Διεθνή

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις της ΕΕ για τη Μισθολογική Διαφάνεια

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις της ΕΕ για τη Μισθολογική Διαφάνεια

Πηγή Φωτογραφίας: Elements.envato

Την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη Μισθολογική Διαφάνεια, υπερψήφισε το Κοινοβούλιο

Την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη Μισθολογική Διαφάνεια, υπερψήφισε το Κοινοβούλιο. Με 403 ψήφους υπέρ, 166 κατά και 58 αποχές θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις της ΕΕ , προκειμένου να πάρουν το σχετικό ψήφισμα.

Οι ευρωβουλευτές απαιτούν από τις εταιρείες της ΕΕ που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζομένους (αντί των 250 που είχαν προταθεί αρχικά) να υποχρεούνται να δημοσιοποιούν πληροφορίες που διευκολύνουν τους εργαζομένους που έχουν τον ίδιο εργοδότη να συγκρίνουν τους μισθούς τους και να εκθέτουν κάθε υφιστάμενο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων στον οργανισμό τους.

Τα εργαλεία για την αξιολόγηση και τη σύγκριση των επιπέδων των αμοιβών, σύμφωνα με το insider.gr, θα πρέπει να βασίζονται σε ουδέτερα ως προς το φύλο κριτήρια και να περιλαμβάνουν ουδέτερα ως προς το φύλο συστήματα επαγγελματικής αξιολόγησης και κατάταξης.

Εφόσον από τα στοιχεία σχετικά με τις αμοιβές προκύπτει μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων τουλάχιστον 2,5% (έναντι του 5 % που πρότεινε η Επιτροπή), τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι εργοδότες, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων τους, θα διεξάγουν κοινή αξιολόγηση των αμοιβών και θα εκπονήσουν σχέδιο δράσης για την ισότητα των φύλων.

Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν η Επιτροπή να δημιουργήσει ειδικό επίσημο σήμα που θα απονέμεται στους εργοδότες που διοικούν οργανισμούς όπου δεν παρατηρείται μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων.

Απαγόρευση του μισθολογικού απορρήτου

Το κείμενο ορίζει ότι οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποί τους θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν σαφείς και πλήρεις πληροφορίες σχετικά με το ατομικό και το μέσο επίπεδο αμοιβών, κατανεμημένες ανά φύλο. Οι ευρωβουλευτές προτείνουν επίσης την απαγόρευση του μισθολογικού απορρήτου, μέσω μέτρων που απαγορεύουν συμβατικούς όρους που αποσκοπούν στον περιορισμό της αποκάλυψης πληροφοριών από τους εργαζομένους σχετικά με τις αμοιβές τους ή στην αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με την ίδια ή άλλες κατηγορίες αμοιβών.

Οι ευρωβουλευτές επιβεβαιώνουν εκ νέου την πρόταση της Επιτροπής για μετακύλιση του βάρους της απόδειξης σε θέματα που αφορούν τις αμοιβές. Σε περιπτώσεις όπου ο εργαζόμενος θεωρεί ότι δεν έχει εφαρμοστεί η αρχή της ίσης αμοιβής και προσφεύγει στο δικαστήριο, η εθνική νομοθεσία θα πρέπει να υποχρεώνει τον εργοδότη να αποδείξει ότι δεν υπήρξε διάκριση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments