Οικονομία

14η αξιολόγηση: Το «στοίχημα» για συνεχή αναβάθμιση της Οικονομίας – Τι βρίσκεται στο «μικροσκόπιο»

14η αξιολόγηση: Το «στοίχημα» για συνεχή αναβάθμιση της Οικονομίας – Τι βρίσκεται στο «μικροσκόπιο»

Πηγή Φωτογραφίας: Sofokleous

14η αξιολόγηση: Σήμερα θα κλείσει όπως όλα δείχνουν η 14η αξιολόγηση ενώ μαζί θα κλειδώσει και η καταβολή της δόσης των 747 εκατ.ευρώ τον Ιούνιο.

Με διαδικασίες εξπρές φαίνεται πως θα ολοκληρωθεί η 14η αξιολόγηση για την Ελλάδα. Στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα και των θεσμών επιδιώκεται να επισφραγιστεί το κλείσιμο της 14ης αξιολόγησης που σηματοδοτεί και την έξοδο της χώρας από τη μεταμνημονιακή εποπτεία. Σήμερα θα κλείσει όπως όλα δείχνουν η 14η αξιολόγηση ενώ μαζί θα κλειδώσει και η καταβολή της δόσης των 747 εκατ.ευρώ τον Ιούνιο.

Γιατί η σημερινή συνάντηση είναι κάτι παραπάνω από τα 750 εκατομμύρια ευρώ

Στόχος του υπουργού Οικονομικών είναι να εξασφαλίσει την «δόση» των 750 εκατομμυρίων ευρώ. Κύριος στόχος είναι μια Έκθεση Αξιολόγησης που να λέει πως έγιναν όσα δεν έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια στα Μνημόνια. Και να βγει η χώρα από την … «μονάδα» αυξημένης εποπτείας. Αν τα καταφέρει όλα αυτά, μπορεί να προσβλέπει και σε ένα «ράλι αναβάθμισης» της ελληνικής οικονομίας.

Ποια θέματα βρίσκονται στο μικροσκόπιο

Ανάμεσα στα θέματα που βρίσκονται στο μικροσκόπιο είναι η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού καθώς και η εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών, η αναβάθμιση του συστήματος Υγείας κ.α

Αναλυτικά:

  • δεύτερη αύξηση κατώτατου μισθού μέσα στην ίδια χρονιά, που θα ισχύσει από 1ης Μαΐου
  • εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες –και δη των συντάξεων έως τον Ιούνιο
  • μεταρρύθμιση του Συστήματος πρωτοβάθμιας Υγείας, που αποκτά τεράστια σημασία ελέω πανδημίας
  • νέο μισθολόγιο και κίνητρα για εργαζόμενους στο Δημόσιο
  • νέο πληροφοριακό σύστημα «eispraksis» της ΑΑΔΕ που πρέπει να έχει τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή το καλοκαίρι
  • εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη
  • εκκαθάριση του συνόλου των εκκρεμών κρατικών εγγυήσεων
  • μεταβατικό σχήμα προστασίας της κύριας κατοικίας για ευάλωτους οφειλέτες.

Γιατί στο “Eurogroup” παίχτηκε “σκληρό πόκερ”

Ολλανδία και Ισπανία κατέβασαν μία πρόταση για το πως θα πρέπει να κινηθεί η ΕΕ δημοσιονομικά, η οποία είχε γνωστοποιηθεί, τόσο στο Βερολίνο, όσο και στην Ευρώπη χωρίς να υπάρχει κάποια απάντηση.

Η πρόταση αυτή βέβαια έρχεται σε μία στιγμή που έχουν αλλάξει οι προτεραιότητςς καθώς η Ευρωζώνη βρίσκεται κάτω από την σκιά των αυξημένων πιέσεων (ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ) για λήψη νέων μέτρων κατά της Ρωσίας εξαιτίας της «σφαγής στην Μπούσα» κατά τα λεγόμενα της ουκρανικής κυβέρνησης.

Η πίεση στοχεύει στην άμεση διακοπή της τροφοδοσίας φυσικού αερίου και πετρελαίου από την Ρωσία στην Ευρώπη.Προς το παρόν η «αποφασιστικότητα» του Eurogroup περιορίστηκε στη διακοπή αγοράς άνθρακα από τη Ρωσία και άφησε εκτός συζήτησης το ενδεχόμενο διακοπής της τροφοδοσίας με ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments