Άποψη

Σχέδιο ανάσχεσης

Σχέδιο ανάσχεσης
Ο Γιώργος Σιαδήμας γράφει στο pagenews.gr για τα δυο σχέδια που κινείται η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ανατίμησης των προϊόντων

Με δυο σχέδια κινείται η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ανατίμησης των προϊόντων.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν πως η κρίση δεν έχει ημερομηνία λήξης όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και προσαρμόζουν την στρατηγική τους πάνω στις νέες συνθήκες.

Ήδη στο οικονομικό επιτελείο κάνουν ασκήσεις για να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίζει πως η κυβέρνηση θα στηρίξει όσο χρειαστεί τα νοικοκυριά και δη τα ευάλωτα στην ηγετική ομάδα θα περιμένουν να δουν πρώτα τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής ένωσης ειδάλλως σε διαφορετική περίπτωση θα αξιοποιήσουν εθνικούς πόρους.

Κοινός τόπος είναι ότι τα μεγάλα προβλήματα χρειάζονται και ευρωπαϊκές λύσεις. Ο πρωθυπουργός επιμένει για πλαφόν στο φυσικό αέριο στο χρηματιστήριο τιμών ή να δημιουργηθεί ένα κοινό δάνειο που θα επιδοτεί τα ευρωπαϊκά κράτη όπως έγινε και την περίοδο του κορωνοιού με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Εάν δεν προχωρήσει κάτι τέτοιο τότε το Μέγαρο Μαξίμου θα πάει στο δεύτερο σχέδιο που προβλέπει στήριξη των νοικοκυριών με εσωτερικούς πόρους. Στο ενδιάμεσο όμως θα επιδιώξει να έχει και το πράσινο φως από την Κομισιόν.

Το κλειδί εδώ ίσως να είναι ο μη υπολογισμός των δαπανών για τα εξοπλιστικά στους εθνικούς προϋπολογισμούς που είχε συζητηθεί σε επίπεδο αρχηγών πριν ακόμα ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά την εισβολή των Ρώσων για να στηριχθούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες. Άλλωστε υπήρχαν ανάγκες που είχαν δημιουργηθεί τόσο από την πανδημία όσο και την αυξηση της ενέργειας πριν ακόμα ξεσπάσει ο πόλεμος.

Την ίδια ώρα η διαφαινόμενη επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν έστω και οριακά την δεύτερη Κυριακή των Γαλλικών προεδρικών εκλογών μετά την καθαρή διαφορά από την Μαρί Λεπέν στον πρώτο γύρο για πολλούς στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα οτι ακόμα και στα δύσκολα οι δυνάμεις της λογικής μπορεί να επικρατήσουν των δυνάμεων του λαϊκισμού. Είναι κάτι που θα το βάζει πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δημόσια συζήτηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments