Focus

Ευρωπαϊκή Ένωση και εμπόριο Ουκρανών προσφύγων

Ευρωπαϊκή Ένωση και εμπόριο Ουκρανών προσφύγων

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Τα στοιχεία της Υπηρεσίας Προσφύγων του ΟΗΕ δείχνουν ότι περίπου το 90% των προσφύγων από την Ουκρανία είναι γυναίκες και παιδιά.

Περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Αν και είναι ευπρόσδεκτοι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αυτοί οι πρόσφυγες κινδυνεύουν να πέσουν θύματα διακινητών ανθρώπων.

«Για τα αρπακτικά και τους εμπόρους ανθρώπων, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι τραγωδία. Αυτή είναι μια ευκαιρία — και οι γυναίκες και τα παιδιά είναι οι στόχοι» , προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Παρά τις εκθέσεις του ΟΗΕ για το λαθρεμπόριο Ουκρανών προσφύγων, η ΕΕ «είχε πολύ λίγες έρευνες ή έχει αναφέρει επίσημα κρούσματα λαθρεμπορίου» , δήλωσε την Τρίτη η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, ενώπιον της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Μίλησα με τον ΔΟΜ [Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης] την περασμένη Κυριακή. Βλέπουν πολλά αυτοκίνητα με εγκληματίες να πηγαίνουν [στα σύνορα] για να απαγάγουν ευάλωτα άτομα, γυναίκες και παιδιά, κυρίως για σεξουαλικούς σκοπούς, αλλά μπορεί να είναι και για άλλους σκοπούς», τόνισε.

Τα στοιχεία της Υπηρεσίας Προσφύγων του ΟΗΕ δείχνουν ότι περίπου το 90% των προσφύγων από την Ουκρανία είναι γυναίκες και παιδιά. Ο εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) δήλωσε ότι «διατρέχουν ιδιαίτερα κίνδυνο εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων» .

«Όσο περισσότερο διαρκεί μια σύγκρουση, τόσο πιο ευάλωτοι μπορούν να γίνουν καθώς αγωνίζονται να ξεκινήσουν μια νέα ζωή. Πρέπει να αναλάβουμε επείγουσα και συγκεκριμένη δράση για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους και να τους αποτρέψουμε από το να πέφτουν εμπορία», είπε. Το εμπόριο Ουκρανών θυμάτων έχει ήδη καθιερωθεί και εγκληματικά δίκτυα λειτουργούν μεταξύ της Ουκρανίας και χωρών στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Τα αποτελέσματα από την παγκόσμια βάση δεδομένων του UNODC δείχνουν ότι το 2018 ουκρανικά θύματα διακινήθηκαν σε 29 χώρες. Περισσότεροι από αυτούς έχουν εντοπιστεί στην Πολωνία, η οποία έχει δεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από την έναρξη του πολέμου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments