Άποψη

Ο καθημερινός διαρκής πόλεμος της κυβέρνησης με την ακρίβεια

Ο καθημερινός διαρκής πόλεμος της κυβέρνησης με την ακρίβεια

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi/ Γιώργος Κονταρίνης

Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr για την ακρίβεια και το ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μετριάσει τις συνέπειες κυρίως στις ευάλωτες κατηγορίες και ενδεχομένως στο όριο της μεσαίας τάξης.

Μέσα σε μια ημέρα αυξήθηκε το ηλεκτρικό ρεύμα κατά 39%. Την ίδια στιγμή επιτήδειοι στις επιχειρήσεις τους, έφτασαν στο σημείο να κρύβουν κοτόπουλα(!) που τα είχαν αγοράσει φθηνά για να τα πουλήσουν ακριβότερα την επόμενη περίοδο. Οι λογαριασμοί που φθάνουν στα σπίτια ξεπερνούν, πλέον, τα 3/4 του μηνιαίου μισθού. Ο πληθωρισμός τρέχει ήδη με 8% και οι προβλέψεις είναι στο μέγιστο αρνητικό βαθμό. Στις επιχειρήσεις της εστίασης που λειτουργούν και με  delivery, η πρωινή βάρδια έχει καταργηθεί ενώ μειώνεται σταδιακά και η απογευματινή, με απρόβλεπτες συνέπειες στην ευρύτερη οικονομική αλυσίδα.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό οικονομικό κλίμα, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μετριάσει τις συνέπειες κυρίως στις ευάλωτες κατηγορίες και ενδεχομένως στο όριο της μεσαίας τάξης. Είναι γεγονός πως τα περιθώρια είναι περιορισμένα. Το Eurogroup, όπως είχε αποκαλύψει το pagenews.gr άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά αλλά για το μέλλον. Γενικές παρατηρήσεις για την ύφεση, το πληθωρισμό και την ανάγκη ύπαρξης διεξόδου. Την ίδια στιγμή η Γερμανία δείχνει να αντιδρά μετά τις αποκαλύψεις για τις ρωσικές σφαγές, προτείνοντας και νέες κυρώσεις, ενώ συνεχίζει να  αγοράζει το ρωσικό φυσικό αέριο, αντιδρώντας σε μια κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης. Ήδη ο πληθωρισμός στη Γερμανία ξεπερνάει το 7,4%, για πρώτη φορά μετά το 1981!

Το ίδιο κλίμα σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει και στο σημερινό Ecofin. Την Πέμπτη ο Γ. Στουρνάρας με την ετήσια έκθεσή του αναμένεται να προειδοποιήσει για τους κινδύνους από την οριζόντια δημοσιονομική χαλάρωση που δυσκολεύει τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις προσπάθειες ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Θα επισημάνει την ανάγκη να επιστρέψει η χώρα σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2023 για να προστατευτεί από τις αναταράξεις στις αγορές και την ανοδική τάση των επιτοκίων.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως θα κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα, συμπληρωματικός προϋπολογισμός,  με πρόβλεψη επιπλέον δαπάνες 2 δισ. ευρώ για να καλυφθούν τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν και οι νέες ενισχύσεις που εξετάζονται για ευάλωτους.

Αρμόδιοι παράγοντες αφήνουν, επίσης, ανοιχτό το ενδεχόμενο, να υπάρξει παρέμβαση σε μια μεγάλη κατηγορία καταναλωτικών προϊόντων, στις τιμές και στη διακίνηση τους. Το επιπλέον επιβαρυντικό στοιχείο είναι πως εκτός της μάχης της ακρίβειας, υπάρχει και το φαινόμενο του «μαυραγοριτισμού». Τραγελαφικές καταστάσεις έχουν αποκαλυφθεί τη τελευταία περίοδο, που κάνουν ακόμη και τους έμε ορθούς παράγοντες της αγοράς να τρομάζουν κυριολεκτικά με την αισχροκέρδεια που εμφανίζεται. Κρύβουν, μέχρι και τα κοτόπουλα αλλά και πολλά προϊόντα που είχαν αγοραστεί σε φθηνές τιμές, πριν μήνες, έτσι ώστε να τα πουλήσουν στο δεκαπλάσιο της αξίας τους.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται πως ακόμη και ακόμη και η αύξηση του κατώτατου μισθού που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση για τη 1η Μαΐου, θα εξαφανιστεί με την τρελή πορεία του πληθωρισμού και με τις υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας.

Ο αγώνας που δίνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, είναι πολλαπλός. Από τη μια μεριά η Ουκρανική κρίση που ανατρέπει τον οικονομικό προγραμματισμό του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την άλλη η εσωτερική αισχροκέρδεια ενώ την ίδια στιγμή εμφανίζεται και το φάσμα των απολύσεων. Η αγροτική παραγωγή μειώνεται δραματικά διότι απλώς «δεν συμφέρει», οι μεταφορές δείχνουν να τραβούν χειρόφρενο-και αυτό, ίσως να είναι πιο συμφέρον καθώς οι τιμές της βενζίνης μοιάζουν να ξεφεύγουν. Με όποιες πολιτικές συνέπειες…

Φαίνεται, όμως, πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει και το μέλλον, με συνεχή βοηθήματα αλλά με παρεμβάσεις στην αγορά. Το ζητούμενο δεν είναι τα πρόστιμα και το φρένο στην αισχροκέρδεια αλλά οι παρεμβάσεις στις τιμές έτσι ώστε να μειωθεί αυτόματα και η τάση του «κλέψαντος».

Σε αυτή τη πορεία οι υπουργοί καλούνται να λύσουν τη πιο δύσκολη εξίσωση τους. Σε αυτό το κλίμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε τα δικά του μηνύματα και προς εκείνους που δείχνουν να «νοιάζονται περισσότερο για τις περιφέρεις τους παρά για τα υπουργεία τους»…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments