Focus

Ο ντροπιασμένος δισεκατομμυριούχος Michael Steinhardt παρέδωσε 39 κλεμμένα αντικείμενα στο Ισραήλ

Ο ντροπιασμένος δισεκατομμυριούχος Michael Steinhardt παρέδωσε 39 κλεμμένα αντικείμενα στο Ισραήλ

Πηγή Φωτογραφίας: Chronicle of Philanthropy

Ο επαναπατρισμός έρχεται αφότου ο Steinhardt «έχασε» 180 αντικείμενα αξίας 70 εκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο Δεκέμβριο

Η Εισαγγελία του Μανχάταν έχει επαναπατρίσει σχεδόν 40 αντικείμενα αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων από μια κρύπτη με λεηλατημένα αντικείμενα που κάποτε ανήκε στον δισεκατομμυριούχο συλλέκτη Michael Steinhardt στο Ισραήλ.

Ο επαναπατρισμός έρχεται αφότου ο Steinhardt «έχασε» 180 αντικείμενα αξίας 70 εκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο Δεκέμβριο, αν και δεν έχουν ανακτηθεί όλα αυτά τα αντικείμενα. Στη συνέχεια, του απαγορεύτηκε να αγοράζει περισσότερα αντικείμενα – ένα σπάνιο εμπάργκο που σπάνια τίθεται σε συλλέκτες οποιουδήποτε είδους.

«Αυτά τα σπάνια και όμορφα τεχνουργήματα, τα οποία είναι χιλιάδων ετών, έχουν στερηθεί από το κοινό λόγω παράνομης λεηλασίας και διακίνησης», δήλωσε ο Alvin L. Bragg, Jr., ο εισαγγελέας του Μανχάταν σε μια δήλωση.

«Το γραφείο μου είναι περήφανο που επιστρέφει για άλλη μια φορά τις ιστορικές αρχαιότητες εκεί που δικαιωματικά ανήκουν».

Όταν αυτή η απαγόρευση επιβλήθηκε στον Steinhardt τον Δεκέμβριο, η εξέχουσα θέση του στον κόσμο της τέχνης είχε ήδη αρχίσει να ξεθωριάζει. Το 2019, ο Steinhardt κατηγορήθηκε ότι έκανε σχόλια σεξουαλικού χαρακτήρα σε γυναίκες που εργάζονταν σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που ίδρυσε ή υποστήριζε. Εκείνη την εποχή αρνήθηκε τις κατηγορίες. Το προηγούμενο έτος, οι αρχές της Νέας Υόρκης κατέσχεσαν εννέα ελληνικά και ρωμαϊκά αντικείμενα από το σπίτι του Στάινχαρντ στο Μανχάταν.

Πριν από τότε, ο Steinhardt και η σύζυγός του Judy θεωρούνταν ισχυρό όνομα στον κόσμο της τέχνης της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για την τέχνη και έχουν δανείσει στο παρελθόν έργα από τη συλλογή τους στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, όπου μια πτέρυγα αφιερωμένη στην ελληνική και ρωμαϊκή τέχνη φέρει το όνομά τους.

Κατατάσσονταν στη λίστα των 200 κορυφαίων συλλεκτών του ARTnews κάθε χρόνο μεταξύ 1999 και 2018.

Μεταξύ των 39 τεχνουργημάτων που επαναπατρίστηκαν περιλαμβάνονται τρεις μάσκες θανάτου που σύμφωνα με το γραφείο χρονολογούνται περίπου στο περίπου. 6000 έως 7000 π.Χ. Αγορασμένοι από τον Ισραηλινό αντιπρόσωπο Gil Chaya, είναι μαζί τώρα αξίας 650.000 δολαρίων, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο Chaya, είπε το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν, είχε βοηθήσει τον Steinhardt να αγοράσει ορισμένα από τα αντικείμενα που επέστρεψαν στο Ισραήλ. Το γραφείο κατηγόρησε τον Chaya ότι εντόπισε τα λεηλατημένα αντικείμενα που αγόρασε ο Steinhardt και ότι κάποτε «καθάρισε μια βρώμικη αρχαιότητα σε μια μπανιέρα ξενοδοχείου στη Νέα Υόρκη» προτού τη φέρει στο σπίτι του συλλέκτη.

Τεχνικά, δεν έχουν σταλεί ακόμη και τα 39 αντικείμενα που έχουν επαναπατριστεί πίσω στο Ισραήλ.

Είκοσι οκτώ από αυτούς επιστράφηκαν επίσημα την Τρίτη, αν και οκτώ δεν έχουν ακόμη βρεθεί και οι υπόλοιποι τρεις απλώς «μεταφέρθηκαν» στη χώρα. Επιπλέον, δύο ακόμη αντικείμενα —ένα κουτάλι καλλυντικών και ένα φυλαχτό που μοιάζει με ηλιόψαρο— αναμένεται να επιστραφούν στις παλαιστινιακές αρχές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments