Άποψη

Υπέρ της λογοδοσίας των Ρώσων – Το συντομότερο

Υπέρ της λογοδοσίας των Ρώσων – Το συντομότερο

Πηγή Φωτογραφίας: Φώτο αρχείου

Ο Μανώλης Σταυρουλάκης γράφει στο pagenews.gr σχετικά με την λογοδοσία των Ρώσων για τις φρικαλεότητες που άφησαν πίσω τους τα ρωσικά στρατεύματα.

Σε ορισμένες συγκυρίες ο χρόνος συμπυκνώνεται, σου κλείνει προκλητικά το μάτι, σαν να σου πετάει το γάντι για να πάρεις μια θέση σαφή και ξεκάθαρη.

Δυστυχώς, βρισκόμαστε μπροστά σε μια τέτοια στιγμή, υψηλής ιστορικής συμπύκνωσης, αφού γινόμαστε μάρτυρες τρομερών φρικαλεοτήτων, τις οποίες οι μεταπολεμικές γενιές, ιδίως αυτές της Γηραιάς Ηπείρου, τις είχαμε απωθήσει σε ένα μακρινό παρελθόν, γκριζαρισμένο από τις στάχτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και συνοδευμένου από πολεμικές αφηγήσεις προγόνων μας που έζησαν στο πετσί τους τα μεγάλα δεινά της παρατεταμένης πολεμικής σύγκρουσης.

Οι φρικαλεότητες, που άφησαν πίσω τους τα ρωσικά στρατεύματα μετά από σχετική οδηγία του Πούτιν, έρχονται να μας υπενθυμίσουν το καθήκον της ανάληψης θαρραλέας και ξεκάθαρης πολιτικής βούλησης.

Γιατί πολιτική βούληση υπαγορεύουν τα νέα «επιτεύγματα» των Ρώσων στη Μπούκα, δίπλα στην ουκρανική πρωτεύουσα, που από καιρό ορέγεται το λαίμαργο βλέμμα του Πούτιν. Συναφώς εκδηλώνεται, σαρκώνεται το διεθνές δίκαιο, το πολύτιμο νομικό θεμέλιο της στοιχειώδους διεθνούς συνεννόησης ανάμεσα σε λαούς και εθνικά κράτη, που μιλούν διαφορετικές γλώσσες και φέρουν διαφορετικές ιστορικές κληρονομιές στις αποσκευές τους. Ή, ακριβέστερα, σε πείσμα του ότι μιλούν διαφορετικές γλώσσες και φέρουν διαφορετικές ιστορικές διαδρομές. Η λογική, η τυπική λογική, είναι μία και είναι κοινή στις δομές των κεφαλών των έλλογων ανθρώπων.

Και το διεθνές δίκαιο μετουσιώνεται σε πράξη, σαρκώνεται σε συγκεκριμένες διαδικασίες και, πιο ειδικά, σε προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την καταγγελία εκ προθέσεως ανθρωποκτονιών. Κι η απώτερη στόχευση των δυνάμεων της λογικής απολήγει στην ενεργοποίηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Σημειώθηκε στην αρχή και τονίζεται εμφατικά: πολιτική θέληση χρειάζεται η αντιμετώπιση των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν ανερυθρίαστα και προκλητικά στην Μπούκα απόψε. Και η πολιτική βούληση δεν συμπίπτει, βέβαια, με την πρόκληση του περιφερόμενου Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ούτε έχει να κάνει με απόπειρες αναβίωσης των παιδιών των λουλουδιών των ‘60ς ή με ποικιλόμορφους αντιδυτικισμούς. Η πολιτική βούληση έχει να κάνει, πρώτα και κύρια, με τη σαφή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, που έγκαιρα και θαρρετά μίλησε για εγκληματίες πολέμου που πρέπει να λογοδοτήσουν. Όσο είναι καιρός, θα μπορούσε να προσθέσει καλοπροαίρετα κάποιος,

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments