Nέα της αγοράς

ΔΝΤ: Επιπλέον 15 δισ. θα χρειαστούν για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού

ΔΝΤ: Επιπλέον 15 δισ. θα χρειαστούν για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

ΔΝΤ: Προστασία για μελλοντικούς κινδύνους από νέες πανδημίες.

Επιπλέον 15 δισ. δολάρια τη φετινή χρονιά και περίπου 10 δισ. δολάρια ετησίως θα χρειαστούν για την δημιουργία και συντήρηση μιας επαρκούς εργαλειοθήκης της παγκόσμιας κοινότητας για την διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, των μακροπρόθεσμων ρίσκων του, αλλά και για την προετοιμασία του παγκόσμιου συστήματος για ανάλογους, μελλοντικούς κινδύνους από νέες πανδημίες.

Η εκτίμηση αυτή αναφέρεται σε έκθεση που σχημάτισε και δημοσίευσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε συνεργασία με άλλα τρία όργανα, την Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), την Global Fund και την Wellcome Trust εστιάζοντας στο ζήτημα της προστασίας της παγκόσμιας υγείας, αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας.

Στην έκθεση υπό τον τίτλο «A Global Strategy to Manage the Long-Term Risks of Covid-10», τα τέσσερα γκρουπ υποστηρίζουν πως ο τερματισμός της πανδημίας του κορωνοϊού αποτελεί οικονομική, υγειονομική αλλά και ηθική προτεραιότητα για όλο τον πλανήτη. Επισημαίνουν δε, πως τα πολλαπλά σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας (από το μέτριο έως το κακό) και οι δεδομένοι περιορισμένοι πόροι σε αρκετές χώρες, επιβεβαιώνει την ανάγκη μιας νέας στρατηγικής, ακόμη και τώρα.

Μέχρι και τον Ιανουάριο του 2022, οι συνολικές απώλειες που έχουν προκύψει από την πανδημία έχουν φτάσει τα 13,8 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με το ΔΝΤ

Οι απώλειες αυτές συνεχίζουν να αυξάνονται καθώς πολλές χώρες εξακολουθούν να έχουν ανάγκη από εμβόλια, τεστ και θεραπείες, όπως και ένα βελτιωμένο υγειονομικό σύστημα.

«Το κόστος της έλλειψης δράσης, για όλους μας, εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό. Πρέπει να δράσουμε, τώρα!» επεσήμανε η πρώτη υποδιευθύντρια του ΔΝΤ, Γκίτα Γκόπιναθ.

«Τα τελευταία δύο χρόνια έδειξαν πως μπορεί να επιτευχθεί τεράστια πρόοδος, όταν όλος ο κόσμος συνεργάζεται και υποστηρίζει την επιστήμη. Δεν ήρθε η στιγμή ακόμη για να χαλαρώσουμε. Η επόμενη κίνηση του ιού παραμένει άγνωστη και το ρίσκο της εμφάνισης νέων στελεχών παραμένει υψηλό» σχολίασε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της CEPI, Ρίτσαρντ Χάτσετ, επισημαίνοντας πως η αντιμετώπιση της τρέχουσας πανδημίας θα είναι τελικά καθοριστικής σημασίας για τον τρόπο που θα αντιδράσει και θα απαντήσει η παγκόσμια κοινότητα μελλοντικά…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments