Διεθνή

Long covid: Απειλή για τις οικονομίες και την αγορά εργασίας

Long covid: Απειλή για τις οικονομίες και την αγορά εργασίας

Πηγή Φωτογραφίας: csp.org.uk/gov.uk/eatthis

Οι ασθενείς ζητούν περισσότερη έρευνα και υποστήριξη, καθώς εκτιμάται ότι 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μακρά covid-19 - Ήδη υπάρχουν προειδοποιήσεις ότι η νόσος πλήττει ιδιαίτερα τις ηλικίες που βρίσκονται στην αγορά εργασίας προκαλώντας ένα ντόμινο επιπτώσεων στις οικονομίες

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, σταδιακά αποτυπώνονται σε όλο το εύρος τους, ωστόσο ένα μέρος αυτών δεν θα γίνει ποτέ γνωστό, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, αφού αφορά στη long covid, η εμφάνιση της οποίας και η καταγραφή της είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Σύμφωνα με το politico, πολλοί από τους ασθενείς που εμφανίζουν long covid, είτε δεν καταγράφονται ως κρούσμα, είτε δεν γίνεται εγκαίρως διάγνωση, και λόγω της μακροχρόνια φύσης των συμπτωμάτων, πολλοί δεν γίνονται απλά πιστευτοί…

Ωστόσο αντικειμενικά η long covid υπάρχει και πολλοί άνθρωποι έχουν βρεθεί να νοσούν, βάζοντας τη ζωή τους σε μία πολύ δύσκολη συνθήκη, που δεν τους επιτρέπει ούτε τα στοιχειώδη, όπως την αυτοεξυπηρέτηση, πολύ δε περισσότερο την εργασία.

Ανησυχητική αύξηση της long covid στις “παραγωγικές” ηλικίες εργαζομένων των 35-49 ετών

Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε την Πέμπτη ότι υπολογίζεται ότι 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με μακροχρόνιο COVID στις αρχές Μαρτίου στη χώρα. Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 200.000 μόνο τον περασμένο μήνα.

Σχεδόν οι μισοί από αυτούς που ανέφεραν συμπτώματα πέραν των τεσσάρων εβδομάδων υποφέρουν για περισσότερο από ένα χρόνο. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι κόπωση, ομίχλη του εγκεφάλου, δύσπνοια και μυϊκός πόνος, αλλά υπάρχουν τώρα περίπου 200 γνωστά συμπτώματα που επηρεάζουν σχεδόν κάθε όργανο του σώματος, σύμφωνα με τον Brendan Delaney, γενικό γιατρό και πρόεδρο ιατρικής πληροφορικής και λήψης αποφάσεων στο Imperial College του Λονδίνου.

Αυτό που αρχίζει τώρα να τραβάει την προσοχή των κυβερνήσεων είναι ότι η πλειονότητα όσων πάσχουν από μακρά COVID-19 βρίσκονται στην ακμή της ζωής τους – και της καριέρας τους – μεταξύ 35 και 49 ετών.

Αν και δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία που να αξιολογούν τον αντίκτυπο του μακροχρόνιου COVID στην αγορά εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια γρήγορη ματιά στα δεδομένα ONS και στα στατιστικά για την απασχόληση υποδηλώνει πλήγμα στην οικονομία, επεσήμανε ο Chris Thomas, επικεφαλής της πολιτικής υγείας. στο Ινστιτούτο Ερευνών Δημόσιας Πολιτικής (IPPR).

«Από την έναρξη της πανδημίας, έχουμε δει μια πτώση στο μέγεθος της αγοράς εργασίας λίγο πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα, η οποία είναι αρκετά μεγάλη», είπε.

«Μας φαίνεται πολύ πιθανό ότι αν έχετε 1 εκατομμύριο αγνοούμενους, έχετε 1,5 εκατομμύριο άτομα (στα τέλη Ιανουαρίου) με μακρά COVID-19, εκ των οποίων το 70% λέει ότι επηρεάζει τις καθημερινές τους δραστηριότητες, είναι πολύ Πιθανότατα ένα σημαντικό μέρος αυτού να οφείλεται σε μακροχρόνια συμπτώματα COVID», είπε ο Thomas.

Παγκόσμια επιβάρυνση για την υγεία

Ενώ τα στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου παρέχουν έναν οδηγό για την κλίμακα του προβλήματος —που επί του παρόντος επηρεάζει περίπου το 2,7% του πληθυσμού και πάνω από το 4% του εργατικού δυναμικού— το πραγματικό κοινωνικό και οικονομικό κόστος για τις χώρες σε όλο τον κόσμο μπορεί να μην γίνει ποτέ γνωστό. Αυτό συμβαίνει γιατί τόσες υποθέσεις μπαίνουν στο ραντάρ.

Οι άνθρωποι που ανέπτυξαν μακρά COVID στο πρώτο κύμα της πανδημίας δεν μπορούν να το αποδείξουν επειδή δεν υπήρχαν δωρεάν τεστ εκείνη την εποχή, επεσήμανε η Ann Li, μιλώντας από το Βέλγιο εκ μέρους της Long COVID Europe , ενός συνασπισμού ενώσεων ασθενών. «Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας δεν τους πιστεύουν. Και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα [σε όλη την Ευρώπη]», είπε.

Επιπλέον, εκείνοι που είναι πιο πιθανό να υποφέρουν στη σιωπή είναι εκείνοι σε χαμηλότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, σε θέσεις που αντιμετωπίζουν άτομα, όπως εργαζόμενοι σε καταστήματα και καθαρίστριες, που δεν μπόρεσαν να εργαστούν από το σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το ONS διαπίστωσε ότι τα άτομα που εργάζονται στην υγειονομική περίθαλψη, τη διδασκαλία και τις χαμηλότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας είναι πιθανό να επηρεαστούν δυσανάλογα. Αλλά μόνο εκείνοι οι ασθενείς με την αυτοπεποίθηση και τη γνώση να αγωνιστούν για καλύτερη περίθαλψη είναι μετρημένοι, είπε ο Λι, επισημαίνοντας ότι πολλές μακροχρόνιες ομάδες ασθενών με COVID σε όλη την Ευρώπη ιδρύθηκαν από επαγγελματίες υγείας με μεγαλύτερη γνώση του προβλήματος.

Ορισμένες χώρες αρνούνται κατηγορηματικά ότι υπάρχει μακροχρόνια COVID

Ασθενείς στη Ρωσία, η οποία έχει υποστεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο υπερβολικούς θανάτους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είπαν στον Li ότι «απλώς μιλώντας για μακροχρόνιο COVID έδωσε την εντύπωση σε ορισμένους ανθρώπους ότι στην πραγματικότητα διέδιδαν κάτι που δεν ήταν αλήθεια».

Τα δεδομένα εξακολουθούν να είναι περιορισμένα, αλλά μια πρόσφατη μετα-ανάλυση από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου διαπίστωσε ότι ο εμβολιασμός προσφέρει κάποια προστασία έναντι του μακροχρόνιου COVID. Μια μελέτη στη Ρουμανία διαπίστωσε ότι το 57% των ανθρώπων ανέπτυξαν μακροχρόνιο COVID σε δείγμα όσων είχαν μολυνθεί, από τους οποίους μόλις 1 στους 5 είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Και στην εξαιρετικά εμβολιασμένη Δανία, μια μελέτη που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί διαπίστωσε ότι το 30% είχε συμπτώματα έξι έως εννέα μήνες μετά τη μόλυνση.

Και τα δύο στοιχεία είναι, ωστόσο, υψηλότερα από την εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι περίπου το ένα τέταρτο των ανθρώπων εμφανίζουν συμπτώματα πέραν των τεσσάρων εβδομάδων. Σχεδόν 500 εκατομμύρια περιπτώσεις COVID έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα.

«Αν σκεφτείτε τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί σε όλο τον κόσμο, θα πρέπει να έχετε μόνο ένα μικρό ποσοστό όσων επηρεάζονται μακροπρόθεσμα για να έχουν τεράστιες συνέπειες για την υγεία και την οικονομία», δήλωσε στο POLITICO ο Τζέρεμι Φάραρ, διευθυντής του Wellcome Trust. σε εκδήλωση την Τρίτη.

Με χώρες σε όλη την Ευρώπη να εγκαταλείπουν τις υπόλοιπες προφυλάξεις τους για τον COVID – καταργώντας τις μάσκες προσώπου στην Ισπανία , σταδιακή κατάργηση των τελικών μέτρων στην Ελλάδα και τερματισμό των δωρεάν δοκιμών στην Αγγλία – οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι τα ποσοστά μόλυνσης θα αυξηθούν. Και αυτό σημαίνει επίσης περισσότερα μεγάλα κρούσματα COVID. Το ONS τόνισε ότι σχεδόν το ένα πέμπτο των περιπτώσεων πιστεύεται ήδη ότι προκαλούνται από την παραλλαγή Omicron, η οποία συνεχίζει να αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη.

Καμία συναίνεση

Για ασθενείς με εξουθενωτικό μακροχρόνιο COVID, δεν υπάρχει βιβλίο οδηγιών για το πώς να επιστρέψουν στην κανονική ζωή και στην εργασία τους. Πολλά φαίνεται να καταλήγουν σε μια λαχειοφόρο αγορά με ταχυδρομικό κώδικα , με τις υπηρεσίες υγείας σε όλη την ΕΕ να δίνουν μια σειρά από συμβουλές — από έναν καλό ύπνο, την προσφορά αντικαταθλιπτικών και άσκηση, έως πειραματικές θεραπείες όπως το φιλτράρισμα αίματος στο πιο επεμβατικό άκρο.

Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει 80 μεγάλες κλινικές COVID που διευθύνονται από το NHS, η Ιταλία δεν έχει καμία και η Ισπανία έχει τρεις. Η Γαλλία έχει κατευθυντήριες γραμμές για την πρωτοβάθμια περίθαλψη για μακροχρόνιους ασθενείς με COVID. Αλλά πολλοί γιατροί δεν είναι σίγουροι πώς να βοηθήσουν.

Με ένα τόσο ευρύ φάσμα συμπτωμάτων και με κάθε μέρα να είναι εντελώς διαφορετική από την επόμενη, είναι επίσης δύσκολο για τους γιατρούς να διαγνώσουν εύκολα τη μακρά COVID-19, ενώ έχουν επίγνωση να αποκλείσουν άλλες σοβαρές παθήσεις, από καρκίνο έως καρδιακές παθήσεις.

Όμως, σε σύγκριση με πριν από δύο χρόνια, υπάρχει πρόοδος στη γνώση της παθοφυσιολογίας της νόσου.

Ενώ δεν υπάρχει ασημένια κουκκίδα για άτομα με μακρά COVID-19, ο αυξανόμενος αριθμός των περιπτώσεων συσσωρεύεται στην πίεση για περισσότερη έρευνα.

«Εάν οι υπουργοί αποτύχουν να κατανοήσουν πλήρως το τεράστιο μέγεθος αυτής της πρόκλησης τώρα, οι προκλήσεις του εργατικού δυναμικού που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις και τις δημόσιες υπηρεσίες μόνο θα χειροτερέψουν», προειδοποίησε η βουλευτής των Φιλελευθέρων Δημοκρατών του Ηνωμένου Βασιλείου, Layla Moran, πρόεδρος της Πανκομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τον κορωνοϊό.

«Η κυβέρνηση πρέπει να φτάσει μέχρι αυτή τη στιγμή και να αυξήσει τη χρηματοδότηση της έρευνας για να αναπτύξει αποτελεσματικές θεραπείες για αυτήν την συχνά εξουθενωτική κατάσταση», πρόσθεσε.

Κι όπως επισημαίνει μία ασθενής «Είμαστε νέοι άνθρωποι σε ηλικία εργασίας, φαντάσματα του εαυτού μας, ανίκανοι να εργαστούν και αβέβαιοι για το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Το μακροχρόνιο COVID δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments