Άποψη

Αλέξης Τσίπρας: Δεν συνεργάζομαι με τη Ν.Δ.

Αλέξης Τσίπρας: Δεν συνεργάζομαι με τη Ν.Δ.
Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr για τον Αλέξη Τσίπρα ότι απέκλεισε τα σενάρια ενός μεγάλου συνασπισμού, δηλαδή μεταξύ Ν.Δ. και  ΣΥΡΙΖΑ

Απέκλεισε τα σενάρια ενός μεγάλου συνασπισμού, δηλαδή μεταξύ Ν.Δ. και  ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας μια τελεία σε όλα τις σκέψεις που ακουγόντουσαν το τελευταίο χρονικό, σχετικά με τη προοπτική συγκυβέρνησης της επόμενης ημέρας.

Θέλησε, όπως εκτιμούν πολιτικοί παράγοντες να ξεκαθαρίσει το τρόπο που σκέφτεται να προχωρήσει στην επόμενη ημέρα των εκλογών. Είναι σαφές πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί λύση μετά τη πρώτη Κυριακή της απλής αναλογικής. Ξεκαθαρίζοντας πως «μιλάμε για μα κυβέρνηση συμμαχιών στη βάση προγραμματικών δεσμεύσεων και όχι αναγκαιότητας. Επομένως δεν μπορούμε να συγκυβερνήσουμε με τη Ν.Δ. καθώς τα προγράμματα μας δεν έχουν καμία βάση επικοινωνίας. Αντιθέτως με τα προσδιοριζόμενα κόμματα του προοδευτικού χώρου, εκτιμώ πως δύναται να υπάρξει περιθώριο συνεργασιών».

Έστειλε, επίσης, όπως εκτιμάται και από ευρύτερους πολιτικούς κύκλους και ένα μήνυμα σε διαφορά «κέντρα». «Οι πρωθυπουργοί και οι ηγέτες των κομμάτων αναδεικνύονται από το λαό και όχι από τα παρασκήνια και παράκεντρα της πολιτικής», σημείωσε με δηκτικό και σχεδόν απόλυτο τρόπο, θέλοντας να απευθυνθεί και σε εκείνους που προωθούν σενάρια πρωθυπουργίας εκτός των ηγετών των πολιτικών κομμάτων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο του Forum των Δελφών, θέλησε να στείλει τα δικά του μηνύματα που είχαν ως αποδέκτες πολλούς και διαφορετικούς κύκλους.

Ήταν μια πολιτική αλλά και προσωπική εμφάνιση, με όλα τα χαρακτηριστικά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως. Ξεκαθαρίζοντας πως δεν συζητά με τη Τουρκία για θέματα πέραν της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, θεώρησε πως «είναι ο κατάλληλος χρόνος για προσφυγή στη Χάγη. Έτσι ώστε να περάσουμε από τις πολιτικές του τουρκικού αναθεωρητισμού σε μια μεγάλη περίοδο συνεργασίας και συνανάπτυξης με τη γείτονα χώρα». Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως έστειλε και ένα μήνυμα προς τη πατριωτική σοσιαλοδημοκρατία, όταν απαντώντας ποια βάρκα  θα κρατούσε στη σημερινή ευαίσθητη περίοδο απάντησε με νόημα: «μια βάρκα εκείνη των εθνικών συμφερόντων και των αξιών της Ελλάδος».

Μιλώντας για τις κρίσεις του, για τη κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε στους «μάρτυρες των αριθμών, όπως αποκαλύφθηκαν εκ των υστέρων. Ο Γιώργος Παπανδρέου, παρέλαβε μια χλωρά με δυσθεώρατο χρέος για να καταλήξουμε με λανθασμένους χειρισμούς στην εποχή των μνημονίων». Όπως τονίζουν και στενοί του συνεργάτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται στο συγκεκριμένο ζήτημα για την εποχή Καραμανλή ενώ κάποιοι που τον γνωρίζουν καλά λένε πως «όλα τα σενάρια  περί γάμου με τη καραμανλική πτέρυγα της Ν.Δ. είναι περισσότερο  διασκεδαστικά παρά έχουν βάση πραγματικότητας».

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν απέφυγε να απαντήσει και σχετικά με τα χθεσινά συμβάντα στο ελληνικό κοινοβούλιο. Χαρακτήρισε για μια ακόμη φορά «ντροπή» τα όσα συνέβησαν, με σαφώς χαμηλότερους τόνους, απέφυγε να επιτεθεί με δριμύτητα εναντίον της κυβέρνησης αλλά θεώρησε πως υπάρχει κυβερνητική ευθύνη». Αντιθέτως επιτέθηκε στη διεθνή κοινότητα που, όπως είπε «πατάει σε δυο βάρκες. Δεν προχώρησε σε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας όταν αμφισβητήθηκαν τα σύνορα της Κύπρο και η ΑΟΖ, και με τις στρατιωτικές επιθέσεις, που αφορούν μια χώρα μέλος της Ε.Ε. αλλά επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για τις επιθέσεις της απέναντι στην Ουκρανία που είναι φιλική προς τη Ευρώπη αλλά δεν είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Εκτίμησε πως ο πρόεδρος Ζελένσκι έκανε μεγάλη λάθη και προς το ελληνικό κοινοβούλιο αλλά και προς το κυπριακό λαό.

Αναφορικά με την υπόθεση της ακρίβειας επανέλαβε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, σημειώνοντας πως όσο καθυστερούμε για μια ριζική λύση αυτό θα ενισχύσει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του χρέους αλλά και «πολύ φοβούμαι και κοινωνικές εκρήξεις».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments