Διεθνή

Μια ιστορία της περίεργης σχέσης του Έλον Μασκ με το Twitter

Μια ιστορία της περίεργης σχέσης του Έλον Μασκ με το Twitter

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Έλον Μασκ έγινε ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους του Twitter αφού αγόρασε το 9,2% των μετοχών της εταιρείας καθώς του προέκυψαν ανησυχίες για την «ελευθερία του λόγου».

Ο Έλον Μασκ και το Twitter είχαν μια ταραχώδη σχέση, αλλά σήμερα ο ιδρυτής της SpaceX κατάφερε να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης. Ο Μασκ κατέχει τώρα σχεδόν το 10 τοις εκατό – 73.486.938 μετοχές αξίας 2,20 δισεκατομμυρίων λιρών – στην εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος είναι κάτοχος της Tesla,  διογκώνει μέρα με την μέρα την αξία των κρυπτονομισμάτων, συγχρόνως διαφωνεί με την πρώην σύζυγό του και μουσικό Grimes και κατηγορούν αβάσιμα τον Vernon Unsworth για παιδεραστία.

Ο Μασκ έγραψε στο Twitter τον περασμένο μήνα ότι «ανησυχεί για την de facto μεροληψία στον «αλγόριθμο του Twitter» που έχει σημαντική επίδραση στον δημόσιο διάλογο» και ότι «η ελευθερία του λόγου είναι απαραίτητη για μια λειτουργική δημοκρατία». Ο Μασκ είπε επίσης ότι το Twitter λειτουργεί ως « μια δημόσια πλατεία της πόλης», κάτι που δεν αληθεύει.

Το Twitter έχει 77,75 εκατομμύρια χρήστες στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ο πληθυσμός της χώρας είναι 329,5 εκατομμύρια. Παγκοσμίως, το Twitter έχει μόνο 436 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες, γεγονός που το τοποθετεί σημαντικά πίσω από το Pinterest, το Snapchat και το TikTok και είναι τρελά χαμηλότερο από το Instagram, το WhatsApp και το Facebook που έχουν περίπου 6.500 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες συνολικά παγκοσμίως.

 Ο δισεκατομμυριούχος έχει πάνω από 80 εκατομμύρια ακολούθους αυτή τη στιγμή  και φέρεται να  χρησιμοποιεί την πλατφόρμα για δικό του κέρδος

Το 2018, ο δισεκατομμυριούχος κατηγορήθηκε για απάτη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) αφού έγραψε στο Twitter ότι σκέφτεται να πάρει την Tesla ιδιωτική για 420 δολάρια ανά μετοχή.

«Οι δηλώσεις του Μασκ, που διαδόθηκαν μέσω Twitter, έδειχναν ψευδώς ότι, εάν το επιλέξει, ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα μπορούσε να πάρει ιδιωτική την Tesla σε τιμή αγοράς που αντικατόπτριζε ένα σημαντικό ασφάλιστρο σε σχέση με την τότε τρέχουσα τιμή της μετοχής της Tesla», ανέφερε η αγωγή της SEC.

Ομοίως, ο κ. Μασκ, υπέρμαχος των κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin και το dogecoin, βρισκόταν υπό έρευνα από την SEC λόγω ανησυχιών ότι τα tweets του θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις τιμές των μετοχών και άλλες αγορές. Η SpaceX κατέχει σε μικρό βαθμό bitcoin, σύμφωνα με τον Musk , και φαίνεται να έχει επενδύσει σε άλλα ψηφιακά νομίσματα .

Παρά την αφοσιωμένη χρήση της πλατφόρμας, ο κ. Μασκ μοιράστηκε μια φωτογραφία που συγκρίνει τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο του Twitter, Parag Agrawal με τον Ιωσήφ Στάλιν, και ρώτησε εάν χρειάζεται μια «νέα πλατφόρμα» για την ενθάρρυνση της ελευθερίας του λόγου.

Τα αμερικανικά ιδεώδη της ελευθερίας του λόγου πηγάζουν από την Πρώτη Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ. γράφει χαρακτηριστικά: «Το Κογκρέσο δεν θα θεσπίσει νόμο που να σέβεται μια θρησκεία ή να απαγορεύει την ελεύθερη άσκησή της. ή συντομογραφία της ελευθερίας του λόγου ή του Τύπου· ή το δικαίωμα του λαού να συγκεντρώνεται ειρηνικά και να ζητά από την Κυβέρνηση επανόρθωση των παραπόνων».

Πολλοί δεξιοί πολιτικοί των ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι έχουν προκαταλήψεις κατά της πολιτικής τους ιδεολογίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης – συμπεριλαμβανομένου του Twitter – διαπίστωσαν ότι οι αλγόριθμοί τους ενισχύουν την «πολιτική δεξιά» . Η Πρώτη Τροποποίηση δεν ισχύει επίσης για ιδιωτικές εταιρείες, οι χρήστες παραμένουν υπεύθυνοι για το περιεχόμενο που δημοσιεύεται σε εταιρείες κοινωνικών μέσων, διαδικτυακά φόρουμ και ενότητες σχολίων βάσει κανονισμού που ονομάζεται Ενότητα 230 και τυχόν αλλαγές πολιτικής που θα μπορούσαν να ωθήσουν το Twitter σε λιγότερη ρύθμιση της ομιλίας αντιμετωπίζουν ζητήματα ελέγχου περιεχομένου.

Δεν είναι σαφές πώς μια πλατφόρμα που είναι προσανατολισμένη στο αντίθετο άκρο θα αντιμετώπιζε αυτό, αλλά πολλές άλλες που προσπάθησαν να χαράξουν μια τέτοια επικείμενη θέση όπως η Parler ή το «Truth Social» του Donald Trump έχουν αφαιρεθεί από την Apple και την Google λόγω πολιτικής μετριοπάθειάς .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments