Άποψη

Eurogroup: Το καρέ του σοκ

Eurogroup: Το καρέ του σοκ

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Eurogroup: Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr σχετικά με το προσδοκώμενο αποτέλεσμα από το επερχόμενο Eurogroup.

Αύξηση πληθωρισμού, μείωση επενδύσεων, έκρηξη στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών, κύμα προσφύγων σε όλη την Ευρώπη. Είναι το καρέ του σοκ, που καλούνται να λύσουν στο επόμενο διήμερο, στις κρίσιμες συνεδριάσεις του Eurogroup και Ecofin. Παρά το γεγονός πως οι υπουργοί Οικονομικών αλλά και τα τεχνικά κλιμάκια των ευρωπαίων, έστειλαν μήνυμα ευκαιρίας κατά τη τελευταία Σύνοδο Κορυφής, οι ηγέτες προτίμησαν να το αντιμετωπίσουν τον Μάιο.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, κρατά μικρό καλάθι και όσοι γνωρίζουν καλά τις προθέσεις του, κάνουν λόγο για μια «προσπάθεια ανεύρεσης δημοσιονομικού χώρου», προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να δοθούν ακόμη περισσότερα επιδόματα αλλά με ισοσταθμισμένα μέτρα.

Ήδη στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τρέχει με 8%, περίπου, κάτι που  δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του και με απρόβλεπτες συνέπειες για την εθνική οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθεί εκ νέου η πρόταση του νότου, σύμφωνα με την οποία η Ευρώπη να κινηθεί σε μια ενιαία αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με πλαφόν αλλά και γενναίες χρηματοδοτήσεις. Κατά το πρότυπο της αντιμετώπισης της πανδημίας. Μια πρόταση, όμως, που είχε ήδη απορριφθεί κατά τη προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, επομένως, όπως σημειώνουν και ευρωπαϊκές πηγές, δεν έχει πολλά περιθώρια επιτυχίας.

Από ότι φαίνεται προσώρας η κάθε χώρα θα κινηθεί αυτόνομα.

Η Ελλάδα, λέγεται πως έχει ζητήσει να χρησιμοποιήσει μέρος των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που μένουν αδιάθετα και προς αυτή τη κατεύθυνση, θρυλείται, πως έχει πιέσει και ο Μαργαριτης Σχοινιάς. Προοπτική που δεν δείχνει να έχει μεγάλες πιθανότητες, παρά το γεγονός πως δεν είναι λίγοι εκείνοι, στις Βρυξέλλες που βλέπουν θετικά μια τέτοια «διευκόλυνση» προς την Ελλάδα καθώς είναι ακόμη «τραυματισμένη» από τη δεκαετή οικονομική κρίση.

Ένα, ίσως, από τα κρίσιμα ζήτημα που διεκδικεί η Ελλάδα είναι και η μείωση των τιμών των καταναλωτικών αγαθών ή έστω ένα μεγάλο μέρος τους, προκειμένου να προστατευθούν οι ευάλωτες οικογένειες αλλά και να δοθεί μια δυνατότητα μείωσης της ακριβείας στο γενικό πληθυσμό.

Σημαντικό είναι και το θέμα των ενισχύσεων των επιχειρήσεων, μικρομεσαίων και μεγαλύτερων καθώς ήδη σε επίπεδο των πρώτων έχει προκληθεί ο κίνδυνος του λουκέτου. Ειδικά στο τομέα της σίτισης με την ακρίβεια του ηλεκτρικού ρεύματος, οι πιέσεις είναι ασφυκτικές. Το ίδιο και στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, παρατηρείται και στις μεγάλες επιχειρήσεις αφού, οι λογαριασμοί προκαλούν κίνδυνο μείωσης της παραγωγής και επομένως απολύσεις που σε συνδυασμό με τις γενικότερες αυξήσεις, έχουν δημιουργήσει συνθήκες μνημονίων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments