Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κλιμακώνεται ο κυβερνοπόλεμος της Ρωσίας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κλιμακώνεται ο κυβερνοπόλεμος της Ρωσίας

Πηγή Φωτογραφίας: CNBC

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο κυβερνοπόλεμος της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνεχίζει να κλιμακώνεται όλο και περισσότερο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνοδεύεται από μια διαρκώς παρούσα απειλή καταστροφής στον κυβερνοχώρο, καθώς ειδικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ παραμένουν σε επιφυλακή για πιθανές εισβολές. Και ενώ η μεγάλη εισβολή δεν έχει έρθει ακόμη, η διαδικτυακή μάχη συνεχίζει να κλιμακώνεται.

Οι αξιωματικοί των πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησαν την Πέμπτη ότι η Ρωσία αναζητά ολοένα και περισσότερο στόχους στον κυβερνοχώρο καθώς η χερσαία στρατιωτική της εκστρατεία στην Ουκρανία σταματά. Πρόσθετες αναφορές την Τετάρτη αποκάλυψαν ότι Ρώσοι χάκερ προσπάθησαν πρόσφατα να διεισδύσουν στα δίκτυα του ΝΑΤΟ και στους στρατούς ορισμένων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

Τι λένε οι αναλυτές

Αυτές οι εξελίξεις έδειξαν ότι «τα πράγματα θερμαίνονται» στο μέτωπο του κυβερνοχώρου, δήλωσε η Theresa Payton, εμπειρογνώμονας κυβερνοασφάλειας και πρώην επικεφαλής πληροφοριών του Λευκού Οίκου. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο και να λειτουργήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε», είπε.

Ωστόσο, σημείωσε ο Payton, η Ρωσία ήταν πολύ αργή στην ανάπτυξη τακτικών στον κυβερνοχώρο στον πόλεμο μέχρι σήμερα. Θα μπορούσαν να υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτό, είπε: ο Πούτιν μπορεί να μην αισθάνεται την ανάγκη να χρησιμοποιήσει κυβερνοεπιθέσεις στη στρατηγική του σε αυτή τη συγκυρία του πολέμου ή μπορεί να θέλει να αποφύγει πρόσθετα αντίποινα που υποσχέθηκαν οι ΗΠΑ στην περίπτωση ένας κυβερνοπόλεμος.

Ο Πούτιν μπορεί επίσης να «παίζει ένα μακρύ παιχνίδι» και διεισδύει σε διάφορους αντιπάλους και να αποκτούν ερείσματα και μετά να περιμένει μέχρι να αποφασίσει να εξαπολύσει μια κυβερνοεπίθεση. «Είναι πιθανό οι ψηφιακές επιθέσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη και να μην είναι πλήρως κατανοητές στην ομίχλη ενός επίγειου πολέμου», είπε ο Payton.

Δεν έχουν γίνει μεγάλες επιθέσεις

Αν και η Ρωσία άργησε να πραγματοποιήσει μεγάλες επιθέσεις, στόχευσε την Ουκρανία με άλλους τρόπους. Στις 24 Φεβρουαρίου, περισσότερα από 10.000 μόντεμ του παρόχου ευρυζωνικών δορυφορικών ευρυζωνικών υπηρεσιών Viasat τέθηκαν εκτός σύνδεσης σε ένα hack που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι απέδωσαν στη Ρωσία.

Αν και αυτή η επίθεση υπονόμευσε υλικό σε όλη την Ουκρανία και συνεχίζεται, ήταν πιο πιθανό η Ρωσία να επικεντρώσει τους πόρους της σε αποστολές αναγνώρισης στον κυβερνοχώρο παρά σε βίαιες επιθέσεις, δήλωσε ο Glenn S Gerstell, πρώην γενικός σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας και της Κεντρικής Υπηρεσίας Ασφαλείας.

Νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ

«Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία είναι αρκετά εξελιγμένη στην επιτήρηση στον κυβερνοχώρο και στην κατασκοπεία των αντιπάλων της και μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα ήθελε να μάθει για κυρώσεις και άλλες πληροφορίες», είπε. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πρόσθετες κυρώσεις κατά της Ρωσίας , συμπεριλαμβανομένου του τεχνολογικού της τομέα, αυτή την εβδομάδα. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ έχουν αποδείξεις ότι ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας ήταν «μια στρατηγική καταστροφή» για τη Ρωσία και θα επιδεινωθεί μόνο με την αύξηση των κυρώσεων.

Ο Γκέρστελ είπε ότι ήταν δύσκολο να προβλεφθεί τι είδους επίθεση θα εξαπέλυε η Ρωσία επειδή η στρατηγική της σε όλη αυτή τη σύγκρουση ήταν απρόβλεπτη. Ωστόσο, η απάντηση του Πούτιν μπορεί να αλλάξει όπως συμβαίνει και στην επιτόπια κατάσταση, πρόσθεσε. «Καθώς αρχίζουν να χάνουν, ο Πούτιν μπορεί να ξεφύγει από αυτό που θεωρούμε ορθολογικούς υπολογισμούς κινδύνου και ανταμοιβής», είπε ο Gerstell. «Εάν απειληθεί η κυριαρχία του, όλα τα στοιχήματα είναι άκυρα για τα όρια που μπορεί να περάσει από την άποψη της κυβερνοαπόκρισης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments