Διεθνή

Brexit: Nέος Κανονισμός για τα αλιευτικά δικαιώματα της ΕΕ

Brexit: Nέος Κανονισμός για τα αλιευτικά δικαιώματα της ΕΕ

Πηγή Φωτογραφίας: tellerreport

Επικαιροποιούνται τα αλιευτικά δικαιώματα της ΕΕ - Ο “πόλεμος” των αλιέων ξεκίνησε μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ

Το Συμβούλιο εξέδωσε κανονισμό με τον οποίον επικαιροποιούνται τα αλιευτικά δικαιώματα της ΕΕ για το 2022, προκειμένου να ενσωματωθεί η συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Ηνωμένο Βασίλειο τον Δεκέμβριο του 2021.

Ο κανονισμός καθορίζει τα τελικά συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα (TAC) και τις τελικές ποσοστώσεις για τα κράτη μέλη στον Ατλαντικό και τη Βόρεια Θάλασσα, λαμβάνοντας υπόψη τα ιχθυαποθέματα που αποτελούν αντικείμενο διμερών διαβουλεύσεων.

Οι αλλαγές στα TAC του προηγούμενου έτους συμφωνήθηκαν με το Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις και περιλαμβάνουν:

  • μείωση κατά 53% για το σύκο Νορβηγίας στη Βόρεια Θάλασσα·
  • μείωση κατά 62% για την παπαλίνα στη Μάγχη από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Ιουνίου·
  • αύξηση κατά 70% για το φασί Ατλαντικού στα ύδατα γύρω από τη νότια Ιρλανδία (διαιρέσεις 7h, 7j και 7k)·
  • αύξηση κατά 92% για το νταούκι Ατλαντικού στα ύδατα δυτικά της Σκωτίας (διαίρεση 6a)·
  • αύξηση κατά 50% των παρεμπιπτόντων αλιευμάτων γαρίδας της Αρκτικής στη Βόρεια Θάλασσα, για την αποφυγή κατάστασης συμφόρησης.

Επιπλέον, ο κανονισμός καθορίζει τις αλιευτικές δυνατότητες για τον γαύρο στον Βισκαϊκό Κόλπο. Το τελικό TAC των 33.000 τόνων κατανέμεται μεταξύ της Ισπανίας (29 700 τόνοι) και της Γαλλίας (3 300 τόνοι).

Η επικαιροποίηση περιλαμβάνει επίσης τις αλιευτικές δυνατότητες για το αμμόχελο στη Βόρεια Θάλασσα (διαιρέσεις 2a, 3 και 4) που καθορίστηκαν κατόπιν διαβουλεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο. Με βάση τη γνωμοδότηση του ICES, η ποσόστωση που διατίθενται στην ΕΕ για το 2022 είναι 86 303 τόνοι.

Τέλος, η προσωρινή ποσόστωση των 4 500 τόνων για την ΕΕ για τον γάδοτου Spitzbergen (Svalbard) παρατάθηκε έως το τέλος Απριλίου, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η αλιεία αυτού του αποθέματος μπορεί να συνεχιστεί, εν αναμονή κοινής αντίληψης με τη Νορβηγία για ολόκληρο το 2022.

Ο “πόλεμος” των αλιέων ξεκίνησε μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, καθώς τα ιχθυαποθέματα που τελούν υπό κοινή διαχείριση της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρούνται κοινοί πόροι βάσει του διεθνούς δικαίου.

πηγή: ΕΡΤ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments