Διεθνή

ΕΕ: Η ενότητα στη θεωρία των κυρώσεων μένει … μισή στην πράξη

ΕΕ: Η ενότητα στη θεωρία των κυρώσεων μένει … μισή στην πράξη
Oι κυβερνήσεις στην Ευρώπη εξετάζουν εξονυχιστικά τις περιουσίες Ρώσων και Λευκορώσων ιδιοκτητών μεγάλων εταιρειών και έχουν ήδη κατάσχει περιουσιακά στοιχειά

Oι κυβερνήσεις στην Ευρώπη εξετάζουν εξονυχιστικά τις περιουσίες Ρώσων και Λευκορώσων ιδιοκτητών μεγάλων εταιρειών και έχουν ήδη κατάσχει περιουσιακά στοιχειά, που αγγίζουν τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει πως τα περιουσιακά στοιχεία, συνολικού ύψους 29,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ανήκουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, σε διάφορα σκάφη και ελικόπτερα, καθώς και σε ακίνητα και έργα τέχνης.

Εκτός των άλλων έχουν μπλοκαριστεί περίπου 196 δισεκατομμύρια ευρώ συναλλαγών. Η Κομισιόν, παρόλα αυτά, επεσήμανε ότι μόνο οι μισές περίπου από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν αναφέρει μέχρι στιγμής μέτρα που είχαν λάβει για να δεσμεύσουν περιουσιακά στοιχεία, παρά τη νομική υποχρέωση να το πράξουν.

Aπό τις χώρες που αναδείχτηκαν πρώτες στην επιβολή και εφαρμογή κυρώσεων ήταν το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, ενώ η Γερμανία αποδεικνύεται πιο φειδωλή (σημειώνεται ότι δεν συμπεριέλαβε στοιχεία για ακίνητη περιουσία).

giot-elikoptera-kai-erga-technis-posa-rosika-assets-echei-kataschesei-i-e-e0

«Η υιοθέτηση κυρώσεων δεν αρκεί. Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε την πρόοδό μας και να επιβάλλουμε στην πράξη την πολιτική μας», δήλωσε ο επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς. «Προτρέπω όλα τα κράτη μέλη, και όσα δεν το έχουν κάνει, να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επιβολή κυρώσεων και χωρίς καθυστέρηση να τα αναφέρουν στην Επιτροπή».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αρκετά κράτη μέλη ήταν απρόθυμα να κοινοποιήσουν δημόσια δεδομένα σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments