Οικονομία

Ενέργεια: Την αδυναμία εξεύρεσης μίας συμβιβαστικής λύσης για έκτακτα μέτρα εκτιμά η αγορά

Ενέργεια: Την αδυναμία εξεύρεσης μίας συμβιβαστικής λύσης για έκτακτα μέτρα εκτιμά η αγορά

Πηγή Φωτογραφίας: euro

Ενέργεια: Σύμφωνα με τα στελέχη της αγοράς, όμως, στη Σύνοδο αναδείχθηκε η διάσταση απόψεων ανάμεσα στις χώρες του Νότου και Βορρά

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως είναι ανέφικτη τη δεδομένη στιγμή η εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης αναφορικά με την εφαρμογή σε πανευρωπαϊκή κλίμακα έκτακτων παρεμβάσεων στις χονδρεμπορικές αγορές ρεύματος και φυσικού αερίου. Αυτό όπως υποστηρίζουν έδειξε και η Σύνοδος Κορυφής που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τα στελέχη της αγοράς, όμως, στη Σύνοδο αναδείχθηκε η διάσταση απόψεων ανάμεσα στις χώρες του Νότου και Βορρά, η οποία πηγάζει από τα διαφορετικά ενεργειακά μίγματα των αγορών τους, και επομένως με τις προτεραιότητες που θέτουν για τον περιορισμό του εγχώριου κόστους ή των τιμών στην ευρύτερη περιοχή τους. Σε αυτό το πλαίσιο, οι πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι ανεξάρτητα από το ποιες θα είναι οι προτάσεις που θα ανακοινώσει η Κομισιόν τον Μάιο, μοιάζει σχεδόν αδύνατο να υπάρξει τότε πανευρωπαϊκή συναίνεση στην εφαρμογή τους.

«Εξετάσαμε διάφορες επιλογές για να μετριαστεί ο αντίκτυπος των υψηλών τιμών ενέργειας στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Όλες οι επιλογές που παρουσιάσαμε έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα», σημείωσε χαρακτηριστικά και η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Τι συμβαίνει με Πορτογαλία και Ισπανία

Η Σύνοδος αποφάσισε να παραχωρήσει ιδιαίτερο καθεστώς στην Ισπανία και την Πορτογαλία, με τις δύο χώρες της Ιβηρικής να παίρνουν το «πράσινο φως» να προχωρήσουν αυτόνομα σε πρόσκαιρες παρεμβάσεις καθορισμού των εγχώριων χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα λάβουν πρώτα την έγκριση της Κομισιόν. Έτσι, όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί των δύο χωρών, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσουν τις μεταρρυθμίσεις που θα θέσουν σε εφαρμογή, για την αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους.

Aξιολόγηση των μέτρων για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να είναι έτοιμη να προβεί σε επείγουσες αξιολογήσεις των μέτρων που έλαβαν τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του μετριασμού των επιπτώσεων των αυξήσεων των τιμών των ορυκτών καυσίμων στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο της συνόδου κορυφής, η Επιτροπή θα διασφαλίσει ότι τα μέτρα για τη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δεν διαταράσσουν την αγορά για άλλους.

Θα λάβει επίσης υπόψη τον προσωρινό χαρακτήρα των μέτρων και τον βαθμό στον οποίο οι χώρες συνδέονται με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.

Κοινές αγορές ενέργειας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει την εντολή να προβαίνει σε κοινές αγορές ενέργειας, προκειμένου να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει καλύτερο έλεγχο στον ενεργειακό εφοδιασμό της και στην αντιμετώπιση των τιμών της ενέργειας, ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν είπε επίσης σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ότι υπάρχει ανάγκη να βελτιωθεί η αποσύνδεση μεταξύ της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου. Οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν ραγδαία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μητσοτάκης: Συμφωνήσαμε για πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στις οποίες επανέλαβε την πρότασή του για την ανάγκη επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και αντιμετώπισης της μετακύλισης των τιμών του αερίου στην αγορά ηλεκτρισμού και στους καταναλωτές. «Παρά τις δυσκολίες και τις μικρές εντάσεις που υπήρξαν σήμερα καταλήξαμε σε κοινά συμπεράσματα τα οποία είναι ικανοποιητικά, τα οποία θα τα λάβουν υπόψιν τους και οι αγορές», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Επίσης ο ΠΘ αναφέρθηκε εμμέσως και στη συμπεριφορά της Τουρκίας, λέγοντας: Κάποιες χώρες που είναι και μέλη του ΝΑΤΟ δεν έχουν συνταχθεί με την υπόλοιπη δύση με το θέμα των κυρώσεων. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουν την αποτελεσματικότητας τους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments