Άποψη

Κωδικός ενέργεια: Το κρίσιμο στοίχημα της ενέργειας για το καλοκαίρι

Κωδικός ενέργεια: Το κρίσιμο στοίχημα της ενέργειας για το καλοκαίρι

Πηγή Φωτογραφίας: Institute for Global Change

Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr σχετικά με το κρίσιμο στοίχημα που έχει να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση για τους θερινούς μήνες.

Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται η κυβέρνηση ενόψει των δύσκολων θερινών μηνών για την ενέργεια. Η Ουκρανική κρίση εκτιμάται πως δεν θα είναι περιορισμένη και εξ αυτού του λόγου, η ενεργειακή κρίση θα προκαλέσει σοκ, στις ανάγκες της χώρας. Το πρόβλημα εκτιμάται πως θα μεγεθυνθεί καθώς, μπορεί να μειωθεί προσώρας η κατανάλωση λόγο καλών καιρικών συνθηκών, αλλά θα λάβει εκρηκτικές διαστάσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ειδικά για την εξυπηρέτηση των τουριστών αλλά και της υπερφόρτωσης του δικτύου, για τις οικιακές ανάγκες, λόγω της υπερλειτουργίας των ψυκτικών μηχανημάτων.

Στα αρμόδια υπουργεία έχει χτυπήσει κόκκινο. Η εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου είναι να εξευρεθούν άμεσες λύσεις προκειμένου να μη προκληθούν σειρά προβλημάτων που θα δημιουργήσουν ακόμη και περιστασιακά περιορισμό της κατανάλωσης. Αξίζει να σημειωθεί πως το τελευταίο βρίσκεται στο τραπέζι των κυβερνητικών συσκέψεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα συναρμόδια υπουργεία  αναζητούν λύσεις για εξεύρεση επιπλέον φορτίων LNG, που προϋποθέτει, ουσιαστικά, τη κατασκευή μιας πλωτής μονάδας στη Ρεβυθούσα έτσι ώστε να υπάρχει πάντα η ικανή  και αναγκαία ποσότητα στη περίπτωση που ο ενεργειακός πόλεμος Πούτιν-Δύσης φθάσει στα άκρα.

Στη μάχη της ενέργειας εισέρχονται δυναμικά και ιδιωτικοί πάροχοι που θα μετατραπούν τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που λειτουργούν με φυσικό αέριο σε πετρέλαιο ενώ επαναδραστηριοποιούνται και οι μονάδες παραγωγής λιγνίτη. Ειρήσθω εν παρόδω η χώρα διαθέτει επαρκείς ποσότητες τουλάχιστον, μέχρι το τέλος της άνοιξης. Δηλαδή, περίπου, μέχρι αρχές Ιουνίου. Γεγονός που κάνει ακόμη πιο επιτακτικό την  εξεύρεση λύσης, για το καλοκαίρι.

Είναι προφανές πως οι λύσεις δεν μπορεί να είναι προσωρινές. Όλες οι εκτιμήσεις και των Ελλήνων παραγόντων αλλά και των ευρωπαίων, κάνουν λόγο για μια ευρύτερη ενεργειακή κρίση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει γίνει κρούση στις γειτονικές χώρες και για την αναζήτηση ενεργειακών πηγών και μεταφοράς των αναγκαίων αποθεμάτων αλλά και για την εξασφάλιση των αποθηκευτικών χώρων, έστω και αν αυτές δεν θα είναι απαραίτητα εντός της ελληνικής επικράτειας. Εξάλλου, ανάλογη είναι και η εντολή που έχει δοθεί από την Ε.Ε., προς όλες τις χώρες μέλη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments