Οικονομία

Ντομπρόβσκις: Ενισχυμένη εποπτεία στην Ελλάδα “τέλος” από τον Αύγουστο

Ντομπρόβσκις: Ενισχυμένη εποπτεία στην Ελλάδα “τέλος” από τον Αύγουστο

Πηγή Φωτογραφίας: Επιχειρηματικά νέα

Ντομπρόβσκις: Παραχωρώντας κοινή συνέντευξη τύπου με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκουρα τόνισε ότι προϋπόθεση αποτελεί η ομαλή ολοκλήρωσης της 14ης αξιολόγησης

Το τέλος της  ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας από τον προσεχή Αύγουστο ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. Παραχωρώντας κοινή συνέντευξη τύπου με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα τόνισε ότι προϋπόθεση αποτελεί η ομαλή ολοκλήρωσης της 14ης αξιολόγησης. Αν γίνει αυτό, κάτι που είναι ορατό, η επίσημη απόφαση για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία θα ληφθεί τον ερχόμενο Ιούνιο.

Αναφορικά με την εκταμίευση της δόσης των 750 εκατ. ευρώ η οποία εκκρεμεί από το 2019, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε πως θα καταβληθεί μετά το 2022.

Για το αν η Ελλάδα πρέπει αν επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα

Σχετικά με το εάν η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ από το 2023, είπε πως αυτό είναι μια συζήτηση σε εξέλιξη. «Θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν το νέο τοπίο», ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει μια αξιόπιστη στρατηγική μείωσης των ελλειμμάτων και του χρέους. Για την πιθανή παράταση της ισχύος της γενικής ρήτρας διαφυγής και το 2023, ο Επίτροπος επανέλαβε ότι οι ισχύουσες αποφάσεις δεν προβλέπουν τη διατήρησή της, αλλά αυτό θα εξετασθεί στις 16 Μαΐου.

Τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τον Ντομπρόβσκις

Τηλεδιάσκεψη με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπο Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η επίσκεψη στο Μαξίμου ακυρώθηκε καθώς ο κ. Ντομπρόβσκις βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Ο κ. Ντομπρόβσκις έδωσε συγχαρητήρια στην ελληνική πλευρά για την επιτυχή εκπλήρωση των κριτηρίων για την εκταμίευση της δόσης.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι με την πρώτη δόση των 3,6 δισ. ευρώ από Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι που σημαίνει ότι ξεκινούν μεγάλα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από αυτήν. Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε για την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας και τόνισε ότι θα υπάρξουν δράσεις που θα τονώσουν ειδικά την απασχόληση.

Για το σύμφωνο σταθερότητας

Σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρέπει να λάβει υπόψιν τις νέες προτεραιότητες, αλλά και την ανάγκη αμυντικής θωράκισης. «Οι στόχοι του μέλλοντος πρέπει να εδράζονται στις γεωπολιτικές συνθήκες του παρόντος» είπε. Οι συνεργάτες του κ. Ντομπρόβσκις βρίσκονται στο Μέγαρο Μαξίμου και θα παραδώσουν την επιταγή των 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, μετά την καταβολή της προκαταβολής των 4 δισ. ευρώ του περασμένου Αυγούστου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments