Άποψη

Αποφάσεις

Αποφάσεις
Ο Γιώργος Σιαδήμας γράφει στο pagenews.gr σχετικά με τις αποφάσεις που πρέπει να λάβει η Κυβέρνηση για τα νέα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Στην τελική ευθεία της επιλογής της βεντάλιας των νέων μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ανατίμησης των προϊόντων είναι το Μέγαρο Μαξίμου.

Σε μια ιδιαίτερη δύσκολη συγκυρία με τον πόλεμο στην Ουκρανία να είναι σε εξέλιξη και τον πληθωρισμό να έχει αυξηθεί πέρα από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια το κυβερνητικό επιτελείο αναζητά εκείνο το μείγμα των μέτρων το οποίο θα μπορεί να στηρίξει τους οικονομικά αδύναμους χωρίς να εκτροχιαστεί ο δημοσιονομικός χώρος.

Είναι σαφές οτι η οποία στήριξη δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένη. Ακόμα και η μείωση του μικρού ΦΠΑ από το 13% στο 6% που έχει κλειδώσει θα αφορά μόνο συγκεκριμένα προιοντα που μπαίνουν σε κάθε νοικοκυριό, όπως το ψωμί, το κρέας και το γάλα.

Η κυβέρνηση θέλει παση θυσία η μείωση αυτή να περάσει στους καταναλωτές και μόνο όταν είναι σίγουρη για αυτό θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση μείωσης του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες την επόμενη εβδομάδα θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις αφού πρώτα αξιολογηθούν τα δημοσιονομικά δεδομένα αλλά και τα έσοδα. Μάλιστα προγραμματίζεται κλειστή σύσκεψη στο Μαξίμου όπου θα παραβρεθεί το οικονομικό επιτελείο για να κλειδώσουν οι νέες παρεμβάσεις στήριξης.

Φυσικά σε όλο αυτό τον σχεδιασμό κομβικό ρόλο έχει ο κατώτατος μισθός και η αύξηση του που έχει αποφασιστεί για την 1η Μαΐου. Πλέον έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την οριστικοποίηση του ύψους του με τις πληροφορίες να επιμένουν για γενναιόδωρη αύξηση.

Είναι ξεκάθαρο οτι η κυβέρνηση κινείται με διπλή στόχευση. Αφενός να μειώσει φόρους και αφετέρου να αυξήσει σε κάποιες περιπτώσεις το εισόδημα με στόχο να έχουν την μεγαλύτερη δυνατή αγοραστική δύναμη οι πολίτες σε μια περίοδο που λογαριασμοί και προιοντα αυξάνονται.

Η εξίσωση είναι δύσκολη αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένοι να απορροφήσουν μέρος της κρίσης και των αυξήσεων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments