινών αποφάσεων στις Βρυξέλλες φερνει ένα ευρύ ανασχεδιασμό προτεραιοτήτων και παρεμβάσεων από το Μέγαρο Μαξίμου προσαρμοσμένο στις ανάγκες των καιρών

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments