Διεθνή

BBC: Πώς θα επιτεθεί η Ρωσία στις νέες γραμμές του μετώπου της Ουκρανίας

BBC: Πώς θα επιτεθεί η Ρωσία στις νέες γραμμές του μετώπου της Ουκρανίας

Πηγή Φωτογραφίας: bbc

Η ρωσο-ουκρανιρκή σύγκρουσης έχει μετατοπιστεί στα ανατολικά - Πώς σχεδιάζει η Ρωσία τη νέα επίθεσή της και πώς προετοιμάζουν την άμυνά τους οι Ουκρανοί - Ποιες είναι οι περιοχές - κλειδιά που θα βρεθούν στο επίκεντρο των πολεμικών μαχών

Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει μετατοπιστεί στα ανατολικά της χώρας, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις είναι σκληραγωγημένες και καλά προετοιμασμένες.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι καλύτερες μονάδες της Ουκρανίας βρίσκονται στα ανατολικά και ότι είναι «κρυμμένες» σε συστήματα τάφρων και σε άλλες οχυρωμένες θέσεις.

Μέχρι στιγμής, τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν αντισταθεί σθεναρά στη ρωσική προέλαση, αλλά θα μπορούσαν να υπερτερούν σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές δυνάμεις που προχωρούν σε ορισμένες περιοχές.

Πού θα δοθούν οι βασικές μάχες

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το επίκεντρο των δυνάμεών τους είναι τώρα η «πλήρης απελευθέρωση» του Ντονμπάς, αναφερόμενοι σε γενικές γραμμές στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ.

Το έδαφος στα ανατολικά θα δημιουργήσει μεγάλες προκλήσεις για τους Ρώσους καθώς επιτίθενται.

Με λιγότερο δασώδη γη από το βόρειο τμήμα της χώρας, οι αναλυτές λένε ότι οι ανοιχτές περιοχές μπορεί να ευνοήσουν τους Ουκρανούς υπερασπιστές.

Η μάχη για το Σλοβιάνσκ είναι πιθανό να είναι η επόμενη κομβική μάχη του πολέμου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Εάν τα ρωσικά στρατεύματα που προχωρούν από το Ιζιρούμ καταφέρουν να καταλάβουν την πόλη, θα μπορούσαν στη συνέχεια να επιλέξουν να προχωρήσουν ανατολικά προς το Ρουμπιζνιέ για να περικυκλώσουν μια σχετικά μικρή ομάδα ουκρανικών δυνάμεων ή να κατευθυνθούν νοτιότερα για να περικυκλώσουν ένα μεγαλύτερο ουκρανικό σώμα.

Εάν η Μαριούπολη πέσει στα χέρια των Ρώσων, περισσότερα στρατεύματα μπορεί επίσης να είναι διαθέσιμα για να προωθηθούν βόρεια στην περιοχή δυτικά του Ντόνετσκ.

Η μάχη για το Σλοβιάνσκ είναι πιθανό να είναι η επόμενη κομβική μάχη του πολέμου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Πώς προετοιμάζονται οι Ουκρανοί

Ο ταξίαρχος εν αποστρατεία Μπεν Μπάρι, του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, λέει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν χρόνια να προετοιμάσουν την άμυνά τους και ότι τα ρωσικά στρατεύματα μπορεί να δυσκολευτούν να τους αναγκάσουν να φύγουν.

“Δεν είναι μόνο χαρακώματα τύπου Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στην ουκρανική πλευρά, αλλά θα έχουν επίσης πόλεις-κλειδιά και χωριά που θέλουν να υπερασπιστούν”, λέει.

Ουκρανικά τεθωρακισμένα οχήματα και άλλος εξοπλισμός είναι τοποθετημένοι σε επενδύσεις ή όχθες γης για προστασία, λέει.

Πολλά ουκρανικά στρατεύματα στα ανατολικά έχουν μεγάλη εμπειρία – συγκρατούν τους Ρώσους αυτονομιστές από τη σύγκρουση του 2014.

Ο αριθμός τους μπορεί επίσης να ενισχυθεί, εάν οι στρατιωτικοί αρχηγοί της Ουκρανίας αναπτύξουν εκ νέου μονάδες που δεν χρειάζονται πλέον για να υπερασπιστούν το Κίεβο, μετά την απόσυρση της Ρωσίας από τον Βορρά.

Πώς θα επιτεθεί η Ρωσία

Ο ταξίαρχος Μπάρι λέει ότι η Ρωσία είναι πιθανό να κάνει μεγάλη χρήση του πυροβολικού, για να καταρρίψει τις ισχυρές ουκρανικές άμυνες από αέρος πριν προχωρήσει στο έδαφος.

Το πυροβολικό είναι βαρύς οπλισμός που έχει σχεδιαστεί για να εκτοξεύει πυρομαχικά πολύ πιο μακριά από τα φορητά όπλα,

Η επίθεση κατά των ουκρανικών στρατευμάτων με πεζικό, χωρίς βαρύ βομβαρδισμό πυροβολικού πρώτα, κινδυνεύει με τεράστιες ρωσικές απώλειες και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ήττας.

Η Ρωσία έχει μια σειρά από όπλα να αντλήσει. Ειδικότερα, το αυτοκινούμενο πυροβολικό, στο οποίο κυριαρχεί η Ρωσία, θα είναι «πολύ σημαντικός παράγοντας», λέει ο Ταξίαρχος Μπάρι.

Tο αυτοπροωθούμενο πυροβολικό έχει την όψη ενός τανκ, αλλά εκτοξεύει πυρομαχικά προς τα πάνω για να πέσει μετά σε έναν στόχο, αντί να πυροβολεί απευθείας εναντίον του.

Προστατεύεται περισσότερο από ένα ρυμουλκούμενο όπλο και μπορεί να προχωρήσει γρήγορα όταν οι άμυνες του εχθρού καταρρέουν.

Αυτές οι ευκαιρίες για να προχωρήσουμε μπορεί να είναι σπάνιες, ωστόσο, καθώς οι πρώτες γραμμές γίνονται ημι-σταθερές σε πολλούς τομείς. «Θα μπορούσε να έχει μια αρκετά αιματηρή και φθοροποιό αίσθηση», λέει ο Ταξίαρχος Μπάρι.

Για να σφυροκοπήσει τις ουκρανικές θέσεις από μεγαλύτερη απόσταση, η Ρωσία διαθέτει πολλαπλά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων και είναι πιθανό να τα χρησιμοποιήσει σε μεγάλο βαθμό.

Το Grads έχει 40 ρουκέτες που μπορούν να εκτοξευθούν σε μόλις 20 δευτερόλεπτα, και έχουν ήδη προκαλέσει καταστροφικό τίμημα στους άμαχους πληθυσμούς σε ορισμένες περιοχές, μεταρέποντας τις κατοικημένες περιοχές του Χάρκοβο, της Μαριούπολης και άλλων πόλεων σε ερείπια.

Οι αναφορές αναφέρουν ότι θερμοβαρικά όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί επίσης από τις ρωσικές δυνάμεις σε περιοχές της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης στο Ντόνετσκ και του Ιζιούμ στο Χάρκοβο.

Είναι πολύ πιο καταστροφικά από τα συμβατικά εκρηκτικά παρόμοιου μεγέθους, διασκορπίζοντας ένα μείγμα καυσίμου ως σύννεφο, το οποίο στη συνέχεια εκρήγνυται, δημιουργώντας μια τεράστια βολίδα και ένα τεράστιο κύμα έκρηξης.

Ο Σάμιουλε Γκράνι Έβανς, του Royal United Services Institute, λέει ότι είναι «σχεδιασμένα κυρίως για αστικούς πολέμους» επειδή το νέφος του μείγματος καυσίμου που διασκορπίζεται μετά την αρχική πρόσκρουση μπορεί να διεισδύσει σε κενά στα κτίρια πριν εκραγεί.

Εάν το ρωσικό πυροβολικό καταφέρει να καταστρέψει βασικές ουκρανικές άμυνες, η Ρωσία είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει πεζικό με φορητά όπλα και μια σειρά από τροχοφόρα και ιχνηλατούμενα οχήματα, μαζί με άρματα μάχης με ισχυρή δύναμη πυρός, για να οδηγήσει τις προόδους σε έδαφος που σαρώνεται από ουκρανικά πυρά.

Η αεροπορική ισχύς στην υποστήριξη θα μπορούσε να περιλαμβάνει μαχητικά βομβαρδιστικά και επιθετικά ελικόπτερα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, λέει ότι οι μάχες «θα σας θυμίσουν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Τι θα μπορούσε να καθυστερήσει τη Ρωσία

Οι αναλυτές λένε ότι δεν είναι σαφές εάν οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αντιμετωπίσει τα σοβαρά υλικοτεχνικά προβλήματα που προέκυψαν τις πρώτες εβδομάδες αυτής της εκστρατείας.

Τα στρατεύματα αγωνίστηκαν με ανεπαρκή καύσιμα, τρόφιμα, νερό και βασικό εξοπλισμό, όπως ραδιόφωνα και ρούχα για κρύο καιρό.

“Το κλειδί θα είναι επίσης η εκπαίδευση, το κίνητρο και η ηγεσία. Οι Ρώσοι δεν είχαν καλή απόδοση γύρω από το Κίεβο και απλώς δεν ξέρουμε αν έχουν μάθει τα μαθήματα”, λέει ο Ταξίαρχος Μπάρι.

Οι αναφορές δείχνουν επίσης ότι η Ρωσία έχει χάσει πάνω από τρεις φορές περισσότερο στρατιωτικό υλικό από την Ουκρανία στον πόλεμο μέχρι στιγμής.

Το πώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τον πόλεμο στα ανατολικά είναι ασαφές, αλλά η αντικατάσταση του χαμένου εξοπλισμού θα μπορούσε να παρουσιάσει σοβαρές προκλήσεις.

Το Oryx, ένας ιστότοπος στρατιωτικής ανάλυσης ανοιχτού κώδικα , παρακολουθεί τις απώλειες στρατιωτικού εξοπλισμού και περιλαμβάνει μόνο κατεστραμμένα οχήματα και εξοπλισμό για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα φωτογραφικά ή βίντεο.

Υπολογίζει ότι η Ρωσία έχει χάσει περισσότερα από 400 άρματα μάχης, 20 αεροσκάφη και 32 ελικόπτερα, καθώς και εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα και άλλο εξοπλισμό.

Μικρότερες ουκρανικές απώλειες μπορεί να αντικατοπτρίζουν το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, αλλά μπορεί επίσης να σηματοδοτούν την τακτική επιτυχία.

Η Ουκρανία έχει συλλάβει σημαντικές ποσότητες ρωσικού εξοπλισμού, αλλά δεν είναι σαφές πόσο χρήσιμος θα είναι.

Ο Μάικλ Κόφμαν, του Κέντρου Ναυτικών Αναλύσεων (CNA) που εδρεύει στις ΗΠΑ, λέει: “Θα περάσει λίγος χρόνος για να λειτουργήσει, επανδρωθεί και να αναπτυχθεί όπου κάνει απτή διαφορά. Μερικά άρματα μάχης ή IFV [Πεζικού Fighting Vehicles] δεν κάνει μια τεθωρακισμένη ταξιαρχία».

Μακροπρόθεσμα, η Ρωσία μπορεί επίσης να έχει ένα κρίσιμο πλεονέκτημα, ιδιαίτερα εάν οι δυτικές προμήθειες στην Ουκρανία συνεχίσουν να περιορίζονται στον αμυντικό εξοπλισμό.

Ο κ. Cranny-Evans λέει: “Για κάθε ουκρανικό εκτοξευτή πυραύλων grad ή οβιδοβόλο που καταστρέφεται, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν υπάρχουν αντικαταστάσεις, έχουν φύγει. Αλλά η Ρωσία εξακολουθεί να έχει κατασκευαστική ικανότητα – επομένως για τα ρωσικά στρατεύματα, αυτά τα πράγματα δεν είναι αναντικατάστατα. , καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, ο χρόνος αρχίζει να αλλάζει προς όφελος της Ρωσίας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments