Άποψη

Και τώρα συνέδριο…

Και τώρα συνέδριο…

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr σχετικά με την πορεία προς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και για την μάχη μέσα στο κόμμα.

Ολοκληρώθηκαν χθες, με «επιτυχία» όπως σημειώνεται και στην επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, οι εκλογές για την ανάδειξη των 5000 συνέδρων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κουμουνδούρου, η συμμετοχή ξεπέρασε τις προσδοκίες που υπήρχαν. Όπως αναφέρεται και στο δελτίο τύπου του κόμματος «Από την Παρασκευή μέχρι και το βράδυ της Κυριακής δεκάδες χιλιάδες μέλη, τριπλάσιος αριθμός από το αντίστοιχο συνέδριο του 2016, προσήλθαν στις Οργανώσεις Μελών τους σε όλη την Ελλάδα για να εκλέξουν 5.000 συνέδρους». Σύγκριση, δηλαδή, με το παρελθόν, όπως σημείωνε σήμερα το μεσημέρι, μπαρουτοκαπνισμένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Με άλλα λόγια οι σύνεδροι είναι, πλέον γνωστοί. Ανεξαρτήτως μιας κριτικής που ακούγεται, σχετικά με αποκλεισμούς και σταυροδοσίες, είναι γεγονός πως η προσπάθεια είχε αίσιο τέλος. Τουλάχιστον για τους στόχους που είχε θέσει η ηγεσία του κόμματος. Εξάλλου η τριήμερη διαδικασία εκλογής είναι πρωτόγνωρη, για την οποία ασκήθηκε έντονη κριτική. Γενικώς η κριτική αυτή τη περίοδο στον ΣΥΡΙΖΑ δεν περισσεύει…

Μια εσωτερική μάχη που θα συνεχιστεί και την αμέσως επόμενη περίοδο, και κατά τις ημέρες του συνεδρίου, δηλαδή από 14-17 Απριλίου. Τις τελευταίες ημέρες πριν το Γολγοθά της Μεγάλης Εβδομάδος…

Από εδώ και πέρα το λόγο έχουν πλέον, οι αριθμοί και οι ψήφοι. Αφού κάθε σύνεδρος μετέχει ουσιαστικά σε συγκεκριμένη τάση του κόμματος. Παρά το γεγονός πως δεν θα υπάρξουν ψηφοφορίες για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, θα υπάρξει μόνον μια ψηφοφορία που θεωρείται ορόσημο: η υπερψήφιση ή μη της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα για απευθείας εκλογή από τη βάση και για τη θέση του προέδρου και για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Από τις πρόσφατες ψηφοφορίες για την εκλογή των συνέδρων, διεφάνη πως ο Αλέξης Τσίπρας διαθέτει τη μεγάλη πλειοψηφία του κόμματος. Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, οι σύνεδροι που πρόσκεινται στον ίδιον και στην ευρύτερη προεδρική τάση ξεπερνούν το 75%. Ένα κλίμα που πρόκειται, όπως λένε και στη Κουμουνδούρου, να επαναληφθεί και στο συνέδριο στη κρίσιμη ψηφοφορία.

Στη προεδρική πλευρά διεκδικούν το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό στη ψηφοφορία για την απευθείας εκλογή, καθώς, όπως εκτιμούν αυτό θα κατοχυρώνει τη διάθεση των μελών να προχωρήσει ο πρόεδρος του κόμματος στις πολυαναμενόμενες αλλαγές.

Αυτό που αναζητείται είναι η 8η Μαΐου, να αποτελέσει σταθμό για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ημέρα που για πρώτη φορά στην ιστορία της αριστεράς θα εκλεγεί πρόεδρος και Κεντρική Επιτροπή από τη βάση και όχι από το σώμα του συνεδρίου. Η συμμετοχή θα είναι καθοριστικός παράγοντας και για πολιτικές ερμηνείες που ξεπερνούν κατά πολύ τα στενά όρια ενός κόμματος. Ο επίσημος αριθμός των μελών είναι κάτι περισσότερο από 60 χιλιάδες. Συμμετοχή που θα πλησιάζει αυτό το νούμερο θα είναι επιτυχία. Διαφορετικά θα δικαιολογηθούν όλες οι κριτικές που μπορεί να υπάρξουν και από ότι φαίνεται δεν θα είναι και λίγες. Εξάλλου για κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόκειται…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments