Διεθνή

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Απελπισμένη η απαίτηση της Ρωσίας για πληρωμή σε ρούβλια

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Απελπισμένη η απαίτηση της Ρωσίας για πληρωμή σε ρούβλια
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, τη χαρακτήρισε ως ένδειξη της οικονομικής και χρηματοοικονομικής απελπισίας της Μόσχας

Δηκτικό ήταν το σχόλιο των ΗΠΑ απέναντι στην απαίτηση της Ρωσίας για πληρωμή του φυσικού της αερίου με ρούβλια από την Παρασκευή 1 Απριλίου.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε ως ένδειξη της οικονομικής και χρηματοοικονομικής απελπισίας της Μόσχας, την απαίτηση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, να πληρώσουν σε ρούβλια το φυσικό της αέριο οι ξένοι αγοραστές – “μη φιλικών” χωρών.

Η απελπισία αυτή, προκλήθηκε από τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη δήλωση που πραγματοποίησε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Η άρνηση της Ευρώπης στις απαιτήσεις Πούτιν

Μέχρι στιγμής, ξεκάθαρη θέση απέναντι στη νέα συνθήκη που επιχειρεί να επιβάλλει ο Ρώσος πρόεδρος έχουν πάρει Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία, ενώ ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο προειδοποίησε ότι η αλλαγή του νομίσματος σημαίνει ότι μπορούν να αλλάξουν και οι τιμές: «Αν αλλάξουμε ένα στοιχείο των υφιστάμενων συμβολαίων, δηλαδή το νόμισμα, τότε θα πρέπει να πληρώσουμε σε χαμηλότερες τιμές».

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε ότι η Γερμανία είναι προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη: «Είναι σημαντικό για εμάς να μην δώσουμε ένα μήνυμα ότι θα εκβιασθούμε από τον Πούτιν».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, δήλωσε από την πλευρά του ότι Παρίσι και Βερολίνο απέρριψαν το αίτημα της Ρωσίας και «προετοιμάζονταν» για το ενδεχόμενο η Ρωσία να σταματήσει τις παραδόσεις.

Η Βρετανία δεν σχεδιάζει να πληρώσει σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο, δήλωσε και ο εκπρόσωπος τύπου του Μπόρις Τζόνσον, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση παρακολουθεί τις επιπτώσεις της απαίτησης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την ευρωπαϊκή αγορά.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν συνθήκες βάσει των οποίων η Βρετανία θα πλήρωνε με ρούβλια το ρωσικό αέριο, ο εκπρόσωπος τύπου είπε σε δημοσιογράφους: “Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο σχεδιάζουμε”.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments