Αθλητισμός

Τέσσερις Αμερικανοί μνηστήρες “σφάζονται” στην Τσέλσι

Τέσσερις Αμερικανοί μνηστήρες “σφάζονται” στην Τσέλσι
Τέσσερα αμερικάνικα founds θα δώσουν τη μάχη τους για τη διεκδίκηση των μετοχών της Τσέλσι, η οποία μετά την αποχώρηση του Ρόμαν Αμπράμοβιτς είναι... ακέφαλη

Οι κυρώσεις του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία έφεραν μεγάλες κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες, όπου ένας από αυτούς είναι και ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο οποίος αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την Τσέλσι.

Ο Ρώσος μεγιστάνας πούλησε τις μετοχές του αγγλικού συλλόγου και οι “μπλε” βρίσκονται σε αναζήτηση ιδιοκτήτη. Όμως το brand name που έχει δημιουργηθεί είναι αρκετά μεγάλο, μιας και ο Αμπράμοβιτς κατάφερε να “εκτοξεύσει” το σύλλογο την τελευταία εικοσαετία και την μετέτρεψε σε μεγάλη ευρωπαϊκή υπερδύναμη.

Έτσι πληροφορίες του Sky News αναφέρουν πως υπάρχουν αρκετές προσφορές, που αναμένεται να υποβληθούν κατά την 11η Απριλίου. Τα τέσσερα σχήματα που πέρασαν στον δεύτερο γύρο βασίζονται όλα σε χρηματοδότηση από Αμερικανούς κεφαλαιούχους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, οι οποίοι είναι ήδη ιδιοκτήτες ή συνιδιοκτήτες ομάδων από διάφορα αθλήματα.

Αυτοί είναι οι ενδιαφερόμενοι

Η πρώτη ομάδα έχει ως βασικά στελέχη τον Martin Broughton, πρώην πρόεδρο του Δ.Σ. της αεροπορικής εταιρείας British Airways και της ποδοσφαιρικής ομάδας της Λίβερπουλ και τον λόρδο Sebastian Coe, παλιό ολυμπιονίκη του στίβου και κύριο οργανωτή των Ολυμπιακών αγώνων του Λονδίνου το 2012. Η χρηματοδότηση φημολογείται πως έρχεται από δύο Αμερικανούς επιχειρηματίες του χώρου των ιδιωτικών κεφαλαίων, τον Josh Harris, συνιδρυτή της Apollo, από τις μεγαλύτερες εταιρείες private equity και τον David Blitzer, ανώτατο στέλεχος της Blackstone, επίσης πολύ επιτυχημένης εταιρείας private equity.

Οι δύο Αμερικανοί κατέχουν (από κοινού) σημαντικό μερίδιο στην επαγγελματική ομάδα μπάσκετ της Φιλαδέλφειας, τους 76Sixers και την ομάδα χόκεϋ επί πάγου New Jersey Devils, ενώ έχουν συμμετοχή και στην αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα Crystal Palace, την οποία λογικά θα πουλήσουν αν καταφέρουν να αγοράσουν την Chelsea.

Στα ατού της ομάδας είναι η μεγάλη οικονομική επιφάνεια των Αμερικανών επιχειρηματιών, η εμπειρία τους από διοίκηση αθλητικών ομάδων και το γεγονός πως ο Broughton είναι γνωστός οπαδός της Chelsea.

Η δεύτερη ομάδα είναι αυτή του Αμερικανού Todd Boehly, συνιδιοκτήτη των Los Angeles Dodgers, μίας τις πιο επιτυχημένες ομάδες μπέιζμπολ, και του άγγλου δικηγόρου Jonathan Goldstein, με μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη ακινήτων και στην αναδιαμόρφωση παλαιών κτιρίων και δημοσίων χώρων, ενώ στη χρηματοδότηση ακούγεται πως θα συμμετάσχει η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Clearlake Capital.

Η εμπειρία του Boehly στην διοίκηση μεγάλης αθλητικής ομάδας είναι σίγουρα πλεονέκτημα, όπως και η εξειδίκευση του Goldstein, καθώς είναι βέβαιο πως θα χρειαστεί μεγάλη επέκταση και ανακαίνιση του γηπέδου της Chelsea, του Stamford Bridge. Ένα μικρό μειονέκτημα είναι το γεγονός πως ο Goldstein είναι δηλωμένος οπαδός της Tottenham, μίας από τις βασικές αντιπάλους της Chelsea και αυτό δεν θα αρέσει και πολύ στους οπαδούς της τελευταίας.

Μία αμερικανική οικογένεια, η οικογένεια Ricketts, συμμετέχει στην τρίτη ομάδα. Η οικογένεια είναι ιδιοκτήτρια των Chicago Cubs, της ομάδας μπέιζμπολ του Σικάγου. Η χρηματοδότηση εικάζεται πως θα έρθει από τον Ken Griffin, Αμερικανό δισεκατομμυριούχο χρηματιστή και ιδιοκτήτη hedge fund.

Η πείρα της οικογένειας στη διοίκηση ομάδας είναι σίγουρα θετικό στοιχείο, ιδίως αφού πρόσφατα ολοκλήρωσαν και την πλήρη ανακατασκευή του γηπέδου τους, όπως και οι μεγάλες οικονομικές δυνατότητες του Griffin. Ένα πιθανό πρόβλημα έχει σχέση με παλαιότερες δηλώσεις του, συνταξιούχου πλέον, πατριάρχη της οικογένειας Joe Ricketts, οι οποίες ήταν σαφώς ισλαμοφοβικές.

Ο Tom Ricketts, που ηγείται πλέον της οικογένειας έχει αρχίσει μία εκστρατεία για να καθησυχάσει τους μουσουλμάνους οπαδούς, αλλά και τους μουσουλμάνους παίκτες της Chelsea.

Η τέταρτη ομάδα διεκδικητών είναι και η πιο «μυστηριώδης» αφού γνωρίζουμε την ταυτότητα μόνο του Stephen Pagliuca, ο οποίος είναι αμερικανός επιχειρηματίας, ανώτατο στέλεχος της εταιρείας private equity Bain Capital, συνιδιοκτήτης της θρυλικής ομάδας μπάσκετ της Βοστώνης, των Celtics, και της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Atalanta. Πέρα από το γεγονός πως η σχέση του με την ιταλική ομάδα μάλλον θα συνιστά πρόβλημα, τίποτα παραπάνω δεν μπορέσαμε να βρούμε από τον διεθνή τύπο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments